Zobrazit plnou verzi příspěvku: Inventor vs. SolidEdge vs. SolidWorks

MiraP
24.08.2006, 14:56
Zvažujeme nákup 3D modelářů a prosím o radu, který z výše uvedených modelářů nakoupit. Zatím máme nainstalovány Autocad 2006 LT. Dají se někde najít seriozní informace a porovnání 3D systémů?
Převážně vyrábíme ocelové svařované díly tvořené profily, plechy, ale i obráběné díly, potrubí, kabeláž.
Míra

VlJanecek
24.08.2006, 15:24
Pochybuju že někde najdete ucelené porovnání. Já znám Solidworks, z něj jsem přešel na Inventor. SolidEdge znám jen trochu. Podle mojich zkušeností jsou funkce všech těhle programů hodně podobné.Spíš bych koukal na to co se používá ve vašem okolí, na kompatibilitu dat, které bude předávat nebo přebírat, na cenu a hlavně na podporu. Mně nejvíc vyhovoval Inventor, ale u vás můžou být požadavky jiné. Vyzkoušejte si je.Vl.Janeček

prochaska
24.08.2006, 15:37
Jediná rozumná možnost je si vyžádat předvedení u dodavatelů všech systémů a z nich potom vybírat. Když navíc víte co přesně s tím budete dělat, určitě vám všichni rádi předvedou příklad na reálném problému z vaší praxe. Rozumné srovnání aspoň několika nejvýznamnějších systémů od nezávislého autora se mi dosud nepodařilo najít a zjistit co konkrétní software umí je bez prezentace a případné zápujčky software dost těžké, výrobci těmito daty z nějakých důvodů na svých webech příliš nehýří (viz třeba obtížnost získání seznamu věcí kterými se liší inventor 11 od 10 :-)).

Vladimír Michl
24.08.2006, 15:55
Přehled novinek v Inventoru 11 najdete třeba na:http://www.xanadu.cz/prod/inventor.asp#historie(popř. vám můžeme poslat podrobný dokument o změnách v R11)
Jinak k volbě modeláře (MiraP) - určitě si jej nechte předvést, vyzkoušejte práci s vašimi stávajícími daty. A případně nepropásněte akci pro přechod z LT na Inventor :-).

Miko
24.08.2006, 16:46
Zdravím, nezávidím Vám výběr, protože prodejci znají perfektně systém jak zákazníka přesvědčit o tom, že jejich modelář je nejlepší. Nejhorší je, že člověk v době výběru ještě nemá úplné zkušenosti s 3D a neví  přesně na co se má zaměřit. Při naší prezentaci jsme prodejce po prvním představení zastavili, dali jim CD s naším problémem a v tu chvíli bylo po humoru.  Nejlepší je připravit si pokud možno složitý příklad z vlastní praxe, toto zadání dát prodejci jako překvapení a sledovat jak se s nečekaným úkolem vyrovná. Nakonec jsme se rozhodli pro Inventor, ale hlavní úlohu hrála v té době akční cena. Dnes mám porovnání od kamaráda, který má Solid Works. Mohu říci, že Inventor mi na první pohled připadá přítulnější.

Martin Rebenda
25.08.2006, 11:04
Jen bych chtěl ještě doplnit jednu drobnost na kterou se zapomíná. A tou je 2D dokumentace. Pokud jsem si dobře přečetl jedná se o modelování jednodušších projektů (žádné plasty, obecné plochy, patvary apod.). Řekl bych, že pro běžné modelování jsou si všichni 3D modelářové :) ± rovni. Ale jakmile zabrousíte na 2D dokumentaci - tak je najednou problém. Musíme uvědomit, že v 95% případů je vždy naším výsledkem výkres do výroby. Dle mého názoru a to si myslím, že najdu pochopení u všech uživatelů je inventor pro tvorbu 2D dokumentace jednička mezi 3D modeláři. Přidá se někdo k tomuto názoru, nebo ho vyvrátí? :)

MiraP
25.08.2006, 12:25
Ucelené porovnání jsem opravdu nenašel. Všichni dodavatelé 3D SW vychválí to své. je to jejich práce :)) V našem okolí co vím se používá Inventor,ale je možné i ostatní 3D, jen o nich nevím. Vstupním formátem (výkresy od cizých firem) nejsme omezeni. Tvoříme dokumentaci vlastní. Výstupní dokumentaci 2D , kterou předáváme výrobě musí bezproblémů přečíst Autocad 2000  a novější.
Cena bude mít určitě veliký vliv,ale předpokládám,že u všech dodavatelů se ceny +/- k sobě přiblíží.

MiraP
25.08.2006, 12:28
Dobrý nápad  Díky

toros
25.08.2006, 13:36
ked robite ocelove konstrikcie myslimhaly a podobne je dobre mat advance graitec on sa nainstaluje do autocadu alebo tekla structure

Xoxo
30.08.2006, 08:55

[QUOTE=toros]ked robite ocelove konstrikcie myslimhaly a podobne je
dobre mat advance graitec on sa nainstaluje do autocadu alebo tekla
structure [/QUOTE]

Plně se ztotožňuji s kolegou - na ocelové konstrukce hal je sw Advance-Steel dost dobrý
a za "rozumné" peníze (2D výstupy jsou čitelné pro ACAD2000 a vyšší).
Ovšem můžete se poptat např. po X-steelu(za větší peníze).



Mazi
13.10.2006, 18:32
Svého času jsem kreslil podobné věci, kterými se zabýváte Vy (AUTOCAD LT). Vyzkoušel jsem si všechny software (v praxi), které teď asi porovnáváte, Solid Edge jsem vyřadil jako první, po té jsem si vyzkoušel Solid Works, ten byl a je hodně dobrý, ale pro činnost profily-plechy-potrubí-svazky suverenně vyhrál inventor, neboť má již v ceně nainplementovanou knihovnu profilů a tak jsou všechny profily po ruce. Pro Ocelové konstrukce jsem si vbral jako nástroj Inventor. dříve když jsem potřeboval udělat přechody jsem potřeboval zase solid works, kde práce s ním je hodně podobná a zdá se mi vyspělejší. Ale bohužel nebyly v základním balíku implementovány možnosti vložit již vzpomínané profily. Dnes kreslím v inventoru protože i ty přechody se dají velice slušně vymodelovat a vykreslit. Navíc pro OK a Ocelové zařízení se mi zdá inventor uzpůsobenější. Tím nechci Solidu nějak upírat prává, protože jak jsem již napsal zdá se mi hodně dobrej, ale určitě jako oceláři nepotřebujete moduly na povrchy a moduly s formami a pod. Jelikož nevím zda Solid Works 2007 už má naimplementovanou knihovnu s profilama (v bývalích verzích se musel dokoupit Mechsoft od Cadisu) doporučuji s vlastní zkušenosti autodesk inventor 10 a více. Pro oceláře je to dost dobrý nástroj pro zrychlení práce a pro autocadisty je to nejmenší zlo, při přechodu. Věřím že kdyby měl, jak jsem již psal, Solid Works Obsahové centrum jako inventor, bych se do dnešku nebyl schopen rozhodnout pro jaký nástroj. Přeji pěkné rozhodování.