Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jak jste začali jako konstruktéři?

Paradinhos
11.03.2014, 12:17
Ahoj,zajímalo by mě jak jste se vy dostali k řemeslu konstruktéra? Ač se o to snažím sebevíc, stále se mi to nedaří.Moje situace je taková. Jsem asolventem gymnázia a momentálně studuji vysokou školu strojní dálkovou formou (první ročník bakalařského studia). AutoCAD jsem se naučil doma jako samouk podle knížek a internetu. Angličtinu taky ovládám. Zvládnu číst technické výkresy a mám prostorovou představivost. Mám dobrý vztah k práci, což dokazuje mimochodem to, že namísto klasického studia jsem zvolil dálkovou formu a práci ve fast foodu, než se najde něco lepšího. Jsem ochoten jít pracovat na nějakou dobu zadarmo. Ale pořád nemůžu najít nikoho, kdo by mi dal alespoň tu šanci se ukázat. Poradili by jste mi něco? Jinak pocházím z Ostravy, kdyby jste například znali podniky, kde bych měl například šanci na nějakou tu praxi.

Pavel Žáček
11.03.2014, 12:36
Já jsem začínal ve velkém podniku, kde bylo několik konstrukčních oddělení, a v tom, kde jsem já dělal, nás bylo více než 30 konstruktérů. Takže jeden zelenáč, který neumí nakreslit výrobní výkres, se mezi nimi dobře ztratil a měl jsem čas na učení se konstruktérského řemesla. Ze školy jsem teorii ovládal dobře, jen ta praxe v kreslení mi chyběla. Taky to bylo v roce 1991, kdy ještě nebyl takový tlak na produktivitu, jako dnes. Aspoň ne tam, kde jsem dělal.V dnešní době je takových velkých konstrukčních oddělení málo a asi se tam i víc dbá na produktivitu. Zase jsou ale všelijaké trainee programy.Studium při zaměstnání je fajn a všichni, kdo ho absolvovali, jsou na něj hrdí. Mají být na co, protože to je fakt dřina. Je tu jedno velké ALE. Na několika mých známých jsem si ověřil, že dálkovým studiem se dá proplout tak, že absolvent s diplomem nemá stejné vědomosti a návyky jako absolvent denního studia.Takže bych můj výlev stručně shrnul takto: Zkuste najít někoho, kdo vám studium zaplatí, studujte pro nějakou konkrétní firmu (jako příklad uvedu Škoda auto, protože je největší) a snažte se zařadit do nějakého programu pro studenty nebo absolventy.Ještě malá poznámka na konec - znalost obsluhy CAD software z vás konstruktéra neudělá, ačkoli si to mnoho lidí myslí.

R.Soucek
11.03.2014, 13:28
Já jsem na to byl prakticky stejně. Jen o VŠ jsem se nepokusil, jelikož už na průmyslovce jsem s matematikou dost bojoval a nabyl jsem přesvědčení, že matematiku na VŠ nemám šanci zvládnout. Jako strojní konstruktér jsem nastoupil v roce 1990 do velkého elektrotechnického podniku. Inzerát jsem tenkrát našel v mladé frontě. Po měsíci, kdy jsem se stěží stihnul rozkoukat, tak mě odvedli na vojnu. Po sedmi letech práce na prkně jsem se dostal k cadu Solid Edge 3.
R.Soucek2014-03-11 13:31:09

Paradinhos
11.03.2014, 15:07
Že znalost AutoCADU ze mě konstruktéra nedělá, to mi je jasné. Ale naučil jsem se ho abych šel tomu trošku naproti. A právě proto mi nedělá problém jít pracovat zadarmo dokud se neoťukám a nebudu prospěšný pro firmu.Možná je dálkové studium o něco ošizeno. Ale začínat, až například ve 25 pracovat, mi přijde neefektivní. Měl jsem možnost rok studovat na prezenčním studiu v  Praze na top vysoké škole a stejně žadný extra přínos jsem tam neviděl. Profesoři uznávali, že se tam toho moc nenaučíme, spíš titulem dokážeme, že jsme schopni se něco naučit. A dnešní realita vysokých škol je taková, že v době chytrých mobilních telefonů každý podvádí, jak jen to jde. A stejně studenti si už další semestr moc z předmětu nepamatují. Jinak ještě, máte někdo zkušenosti jako konstruktér v zahraničí? A jaký program by jste doporučili se dále učit? (Zaměření strojírenství)

Pavel Žáček
11.03.2014, 15:28
Vaše ochota jít pracovat zadarmo na zacvičení je chvályhodná, leckterý zaměstnavatel to ocení. Dovolte mi otázku, z čeho budete po tu dobu žít?

maiklss
11.03.2014, 16:23
Já  šel  třeba po  průmyslovce na rok  na dílnu. Dělal  jsem  zámečníka  a měl  aspoň  možnost poznat  jak to  tam  chodí. Po roce jsme šel  dělat  konstruktéra přípravku ale šlo  spíš jen o  jednoduché  šablony či  přípravky.  Za dva roky jsem přešel  z přípravků do konstrukce.

Paradinhos
11.03.2014, 16:38
Něco mám našetřeno, ale především bydlím ještě u rodičů. Takže nejlepší čas se něco učit.

