Zobrazit plnou verzi příspěvku: Inventor-názvy farieb

Ľubomír Pápay
30.08.2017, 14:10
Zdravím všetkých,od kedy Inventor Inventorom stojí, pijú mi krv tie názvy farieb v defaultnej knižnici...Tie názvy tam musel vymýšľať človek ktorého prešiel parný valec, on to prežil a o dva dni musel vytvoriť tú databázu...Skrátka je to neľudské...Nechápem prečo všetky farebné odtiene napríklad zelenej, nmôžu začínať slovom "green" a potom môže byť už upresňujúce slovo...Len šialenec môže nazvať farbu v databáze Dark green, namiesto Green - dark...Nestretli ste sa náhodou niekde s nejakou jednoduchou utilitou, ktorá by to ošetrila? Ja viem že si to môžem v knižnici poprepisovať...ale to by som si už pripadal ako stádovitý volič, ktorý každé 4 roky príde k urne a zvolí si znova tých megazlodejov...

Radek001
30.08.2017, 14:28

PŘIPOJUJI SE!! Řešeno už před roky, ale marně, bez výsledku.

Navara
30.08.2017, 14:49

A jak byste si to představovali? Někde u nás existuje ke stažení knihovna RAL barev, tak ta by snad byla použitelná.

Ľubomír Pápay
30.08.2017, 15:10
No ja by som si to hlavne predstavoval tak, že už v Autodesku budú myslieť ako ľudia a nie ako stroje ktoré prehľadávajú databázu...Úplne by stačilo keby nejaký praktikant v Autodesku zobral tú knižnicu a prepísal by tam názvy tak aby boli pre každého mysliaceho tvora intuitívne zoradené a teda vyľadateľné...toť vsjo...Ja to nechcem po Vás, len ma tak napadlo, že či to už náhodou niekoho tak nedožralo, že to urobil namiesto Autodesku...nebolo by to prvý krát...No a farby RAL to neriešia, aj keď je to dobrá pomôcka...

Radek001
31.08.2017, 14:41

Já to vidím úplně stejně. Prostě poskládat barvy tak, aby se daly rozumně dohledat.Příklad dle kolegy - zelená. Najdu ji pod "Z" (prví slovo = zelená). K tomu ve skupině seřazené odstíny, popsané slovem na druhém místě. Např. zelená čirá, zelená hladká, zelená lesní, zelená olivová, zelená sytá, zelená tmavá... Ale hledat zelenou jednou pod písmenem "O" (olivově zelená) nebo podruhé pod písmenem "H" (hladká - lesní zelená)? To je k zamyšlení nad motivací řidiče parního válce (viz prvotní příspěvek).

Vladimír Michl
31.08.2017, 14:59

Ono to není tak jednoduché a ani to není otázka lokalizace - stejný problém je i v angličtině. Některé názvy vzhledů mají více adjektiv - a je pak "správnější" např. "Anodized Blue, Anodized Red, High Gloss Red" nebo "Blue - Anodized, Red - Anodized, Red - High Gloss"? Nebo bude se pak podobně "plést" např. "Yellow Pine"? Navíc v Inventoru je nabízeno několik knihoven a např. knihovna Autodesk je provázána přes několik produktů (a verzí), takže ji nelze jen tak měnit, přestaly by fungovat vazby.

Radek001
31.08.2017, 15:28

To všecko chápu. Na podobných důvodech jsme se taky zasekli už před roky.Ale zde nejde o to, zda je "správnější" napsat barva modrozelená, nebo zelenomodrá.Jde o to, že při práci s modelem potřebuji změnit odstín červené a tento mám hledat jednou pod "KOV - TEPLOTA...", jednou "REZ", příště zase jako "SVĚTLE ČERVENÁ". Musím procházet celou nabídku barev, velmi často zkoušet a hledat. Je to zdlouhavé, bere to čas. A zpřehlednit vyhledávání barev by byl v praxi jistě větší přínos, než některé kosmetické úpravy příkazů či vzhledu ikon. A taky to nechci po vás. Je to pro Autodesk.

