Zobrazit plnou verzi příspěvku: Inventor: Posunutí souřadného systému součásti

mrkvolf
18.06.2008, 12:45
Dobrý den,
posunutí souřadného systému v sestavě lze snadno pomocí vazeb k osám.

Nicméně jsem nikde nenašal, jak obdobně jednoduše posunout (přemístit, otočit, změnit) souřadný systém součásti.

Jde to nějak?mrkvolf2008-06-18 12:47:40

ssmiga
18.06.2008, 12:51
V režimu náčrtu součásti je volba změny souřadného systému. Provést se mi to ale ještě nikdy nepovedlo. Rád bych také zjistil jak se to v praxi dělá. Po aktivaci příkazu chce zvolit nějakou geometrii, ale nějak se mi nedaří... Už jsem to ale dlouho nezkoušel

mrkvolf
18.06.2008, 13:02
Toto jsem již také zkoušel, ale jedná se pouze o souřadný systém NÁČRTU, což je asi nepoužitelné.

Zatím to řeším tak, že díl vložím do sestavy, ale pak bych tu sestavu nejspíš potřeboval uložit opět jako jeden díl.

To ale zatím nevím, jak se to dá udělat. Řeším to ZDE.mrkvolf2008-06-18 13:09:24

ssmiga
18.06.2008, 13:14
Tak to se divím, že je to nepoužitelné, protože pokud vím tak souřadný systém součásti se primárně určuje v náčrtu prvního vytvářeného prvku...

mrkvolf
18.06.2008, 14:29
Jak rád bych se mýlil.

Jak posunout souřadný systém náčrtu je v nápovědě pod heslem "posunutí souřadnic náčrtu" už tam věta "Náčrt může mít souřadný systém odlišný od souřadného systému modelu" leccos naznačuje.

A po mém testu je vidět, že ani SS 1. náčrtu není pevně spojen se SS modelu (otočil jsem osu náčrtu a přitom osy modelu zůstaly nezměněny).



A pokud máte součást importovanou např. ze *.step souboru, tak je to nepoužitelné tuplem, protože žádný náčrt zde není.mrkvolf2008-06-18 14:31:53

EuroTec
18.06.2008, 16:41
Již několik let používám toto. V prostředí prvního náčrtu si promítnu počátek a náčrt k němu zavážu. Souřadný system partu je tak tam kde chci já (opravdu se shoduje počátek partu s počátkem prvního náčrtu). př.- osa z rotační současti je osou rotace apod. Hlavní roviny partu mnohdy používám při vazbení v sestavě. Jediný problém může nastat jen když je první vysunutí adaptabilní, pak se adaptabilita partu mnohdy hádá.

mrkvolf
18.06.2008, 17:39
Ano, toto vím a používám taky.

Ale:
* neřeší to importované modely bez náčrtu
* problém dodatečné úpravy právě kvůli

Vlastně tu vůbec nejde o to, aby se SS modelu shodoval se SS náčrtu (to jsem řešil jen okrajově).

Radek001
18.06.2008, 18:41
Souřadný systém (a tedy orientace vůči osám) součásti je v podstatě dán 1.náčrtem. To už tady zaznělo. Používám řešení, jež tady taky už bylo uvedeno -v prvním náčrtu si promítnu počátek a z tohoto vycházím. Pokud chci potom změnit orientaci modelu vůči osám, předefinuji první náčrt. Prostě ho vložim na jinou rovinu. Otočí se celý model. Funguje to, jen je potřeba vše zase zafixovat.
Ještě jsem se nesetkal se situací (mimo adaptivitu), kdy by tento postup nevyhověl. Neumím si ani dost dobře představit, ajk jinak by obecně mělo být předefinování SS realizováno. Pokud jde o importované díly bez náčrtu, ty nemají ani strom modelování a pro jejich umístění a vazbení do sestavy je změna SS bezpředmětná (v sestavě díl otočíte pomocí vazeb).
Myslím, že kolegové Vám poradili velice dobře. Pokud máte jiný problém, zkuste ho popsat srozumitelně, abysme věděli "o co vlastně jde".

mrkvolf
18.06.2008, 20:32
Jde mi hlavně o získání momentů setrvačnosti k určitým bodům součásti.

Nebo pro export dílů do jiných softwarů, kde je vyžadována nějaký specifická poloha počátku SS.

Na to vše by zavazbení v 1. náčrtu mělo stačit, ale určitě ne vždy je to tak snadné takto součást nastavit.

To, že v sestavě je to bez problémů, jsem již uvedl.

Díky tomu už jeden způsob mám ZDE.

To, jestli jde orientaci dílu nastavit jinak než převazbením 1. náčrtu mě také nenapadá.

Ale tak jsem se chtěl zeptat.

Mrázek
19.06.2008, 08:57
Asi se tady pletou dva pojmy - souřadný systém součásti - ten je jasný, můžou se zviditelnit souřadné roviny, osy i počítek a odpovídá to ikoně v dolním rohu. Od tohoto systému lze odvodit náčrt (např. projekcí počátku). Každý další náčrt ale může mít svůj souřadný systém, který lze upravit přes pravé myšítko. Moc nevím, k čemu je to dobré (neznám nikoho, kdo to využívá), občas mi to zahlásí chybu, když mu úpravou modelu odstraním nějaký prvek, který to použilo pro svou definici - pak to na mně chce systém opravit.
Ale zpět k základní otázce. Vůči tomu základnímu souřadnému systému se opravdu nejlépe nadefinuje součást prvním náčrtem (viz příspěvek výše), ale pokud jde o importovanou součást, která je bez náčrtu, řešil bych to přes odvozenou součást - ale to je asi ten způsob, na který jste v předchozím příspěvku dal odkaz? Ale konkrétkě - udělat pomocnou sestavu s jedním dílem, tam si zavazbit díl vůči souř. systému sestavy dlo požadavků a z celého udělat odvozenou součást. Je to trochu drbání za pravým uchem levou rukou, ale asi to jinak nejde.
Uf - to jsem se rozkecal....