Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jak zneprůhlednit výřez

Venca80
25.07.2008, 12:57
Dobrý den,řeším problém, jak zneprůhlednit výřez. Chci na výřez v rozvržení umístit další menší výřez a nechci aby byl výřez pod ním vidět. Lze to udělat nějakým jednoduchým způsobem (budu takto dělat velkém nožství rozvržení)?

Kackac
25.07.2008, 13:32
Buď můžete spodní výřez "vykousnout" - udělat mnohoúhelníhovou hranici tvoříte-li ho nově nebo už hotový dodatečně ořízkout o nějakou křivku příkazem VPCLIP (VOŘEŽ). nebo druhou  možností je WIPEOUT (PŘEKRÝT) - bezbarvý rastrový obrázek, který zakryje to, co je pod ním, tomu pak nezapomenout vypnout zobrazování rámečků (dělá-li na tom výkresu více lidí, je dobré pro ostatní, kteří neví, že tam něco takového je, napsat poznámku v netisknuté hladině, aby netápali)

Venca80
25.07.2008, 13:44
Takže nic jednoduchého a relativně rychlého... :-( "Překrýt" jsem chtěl použít, ale v rozvržení (protože v modelu by mi to překáželo) a tam to bohužel překryje oba výřezy (nejde měnit pořadí objektu)...Myslel jsem že nějaké zneprůhlednění existuje, když je tu TIP http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=2310 , který je ale bohužel VIP, takže ho nemůžu vidět (i když řeší opačný problém)...

Sedláček
25.07.2008, 14:02
Zkoušel jsem to A2002. WIPEOUT mi funguje, ale pro pořadí objektů (výřezů) nestačí vybrat rámeček daného výřezu, ale vlezt "do výřezu" (_MSPACE ) a vybrat alespoň jednu entitu a té změnit pořadí _DRAWORDER

Sedláček
25.07.2008, 14:17
Omlouvám se. Tak jak jsem to popisoval, se to zobrazí ve správném pořadí, bohužel pouze do prvního zazoomování (o tisku ani nemluvím)

Sedláček
25.07.2008, 14:36
Zkusil jsem ještě jednu variantu.
Podložit _WIPEOUT v modelu pod celý výkres. Pak se zdá že to funguje jak si asi představujete. Výřezy jsou překrývány v pořadí, jak jsou postupně vytvářeny

Venca80
25.07.2008, 14:50

[QUOTE=Sedláček]Zkusil jsem ještě jednu variantu.
Podložit _WIPEOUT v modelu pod celý výkres. Pak se zdá že to funguje jak si asi představujete. Výřezy jsou překrývány v pořadí, jak jsou postupně vytvářeny[/QUOTE]No tak to je prostě geniálně jednoduché... Proč mě sakra tahle nejjednoduší varianta nenapadla? Tím, že tak podložím referenční výkres se mi to provede ve všech těch desítkách rozvrženích, takže to mám hotové jedním jediným úkonem...  Opravdu statísíceré díky! PS: Nicméně by mě stejně zajímalo o čem je ten zmíněný VIP tip... :-))

Sedláček
25.07.2008, 15:24
Radši bych moc nejásal. Když jesem pak zkusil něco přikreslit v modelu, tak se to celé rozházelo (pořadí výřezů) a pomohlo jedině znovu zkopírovat výřezy na původní místo (ty původní pak vymazat).
 
Takže se zdá že dnes jsem se vydal ve stopách J.d.Cimrmana -cestou slepých uliček (tudy ne přátelé)
 
PS
Jedině že by to v A2008 fungovalo lépe

Rostislav Říha
25.07.2008, 15:53
po letech laborování bych rád připodotkl:
- nejlepší je prostě si výkres vymyslet tak, aby výřezy přes sebe nebyly. neříkejte, že to nejde.
- ideální je mít je všechny obdélníkové, tj. neořezávat je (ořezaný výřez mívá potíže s tiskem rastrů a s tiskem obecně na určitých tiskárnách.
- když má člověk dva výřezy na sobě, tak má stejně problém s tím, jak se do toho menšího z nich v paperspace dostat.
- obecně jsem vypozoroval, že lze ztratit několik hodin času seskládáváním výřezů tak, aby byl papír pěkně zaplněn. vzhledem k ceně papíru mi to přijde jako ztracený čas.

Kackac
25.07.2008, 16:06
naprosto souhlasím se vším, zejména poslední odrážka stojí za to

PepaR
26.07.2008, 10:53
Pan Říha to vystihl přesně, tytéž zkušenosti mám i já. S tou poslední odrážkou souhlasím, ale přeci jen se snažím to napasovat tak, abych zabral papíru co nejméně. Už jenom kvůli stromům ;)  PepaR2008-07-26 11:00:39

Venca80
28.07.2008, 09:17

[QUOTE=Rostislav Říha]po letech laborování bych rád připodotkl:
- nejlepší je prostě si výkres vymyslet tak, aby výřezy přes sebe nebyly. neříkejte, že to nejde.
- ideální je mít je všechny obdélníkové, tj. neořezávat je (ořezaný výřez mívá potíže s tiskem rastrů a s tiskem obecně na určitých tiskárnách.
- když má člověk dva výřezy na sobě, tak má stejně problém s tím, jak se do toho menšího z nich v paperspace dostat.
- obecně jsem vypozoroval, že lze ztratit několik hodin času seskládáváním výřezů tak, aby byl papír pěkně zaplněn. vzhledem k ceně papíru mi to přijde jako ztracený čas.[/QUOTE]-souhlas, ale v mém případě, jsem to z designových důvodů prostě takto chtěl... :-P-problémy jsem zatím neměl, ale jako jinde určitě platí, čím jednodušší tím lepší, takže souhlas-to není problém - CTRL+R-...vzhledem k ceně papíru určitě... :-)