Ľubomír Pápay
31.08.2017, 15:28
[QUOTE=Vladimír Michl]
Ono to není tak jednoduché a ani to není otázka lokalizace - stejný problém je i v angličtině. Některé názvy vzhledů mají více adjektiv - a je pak "správnější" např. "Anodized Blue, Anodized Red, High Gloss Red" nebo "Blue - Anodized, Red - Anodized, Red - High Gloss"? Nebo bude se pak podobně "plést" např. "Yellow Pine"? Navíc v Inventoru je nabízeno několik knihoven a např. knihovna Autodesk je provázána přes několik produktů (a verzí), takže ji nelze jen tak měnit, přestaly by fungovat vazby.[/QUOTE]Jednoznačne prikláňam ku tej druhej variante..."Blue - Anodized, Red - Anodized, Red - High Gloss"To že tie knižnice sú staré a majú rôzny pôvod je mi jasné, inak by niečo tak ohyzdné dobrovoľne nevytvorili...Ale aspoň keby "odtiene" príslušnej farby boli nazvané systematicky...Nemôžu predsa po človeku chcieť, aby hľadal typickú zelenú farbu ako "Dark green" a nie ako "Green" + doplňujúce slovo...jednoducho toto nikdy nestrávim...Nie som programátor, ale ak si pomyslím ake "zverstvá" je možné robiť napríklad s históriou a INV s tým nemá žiadny problém, tak nechápem prečo by nezvládol zopár premenovaní v databáze...Niečo ako IP adresa, môžete ju napísať čiste numericky ale aj menom...Predstavujem si to ako Hurvínek válku?

Vladimír Michl
31.08.2017, 15:34

To není ani tak programátorský problém (možná by šlo řešit aliasy). Ale co když pak někdo bude hledat "Anodized" vzhledy a bude se rozhodovat o odstínu? Teď je má všechny hezky pohromadě...

Ľubomír Pápay
31.08.2017, 15:54
[QUOTE=Vladimír Michl]
To není ani tak programátorský problém (možná by šlo řešit aliasy). Ale co když pak někdo bude hledat "Anodized" vzhledy a bude se rozhodovat o odstínu? Teď je má všechny hezky pohromadě...[/QUOTE]Hm...tak by som to asi riešil primitívne, že by som mal pod dvoma názvami ten istý odtieň...bolo by tam tých položiek o niečo viac, ale aspoň by sa v tom dobre hľadalo...Lebo normálneho človeka ktorý predpokladá "logické" radenie odtieňov ani len nenapadne, že keď chce nájsť napr. odtieň Green, a nájde iba 3 odtiene s prívlastkom, mal by hľadať Dark green...

Radek001
31.08.2017, 15:55

Tak jestli někoho takového najdete... rád se jej zeptám, jak to / co skutečně potřebuje.Většinou i v těchto případech má tvůrce jasno, jaký odstín (barvu) chce najít.Nehledě k tomu, že ani "Anodized" není vždy dodrženo. Alespoň v CZ lokaci ne.

p.t.r
31.08.2017, 20:55
Nemám teraz možnosť to odskúsať a možno trepnem blbosť, ale nepomohlo by fulltextové vyhľadávanie? Alebo v inventore taká možnosť existuje? Jednoducho napíšem slovo green a vyhľadá to všetky slovné spojenia, v ktorých je slovo green obsiahnuté bez ohľadu na to, či sa nachádza na začiatku, alebo na konci slovného spojenia.

MILKA
01.09.2017, 11:57
No určitě to je podnět pro Autodesk, k dokonalosti by mohli zvolit fce přepínače zobrazení názvu: řadit smysluplně nebo zmatečně (jako nyní) ať si každý vybere..

Navara
01.09.2017, 12:38

Tak mi to nedalo a zjistil jsem, že na názvy barev existují překladové slovníky. Takže pokud by se někomu chtělo ujmout překladu, má možnost. Ostatní ho možná podpoří.

madep
05.09.2017, 20:32
Kdysi si pamatuju, že byly barvy podle abecedy. Po tom, co propojili knihovny s ostatními programy Autodesku, tak je to rozházený. Takže když chci třeba černou, tak musím projíždět celo roletu. A nejhorší je, že když chci přepnout do jiné knihovny, tak musím rozevřít roletu, kliknout na požadovanou knihovnu a znovu roletu rozevřít. Dobře to má řešeno Solid Works. Ten to má v záložce vedle modelovacího okna.