Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jak upravit knihovnu materiálů

Seiner
27.11.2006, 07:02
Opět jsem se po nějaké době vrátil k IS11. Snažím se ohnout kusovník podle našich zvyklostí. Potřeboval bych, aby se mi do položky materiál dostala místo textů jako "Měkká ocel" značka oceli. A např. u spojovacího materiálu pak bych chtěl mít toto pole nevyplněné (stačila by pomlčka).
   Mám okopírovanou knihovnu obsahového centra (používané normy) a dokážu ji tedy jakž-takž editovat. Materiály ale nějak nemůžu najít. Pouze v editoru stylů pro otevřený projekt. A materiály nabízené v knihovně OC už vůbec nemůžu najít.
   A má takový postup vůbec perspektivu? Nebudu pak muset dělat rozsáhlé úpravy knihoven při každé nové verzi IS?

Ľubomír Pápay
27.11.2006, 09:20
Predpokladám že si tie materiály chcete vytvoriť sám...Teda používať napr. 11 373.1 atď...1. V projekte si zvolte možnosť pre Library - YES2. Otvorte nejaký Part, vytvorte si v ňom požadovaný materiál (napr. klonovaním a následnou úpravou z nejakého esxistujúceho)3. Potom si ten materiál vložte do Library4. Updatujte si Library5. Odíďte z Partu6. V projekte si nastavte opäť Library - na NO (aby ste zabránili prípadnej nechcenej modififikácii knižnice)Potom bude nový materiál prístupný vždy a všade.

Seiner
28.11.2006, 14:51
Ok - děkuji. Materiály do knihovny stylů jsem tedy schopen nějak dostat.
A teď - jde je nějak efektivně dostat do kopie normy v OC?
Abych měl třeba u celého spojovacího materiálu materál "-" a u válcovaného aspoň nějaký výchozí - nejpoužívanější (třeba 11378?). Prostě nějaké najdi/nahraď. Nebo, jestliže se jedná o databázi, SQL dotaz?
Přepisovat to po jednom je nesmysl - to bych do nové verze asi nestihnul...

Ľubomír Pápay
28.11.2006, 15:28
v OC si môžete nastaviť akýkoľvek defaultný materiál, ktorý sa nachádza v knižnici...Ale iba jeden. (spoň si myslím, AIS 11 nemám) V 9ke sa dá pre jeden prvok priradiť viac materálov, ktoré si pri vkladaní do zostavy už len vyberáte...

Seiner
28.11.2006, 15:46
Teď jsem asi vedle. Já se snažím editorem obsahového centra upravovat prvky. Takže otevřu třeba rovnoramenné úhelníky dám otevřít tabulku rodiny a tam mám u každého rozměru materál "Měkká ocel" rozbalím seznam a vyberu doplněný materiál "11378". Dělat to pro všechny rozměry je sebevražda.
   Teď jsem objevil, že se to dá upravit všecko pomocí vlastnosti sloupce. To už je značné zlepšení - udělám to pro celou normu najednou. Kdyby to ještě šlo přes všechny normy...

Ľubomír Pápay
29.11.2006, 07:53
Ak si ale porovnáte spôsob akým ste to robil doposiaľ, je to dramatické zrýchlenie....Soryy, nechcel som vyrývať. Tiež si myslím že inovácie od verzie 10 sú urobené strašne, ale strašne necitlivo vo vzťahu k užívateľovi a jeho skutočným potrebám...ako by ani nemali spätnú väzbu od reálnych užívateľov...pomaly mi to začína pripomínať rukopis Microsoftu.Ale to tu už bolo.

Seiner
29.11.2006, 11:50
JJ zaplať pámbůh za to.
Jiný problém. Mám pár zkušebních projektů. V jednom mohu přepnout knihovnu stylů na Ano (čtení i zápis) a ve druhém mám volby nepřístupné a knihovna stylů je jen pro čtení. A nevím, jak jsem toho dosáhnul.

Martin Rebenda
29.11.2006, 11:53
No myslím, že je problém v tom, že tu změnu musíte provádět na projektu, který není aktualně zvolen, jakože zatržen zatrhávátkem :). Jinak by to mělo jít...

Seiner
29.11.2006, 12:16
Tak tím to není.
Ono je u toho projektu napsáno, že je jen pro čtení. Ale já nevím, kde jsem při jeho zakládání udělal chybu.

Martin Rebenda
29.11.2006, 12:21
Nelaborujte odstraňte ho, založte nový a soubory jednoduše překopírujte do nového a je po problémech...

