Zobrazit plnou verzi příspěvku: indexy změny výkresové dokumentace Inventoru

mikura
08.10.2010, 14:02
Dobrý den,
poradíte jak jednoduše a správně provádět změny ve výkresové dokumentaci vytvořené v Inventoru 2011? Jde mi o zapsání popisu změny, datumu změny, podpis, index změny. Dále umístění značek změn např. kroužek s indexem a, b, c současně na tom samém výkresu ( tak jak jde vývoj dílu). Dále generování počtu takových značek změn do razítka. Zkrátka normální změnové řízení pro konstruktéra. Nebo alespoň pošlete link, kde je postup popsán, protože nevěřím, že bych byl první, kdo evidované změny potřebuje v dokumentaci provést.
Zkoušel jsem to přes štítky revize a výsledkem byla jen jedna značka změny u které se pak už nedala změnit hodnota. Počet značek ve výkrese jsem si musel spočítat sám. Razítko jsem doplnil o uživatelské vlastnosti modelu, v modelu jsem zapisoval popis, datum a podpis změny, ale je tojaksi složité a zdlouhavé s neuspokojivým výsledkem. Možná by to chtělo úplně jiný postup...
Dá se defoltně nastavit generování značky štítku revize ve tvaru kroužku namísto trojúhelníku a "číslování" písmeny a ne čísly? Jak?

Rumisch
08.10.2010, 15:03


Takto sme zmeny prevadzali INV2009. Pochybujem ze by to neslo 2011.
Az na pocet zmien ( nemalo opodstatnenie ) sa dalo vsetko previest.

mikura
11.10.2010, 07:18
V této podobě bych výkres ještě vytvořil mnou uvedeným postupem také, ale jak na současný výskyt indexu a i indexu b atd. na jednom výkresu? Mnou uvedeným postupem to nelze. Mohl byste prosím alespoň v hrubých rysech popsat metodiku.
S uvedením počtu změn si u rozsáhlých výkresů dovolím nesouhlasit. Hledat a nepřehlédnout, je jako být detektivem.

Charlee
11.10.2010, 12:09
Osobně mám upravenou tabulku revizí tak, že pasuje do rohového razítka.Aby byl index automaticky v kolečku je nutné to změnit ve stylu a uložit do šablony nebo knihovny stylú.Postupuju tak: Vložím tabulku revizí, nastavím písmenka, popis změny, datum, kdo. Pak vkládám index tam kde je ho třeba. Při další změně přidám do tabulky revizí další řádek, popíšu a při vkládání indexú se mi vkládá už nové písmenko. Pokud chci jiné, je to v kontextovém menu.Počet změn jsem dosud nepotřeboval.

mikura
11.10.2010, 13:28
Tak jsem vyzkoušel přes přidat řádek a indexy se vzestupně automaticky doplňují. Jak jednoduché, že.
Jen data do tabulky revizí mi nejdou plnit z uživatelských vlastností, které by měli být ve "Výběru sloupce uživatelských vlastností". Přitom mám definované uživatelské vlatnosti v norma.idw i v norma.ipt a zároveň nastaveno "Další zdroj uživatelských vlastností modelu" v nastavení dokumentu. Zbývá jen data do tabulky revizí zapisovat přímo???
Jak doplňování dat do tabulky revizí používáte vy?

pavel.janovsky
12.10.2010, 09:14
Mám to nastaveno dle obrázku. Ale data tahám z výkresu. Nevím, jestli to jde brát přímo z modelu. 2008 při výběru sloupců data modelu nenabízí.

