Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jak vložit barvu do výkresu

Lukáš Záruba
02.11.2010, 07:54
Potřebuji abych měl na výkrese označený RAL. Jelikož většinou z konečné sestavy rendruji .jpg nebo video, tak mám již přiřazenou barvu v .aim nebo .ipt. Doteď jsem ji na výkres psal ručně ale byl bych radši kdyby šel upravit kusovník tak abych si molh ve výběru sloupce vybrat přímo odkaz barva ale nemůžu na to přijít.

flesar
02.11.2010, 12:14

Tohle by šlo řešit nějakým makrem. Jestli to umí Inventor sám, to si nejsem jistý, řekl bych že ne.Pokud informaci budete chtít dostat do kusovníku, budete ji muset mít v nějaké uživatelské vlastnosti.


flesar2010-11-02 12:14:58

Navara
02.11.2010, 15:27
Pokud je mi známo, tak Inventor opravdu nikde nevystavuje barvu jako vlastnost podobně jako materiál.
Získat barvu do iVlasnosti přes makro problém není. Pokud by se sešlo více takových požadavků, asi by bylo možné to zahrnout do některé z příštích verzí XTools.

Lukáš Záruba
02.11.2010, 22:38
Můžete mi někdo tedy aspoň poradit jak nejjednodušeji dostat barvu z modelu do výkresu? Do teďka jsem barvu ručně vkládal do tabulky ivlastnotí modelu do záložky uživatelské. Je to však příliš zdlouhavé ale zase mám jistotu že na to při závěrečném spěchu nezapomenu.  

flesar
02.11.2010, 22:58
Pokud to Inventor opravdu neumí, můžete uvažovat o dvou variantách:a) vložíte název barevného schematu (v API RenderStyle) do uživatelské proměnné a následně v kusovníku vložíte sloupeček s uživatelskou proměnnoub) do výkresu sestavy vložíte samostatnou tabulku, která by obsahovala např. pozici, název a číslo součásti, a zvolenou barvu v dokumentu (sestavě), ke kterému náleží výkres.ad a) těžko určíte barvu sestavy, barvu určujete dílům v sestavě, v nadřazené sestavě můžete barvu změnit ale tato změna se nepromítne do uživatelské vlastnosti součástiad b) máte další tabulkuObojí bych řešil přes makro.

flesar
02.11.2010, 23:10
Hrubý nástřel:Pokud se jedná o součást vypiš její barvu, pokud se jedná o neprázdnou sestavu vypiš barvu prvního dílu (tedy pokud má celá sestava stejnou barvu). Název barvy se samozřejmě nemusí vypisovat, ale je možné ho vložit do uživatelské proměnné. Tedy něco jako bod a) výše.Public Sub RenderStyle()    Dim oInvDoc As Document    Dim oCompDef As Inventor.ComponentDefinition    Dim oCompOcc As ComponentOccurrence    Dim oRenderStyle As RenderStyle    Dim strRenderStyle As String        Set oInvDoc = ThisApplication.ActiveDocument        If oInvDoc.DocumentType = kPartDocumentObject Then        Set oRenderStyle = oInvDoc.ActiveRenderStyle        strRenderStyle = oRenderStyle.Name    End If        If oInvDoc.DocumentType = kAssemblyDocumentObject Then        Set oCompDef = oInvDoc.ComponentDefinition        If oCompDef.Occurrences.Count = 0 Then            strRenderStyle = "Je prázdná sestava"            Debug.Print strRenderStyle            Set oInvDoc = Nothing            Exit Sub        End If        Set oCompOcc = oCompDef.Occurrences.Item(1)        Set oRenderStyle = oCompOcc.RenderStyle        strRenderStyle = oRenderStyle.Name    End If        If oInvDoc.DocumentType <> kPartDocumentObject And oInvDoc.DocumentType <> kAssemblyDocumentObject Then        strRenderStyle = "Není díl nebo sestava"    End If        Debug.Print strRenderStyle    Set oInvDoc = NothingEnd Sub