Seiner
29.11.2006, 12:23
Nově založený projekt už není jen ke čtení.
No, dám na Vás a nebudu laborovat :-)

Seiner
29.11.2006, 13:01
Ach jo, to je se mnou práce.
Založím nový projekt (úložiště). Po založení nená pouze ke čtení.
Založím v něm sestavu a do té vložím kus úhelníku z obsahového centra.
Všecko uložím a zařadím do Vaultu. A mám projekt pouze ke čtení a nevím, jak to změnit.

Seiner
29.11.2006, 13:09
Takže projekt se mi změní na pouze ke čtení, když ho namapuju do Vaultu a přidám soubory. To bude asi by design (?).

Seiner
29.11.2006, 14:02
Je to jinak. Projekt je pouze ke čtení, pokud do něj vložím nějaký díl z obsahového centra. Když ten díl smažu, zase je projekt přístupný. Zajímavé...

Radek Klokan
30.11.2006, 06:42
Pokud používáte vaulta, taktam je zakopaný pes. Chce to vydat projekt (*.ipj), klik na něho prav. tlačítkem myši - dát vlastnosti a tam vyškrtnout jen pro čtení. Ps: projekt nesmí být aktivnísnad to půjde, už jsem to někde takhle dělal, snad

Seiner
30.11.2006, 07:34
Děkuji - už se mi to trochu daří krotit :-)
Problém je opravdu mezi židlí a klávesnicí a v té aktivitě (aktivnosti ?) projektu.

Vladimír Michl
30.11.2006, 08:28
Pro snazší rozkopírování/změnu materiálů ve více součástech najednou může pomoci VBA makro a popis, které jsou ke stažení ve VIP souborech (vip.xanadu.cz)

Ľubomír Pápay
30.11.2006, 10:26

[QUOTE=Vladimír Michl]Pro snazší rozkopírování/změnu materiálů ve více součástech najednou může pomoci VBA makro a popis, které jsou ke stažení ve VIP souborech (vip.xanadu.cz)[/QUOTE]Kúpite si nové auto. Keďže cesty sú rôzne kľukaté, výrobca auta Vám do neho namontoval aj volant. Paráda. Bez volantu by to bolo strašne zlé auto, a každých 10m by ste museli zastaviť a manuálne posunúť jednu z náprav tak, aby ste auto nasmerovali do požadovaného smeru. Technicky vzaté, jazdiť by sa dalo aj takto, ale bola by to viac manuálna makačka ako jazda...Takže ten volant je vlastne nevyhnutný štandard...To akceptuje dokonca aj výrobca. Lenže nie je to až také jednoduché. Volant ktorý Vám tam namontoval, funguje súčasne iba pre jedno koleso a aj to iba vtedy keď zastavíte. Takže zastavíte, otočíte volantom ľavé koleso, potom pravé , hodíte kvalt a tradá.Ak by ste ale chceli točiť volantom za jazdy a oboma kolesami, musíte navštíviť odborný servis kde Vám to urobia alebo počkať na nový model auta...kde to možno už bude možné.Tak takto mi niekedy pripadá prax v Autodesku... P.S.Tým ktorí na Autodesk nedajú dopustiť sa vopred ospravedlňujem. Nechcel som nikoho dráždiť, iba si tak trocha povzdychnúť...keď už je to jesenné počasie.

Martin Rebenda
30.11.2006, 10:31
Vážený pane Pápay, lepší přirovnání bych asi nenašel, vystihl jste podstatu většiny problémů... Přijde mi, jako by to nedělali pro strojaře a jejich problémy... :) Díky za příspěvek!!!

Seiner
30.11.2006, 10:34
Květnatě jste vyjádřil i mé pocity :-)
Pod tlakem zákazníků a prodejce jsme šli do IS. Máme 2 pilotní licence již rok a zatím se nám nepodařilo ohnout ho k naší spokojenosti. Myslím tím hlavně tvorbu výkresové dokumentace. Určitě to bude do značné míry i tím, že na to nemáme čas (nemůžeme brousit pilu - musíme řezat) a že se snažíme na to jít stylem "strýc František" = "nechte mně v klidu, já na to příjdu sám"
   Vzhledem k tomu, že ho opravdu potřebujeme (tlak zákazníka) a že v tom jsou umrtvené značné prostředky, uzavřeli jsme nyní servisní smoluvu s Xanadu - uvidíme, jestli nám pomůžou.
   Takže jsme si najali firmu, která nám snad ten volant předělá tak, že bude otáčet obě kola aspoň do rychlosti 15 km/h :-)

Martin Rebenda
30.11.2006, 10:39
Je to vše udělané tak, aby se i ostatní mohli živit. Nic proti tomu nemám, jen ty chyby resp. mezery nesmí být příliš "okaté". :)