Paolo
12.10.2010, 09:48
Pracuji pro amarickou strojařskou firmu která je na trhu mnoho let. Dovolím si napsat jak to funguje u nás. Snad si z toho někdo vezme inspiraci jak řešit změnové řízení. Před touto firmou jsem krátce pracoval v malé české firmě kde byl absolutní chaos a každý si to dělal po svém :)Nicméně, každá kota má své pořadové číslo. Na výkrese je tedy ihned vedle číslo od jedné až do ... do poslední použité koty. Aby se to nepletlo a aby nebyl zmatený zákazník či dodavetel toto číslo je v šestiúhelníku. Zažilo se označení hex :) Tímto hexem je označena každá kota kromě informativních (v závorce), dále pak každá geometrická tolerance. Když se posléze dva lidi baví o konkrétní změně nepopisují složitě co je nutné změnit, stačí napsat krátký email "změň HEX 20 z hodnoty 5.60+-0.1 na hodnotu 5.7+-0.1". Tedy tím se minimalizují chyby v interperaci. Tento systém hexování lze krásně využít právě pro popis změn. Každý výkres ihned ve své prvotní revizi má tabulku změn. Ta je prázdná, když se zvedne revize (u nás z písmene A na písmeno B) je nutno napsat do revizní tabulky VŠE co se zmenilo způsobem:datum-číslo požadavku (naše interní číslo)-popis-kdo změnu provedl-kdo změnu kontroloval-kdo byl zadavatel.Na první pohled moc informací do jednoho malého řádku v tabulce, ale jména neuvádíme celé, jen tří-písmennou zkratku a popis samotný je např:HEX 20 WAS 5.60+-0.10Tím je vidět jak vypadal výkres v předchozí revizi. Někdy těch revizí je např 20 (někdy i více) a tak je potom vidět 20 řádků v revizní tabulce. Dělá-li se více změn v jedné revizi napíše se tolik řádků, tedyHEX 20 WAS 5.60+-0.10HEX 25 WAS 10.18+-0.05atd.co vy na to? mě se tento systém líbí, je přehledný, dohledatelný...


mikura
12.10.2010, 12:56
Vyzkoušel jsem vybrat sloupce, ivlastnosti se do řádku revize vkládají z aktuálních ivlastností, před potvrzením revize je možno změnit přes dialog revize a ikonu ivlastnosti hodnoty. Po vytvoření lze přepisovat buňky tabulky revize po výběru přes pravé tlačítko volbou "upravit" na jékoli hodnoty i u staršího indexu revize. Buňka po přepisu se orámuje při úpravách modře (statická hodnota). Přes pravé tlačítko lze režim "statické hodnoty" vypnout a objeví se původní hodnota ivlastnosti (modré orámování zmizí) je tedy vidět, že byla provedena korekce.
Dle výše uvedeného lze na výkres dostat tabulku revizí s jakýmikoli údaji, což se může někdy hodit. Ale když se člověk splete a nechce mít tabulku se statickými hodnotami, tak nezbývá, než ji celou vytvořit znova (brrr...)
Data z modelu nelze do tabulky revizí dostat.
Lze to provést ovšem do tabulky, která se vytvoří jako nová z kusovníku. Vymění se ivlastnosti pro sloupce. Předem se musí nejlépe v šabloně modelu doplnit uživatelské vlastnosti, které si pak vyberu. Výhoda je v tom, že když změním model a zapíšu u toho do ivlastností data ke změně, tak se mi při pozdějším otevření výkresu automaticky načtou data (texty) změny. Ale neprovede se umístění indexu změny do výkresu ke změněným kótám a pod. Takže stejně nezbývá než toto ručně provést, tzn. nutnost výkres stejně otevřít. Navíc když zjistím přepis, musím se vrátit do modelu, opravit, pak se přepnout zpět (no úžasná práce).
Tedy vidím dvě varianty, když pominu umístění textů a značek indexů do náčrtu. Díky vývojářům od Autodesku máme možnost si vybrat to menší zlo...mikura2010-10-12 12:57:09

mikura
12.10.2010, 13:01
Dotaz na Paolo:
Téměř dokonalý americký systém. Jak provádíte označení hexem  každé kóty a používáte data do tabulky revizí z ivlastností nebo ji ručně jen přepisujete jako "statické hodnoty"? mikura2010-10-13 08:28:30

pavel.janovsky
12.10.2010, 14:24
Podle mého názoru je to v pořádku, že se aktualizuje pouze nový, resp. poslední řádek. Pro zachování historie by se nemělo nic přepisovat.Není mi jasné toto:".... Přitom mám definované uživatelské vlatnosti v norma.idw i v norma.ipt a zároveň nastaveno "Další zdroj uživatelských vlastností modelu" v nastavení dokumentu. ...."Já jsem popravdě vůbec nepochopil, k čemu je tato funkce dobrá (včetně zaškrtnutí Kopírovat data modelu). Při vložení prvního pohledu se sice údaje z modelu do výkresu zkopírují, ale pak už se neaktualizují.  Takže je stejně potřeba zvolit údaje, které se budou vyplňovat a udržovat.Ale pokud jde o revize, shodli jsme se, že data se načítají z výkresu - pokud chceme zachovat systém Inventoru.K tomu, co psal Paolo - je to určitě přesné a úplné, ale taky dost pracné - popisovat každou změnu. To už záleží na konkrétní firmě, co potřebuje. Nám postačuje obecný popis změny a v tabulce ponechávám tak poslední tři řádky. Ale pokud někdo potřebuje celou historii, tak proč ne ?Taky by mě zajímalo, jak ta tabulka vypadá.