Pavel Žáček
12.03.2014, 08:28
V úvodním příspěvku píšete, že nemůžete najít nikoho, kdo by vám umožnil se ukázat. Co to přesně znamená? Už jste absolvoval nějaké výběrové řízení na místo konstruktéra a nevzali vás? Zdůvodnili to nějak? Nemůže být taky jedna z příčin v tom, že dokončený gympl není pro konstruktéra to pravé vzdělání?Chci tím říct, že v situaci jaké jste teď se asi na klasické místo konstruktéra v nějaké konstrukční kanceláře nedostanete. Ale jako jednu možnost bych viděl nabídnout svoje služby kresliče výkresů (schválně nepíšu konstruktéra, protože tím ještě nejste, ale nemyslím to špatně) nějakému soukromníkovi, který má dílnu a dělá tam sám nebo ve dvou či třech lidech a občas potřebuje zkreslit nějakou jednodušší konstrukci, zábradlí atd. a udělat na to rozpis materiálu, aby to nemusel sám pracně počítat. Zpočátku třeba zadarmo, časem třeba pozná vaši užitečnost a bude vám za to i platit. On si umí spočítat, že když bude půl dne dělat náčrty a počítat délky jeklů, tak nemůže přitom svářet, vrtat a řezat. Zároveň je to nejrychlejší cesta, jak vidět výsledek svého snažení v hmotné podobě, protože takové dílny nemají žádné mezičlánky s přípravou výroby a to co mu nakreslíte, to on vyrobí, a hned to vidíte a můžete dokonce pomáhat třeba při montáži. A rovnou taky vidět co to způsobí, když je na výkresu nějaká blbost. Tak se můžete rychle učit.

Pavel Žáček
12.03.2014, 08:52
Jsem dost překvapený tím, co píšete za zkušenosti z prezenčního studia na VŠ. Mě teda studium na strojní fakultě ČVUT připravilo na práci konstruktéra dobře. Chyběla mi praxe v kreslení výkresů, protože jsem neabsolvoval průmyslovku, ale gympl. Jinak jsem byla ale vybaven všemi potřebnými teoretickými vědomostmi a návyky učit se nové věci. Samozřejmě se dá studovat mnoho oborů a studium procesního inženýrství vás nepřipraví na konstrukci spalovacích motorů. Já jsem měl to štěstí, že jsem začal pracovat v oboru, který jsem vystudoval, takže po počátečním zácviku jsem se velice rychle chytil a podílel se na řešení i vývojových úkolů a kolegové po poměrně krátké době uznali, že na to mám. Takže moje zkušenost se studiem VŠ je velice pozitivní.Po čtyřech letech práce jsem změnil zaměstnavatele a tím i obor činnosti, od cukrovarů jsem přešel na kolejová vozidla, a začal jsem pociťovat lehký nedostatek teoretických základů, takže jsem se pustil do samostudia a snažil se to dohnat. Praxe mi pak byla další školou a zabrousil jsem i do dalších oblastí, ale dodnes rád nahlídnu do nějakého skripta a osvěžím si polozapomenuté znalosti ze školy ve chvíli, kde je potřebuju použít.

Permonik
16.03.2014, 19:47
Já jsem se k práci konstruktéra dostal přes kamarada co mi to dohodil u jednoho konstruktéra. Rok mu tam kreslim jednoduché přípravky.Jelikož ještě dělám denní studium, ve firmě jsem tedy jen 2 dny v tydnu, zbytek kreslim doma na fy. NTB. Jinak práci konstrukterá jsem se snažil ziskat tři roky (většinou důvodem neuspěchu přijeti bylo denní studium).Jinak na Ostravsku se tato práce těžko shaní, pokud nemate nějaké zaměření (například na hydrauliku, vypočtař). Ale po škole se o vás poperou.Na všb studovaní denního a dálkového studia je trošku rozdílné. Na dálkovém vás nepřípraví, tak jak na denním, je to brano jako rozšíření vzdělaní a ne příprava na budoucí povolani.

Permonik
24.04.2014, 20:32
Ještě taky mužeš zkusit tranning program v nějaké firně. Zpočatku tam budeš chodit zadarmo a učit se a časem ti něco dají.

Cheff
11.06.2014, 09:01
Já jsem se ke konstrukci dostal přes projektařinu. Základem mi byla strojní průmka, pak jsem byl nějakoku dobu na ČVUTu jako denní a nakonec přešel na VUT jako dálkař (byl jsem víc a víc v práci). A upřímně na dálkovém jsem si připadal, že se "flákám" (teda v přímém porovnání s učivem a nároky pro denní formu). Pokud bych mohl něco změnit, tak je dodělání denního studia. Ale už během denního jsem se chytil jako brigádník kreslič s následným zapracování do projekce. A když jsem začal uvažovat o změně, tak už to bylo podloženo dostatečně dlouhou praxí. Navíc ke konstrukci a strojům jsem měl vždycky blízko a starým strojům se věnuji ve volném čase...

waldosinka
11.06.2014, 10:50
Ja som posielala zivotopisi aj na pozicie o kt. som si myslela ze nemam sancu. A hla. Ako z cisteho neba mi pisla pozvanka na pohovor. Ukazala som ze viem- citat vykresy, pohybovat sa v Autocade a Inventore. A uz som clenkou timu rok :)