mikura
12.10.2010, 14:52
Definované uživatelské vlastnosti v šabloně (mnou vytvořená ivlastnost) kam se dá vepsat jakýkoli text např. pro "popis změny" můžu dopsat "odstraněn závit". Toto se dá nezávisle definovat jak pro model tak výkres.
V Nastavení dokumentu výkresu  se odvolávám na další zdroj (absolutní umístění šablony modelu) možných ivlastností modelu,  které můžu potom využít v tabulce např. kusovníku, ale jak jsem zjistil, do tabulky revizí to nelze vužít. Takové uživatelské vlastnosti modelu můžu tím pádem použít na výkrese. Bez nastavení cesty to nefunguje=nemůžu použít. Nemusím na výkrese využít jen uživatelské ivlastnosti výkresu. iVlastnosti se aktualizují na výkresu i z modelu. Toto jsem měl na mysli.

mikura
13.10.2010, 08:49
Dotaz na Charlee:
Jak máte přikotvenou tabulku revizí k razítku? Při změně formátu mi tabulka revizí odskočí vedle razítka.
 
Líbila se mi tato myšlenka, tak jsem si předělal razítko a vytvořil vlatní tabulku změn z revizí a budu to používat tímto způsobem, který se jeví jako nejméně, ale přesto pracný.
 

 

Charlee
13.10.2010, 10:03


Tabulku revizí vkládám až provádím změnu, to formát neměním. Nemám ji přichycenou.Informace o změně jsem dosud psal jen do tabulky revizí. Maximálně ještě na prúvodní papír změny do výroby, ale to už Inventor neřeší. Jinam jsem neměl potřebu to psát.

pavel.janovsky
13.10.2010, 13:36

K těm ivlastnostem:Jakmile vložíte první pohled do výkresového listu, máte data modelu (ivlastnosti včetně uživatelských) ve výkresu (listu) k dispozici, aniž byste musel nastavovat "zdroj uživatelských vlastností". Předpokládám, že ve výkresu alespoň jeden pohled bude, takže nastavovat "zdroj" je krok navíc.Když píšete, že máte definované uživatelské vlatnosti v norma.idw i v norma.ipt a zároveň nastaveno "Další zdroj uživatelských vlastností modelu" v nastavení dokumentu, tak předpokládám, že jste chtěl v tabulce revizí použít uživatelské vlastnosti modelu. Použití pro kusovník, razítka, texty ap., to je samozřejmě jasné.Jiná věc je, pokud někdo chce kopírovat VYPLNĚNÉ HODNOTY ivlastnosti včetně uživatelských z modelu do výkresu. To pak je třeba "zdroj" vybrat, zaškrtnout "kopírovat" a vybrat kopírované vlastnosti. Ale jak jsem psal, HODNOTY se překopírují při vložení prvního pohledu a dále se NEAKTUALIZUJÍ, takže mi není jasný smysl této funkce. Neumím si představit dále tato data spravovat současně v modelu i výkresu.janovskyjdk2010-10-13 13:36:44

Rumisch
13.10.2010, 14:00
Reviznu tabulku nemam tiez ukotvenu. Na vykres ju vkladam kde najdem volne miesto. Okrem datumu, indexu revize a mena, vyplnam iba popis zmien. Indexovanie zmien vytvara automaticky Productstream a uchovava vsetky predchadzajuce revizie. Predtym som to vsetko musel robit rucne.

mikura
14.10.2010, 09:37
"K těm ivlastnostem:Jakmile vložíte první pohled do výkresového listu, máte data modelu (ivlastnosti včetně uživatelských) ve výkresu (listu) k dispozici, aniž byste musel nastavovat "zdroj uživatelských vlastností". Předpokládám, že ve výkresu alespoň jeden pohled bude, takže nastavovat "zdroj" je krok navíc."
Po upgrade jsem toto globální nastavení šablony neměl provedeno, tak jsem musel nastavit cestu k tomuto zdroji vlastností. Standartně se to, předpokládám, provede při instalaci automaticky. Tak jsem musel hledat, kde se to dá provést. To jsem uvedel, kdyby někdo měl podobný problém. Pak již každý nový výkres již tuto cestu zná."Když píšete, že máte definované uživatelské vlatnosti v norma.idw i v norma.ipt a zároveň nastaveno "Další zdroj uživatelských vlastností modelu" v nastavení dokumentu, tak předpokládám, že jste chtěl v tabulce revizí použít uživatelské vlastnosti modelu. Použití pro kusovník, razítka, texty ap., to je samozřejmě jasné."
Ano to jsem chtěl původně využívat, ale nakonec jsem od toho upustil. Hledal jsem jednoduchý a rychlý způsob, jak zapisovat a označovat změny do výkresu. Bylo mi doporučeno, abych data ke změně zapisoval u modelu..."Jiná věc je, pokud někdo chce kopírovat VYPLNĚNÉ HODNOTY ivlastnosti včetně uživatelských z modelu do výkresu. To pak je třeba "zdroj" vybrat, zaškrtnout "kopírovat" a vybrat kopírované vlastnosti. Ale jak jsem psal, HODNOTY se překopírují při vložení prvního pohledu a dále se NEAKTUALIZUJÍ, takže mi není jasný smysl této funkce. Neumím si představit dále tato data spravovat současně v modelu i výkresu."Neměl jsem na mysli, že budu mít totožné uživatelské ivlastnosti v modelu i ve výkresu. U modelu jiné jak u výkresu, aby se mi to nepletlo (inventor by to vzal, ale by to nepřehledné pro uživatele). A ty z modelu jsem uvažoval použít v zobrazení na výkresu.
Po "upravit", "použít" změněné ivlastosti v modelu se toto ihned promítne=aktualizuje ve výkresu. Tzn. že provedu-li změnu v modelu v nějaké ivlastnosti např. materiálu nebo nějaké mojí už. vlastnosti, toto se promítne do výkreu ihned v případě, že je výkres otevřen, nebo se to promítne až při dalším otevření výkresu. Toto jsem myslel, když jsem psal, že se AKTUALIZUJÍ. Vy jste možná myslel asi ještě něco jiného.

Paolo
14.10.2010, 19:27

sorry že vstoupím do rozjeté diskuze, jen odpovím na dotazy :) na hexy máme makro, je to za pár sekund hotové, dokonce si makro samo ohlídá kdybych omylem chtěl ohexovat kotu v závorce. Do revizní tabulky se to vypisuje bohužel  ručně, žádné iVlastnosti nic.Nechci říkat že tento systém je nejlepší na světě, ale naše firma koupila před léty anglickou konkurenci, pak francouzskou konkurenci, pak ... no a takto se k nám dostalo know-how z celého světa, ten se učesal  a používáme ho už ... prostě dlouho :) Kdybych měl tu příležitost k zavedení stejného systému v další firmě kde budu pracovat neváhal bych ani minutu.Ale je zcela pravděpodobné že autodesk má lepší systém, popravdě v to doufám. Hlavně v propojení s productstream, vypadl jsem z používání Inventoru už před léty, ale rád se dívám na jeho vývoj.Takto kdyby někdo udělal video jak to v Inventoru s revizemi funguje, to by bylo super, přeci si kvůli tomu nebudu instalovat aip2011 a productstream :)
Paolo2010-10-14 19:29:31

Rumisch
18.10.2010, 08:45
Oznacovanie kot do hex. je dobra myslienka, skoda, ze sa musia vypisovat rucne do zmenoveho konania. Treba znova, kontrolovat. je to mozny zdroj chyb. Podobne riesenie s ocislovanim kot mal riesene SolidEdge.Pocet zmien na vykrese dopocitavali rucne kolegovia. Upustili od toho.Revizna tabulka obsahuje predsa vsetky potrebne udaje.
Revizne konanie v Productstreme je jednoducha zalezitost a mate kontrolu nad celou dokumentaciou.