Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jaká platforma Intel nebo AMD?

sjenik
23.04.2006, 18:01
Jakou platformu vybrat pro stavbu PC (Intel versus AMD), kde se bude
provozovat Autocad 2000.Paměť,CPU možná i jakou desku zvolit. Syn se
chce zdokonalovat v praci ve strojařském Autocadu, který probírají na
škole.

Díky za  předání zkušeností.

Sváťa


PepaR
23.04.2006, 18:18
NA tuto otázku neexistuje univerzální odpoveď a každý bude hajít svou preferovanou značku. Dříve to bylo tak, že Intel měl procesory co se tolik nepřehřívaly, spotřebovávali méně energie a byli lepší např. pro programovaní z hlediska toku dat, ale byly poměrně dražšší. Takže pokud bych byl programátor nebo volil procesor pro notebook, tak šáhnu pod Intelu. Jenomže v grafických aplikacích měly většinou o něco navrch procesoty AMD. Ale vše souvisí s evším, když si koupíte sebelepší procesor a mizernou desku, tak jeho potencionál ani zdaleka nevyužijete a mohou nastat problémy v samovolném restartu atd.
 
Já např. volil AMD AthlonXP a desku ASUS (dualchannel) a i dnes bych v případě pracovníí stanice šáhl po 64bit AMD procesoru.
 
PS #1: To cenové porovnání AMD x Intel už dávno nemusí platit, neboť nesledují aktuální ceny PC komponent.
 
PS #2: Kuriozitou bylo, když mi kamarád z kolejí v Brně popisoval, že jeho AMD procesor v malém kolejním pokojíku hřál až tak, že to poznal nárustem teploty.

Rostislav Říha
23.04.2006, 20:50
dnes asi AMD - stejny vykon vychazi levneji a treba v ruznych uzivatelskych forech se daji docist dobre zkusenosti s amd. v atelieru mame intel a amd pul napul a s amd jsme vic spokojeni.
celkovy vykon samozrejme ovlivnuje vic veci - takze hlavne hodne ramky, rychly disk...grafika se tu nedavno probirala jinde...

Falco
12.05.2006, 14:27
he no tak na AutoCAD 2000 su sys poziadavky dnes uz prekonane zhruba kazdou zostavou co sa teraz predava.  No ja mam teraz Intel P4 530J 3,0GHz a 2x 512MB 533MHz pamate. Toto mam na MSI i915P/G neo2 Platimnum.Akurat grafiku som trosku podcenil ale teraz setrim na novu
Pre 2D: No takze na tu 2000 by podla mna stacil aj nejaky AMD Sempron. Pamat je uz dnes tak optimalne 1GB. No doska asi nieco od ASUSu or MSI or Gigabite. A grafika by mohla byt aj nejaka nVidia GeForce 6600 GT.
Pre 3D: No tam by som odporucal aspon 2004 ACAD no 2006 je ideal.HW: Intel nejaky DUAL CORE + pamat 2GB, Doska MSI, Grafika ATI 1800GT or XT
ale to aj zalezi na penazenke :(
 

Rostislav Říha
12.05.2006, 14:54
[QUOTE=Falco]Pre 3D: No tam by som odporucal aspon 2004 ACAD no 2006 je ideal.HW: Intel nejaky DUAL CORE + pamat 2GB, Doska MSI, Grafika ATI 1800GT or XT[/QUOTE]
...a to uz preco? 1. dual core sa v autocade zatial nevyuzije, v reali je to v "celkovom" vykone skor pomalsie, ako rychlejsie, 2. AMD vychadzaju pre CAD ako lepsia volba, nie?

Falco
13.05.2006, 19:37
no ono je na tom nieco pravdy ale s ohladom na to ze vacsina uzivatelov nekupuje PC kazdeho polroka ako ja som chcel dat nieco aj aby to bolo aktualne do buducna. Co sa AMD tyka mam s nim dobre skusenosti a to iste aj s Intelom.
Ale zostavu treba vzdy vybrat taku aby komponenty spolu boli v sulade a navzajom sa nespomalovali. Ved je to tak ako z retazou. Kazda retaz je tak silna ako najslabsie ohnivko. Nemam pravdu? 
Len ma este napadlo ze pokial si kupi nejaku novu masinu tak tam asi bude davat XP or Vista. No a na tom 2000 nerozbehne. Neviem je na to nejaky PATCH? na 2002 sa mi zda ze bol nie?

PepaR
13.05.2006, 23:54
Pod XPčkama by měl běhat i AutoCAD 2000, vždyť zas tak moc se od verze 2002 neliší... odzkoušeno to však nemám ;) PepaR2006-5-14 0:13:31

FrantaH
14.05.2006, 07:42
U XPček se pro AutoCad 2000 musí nastavit kompatibilita setupu na Windows 2000.

Vladimír Michl
14.05.2006, 12:40
To nestačí. Nastavení kompatibility řeší jen první problém - samotnou instalaci. Mnoho dalších problémů nastavá až při běhu (už se to zde několikrát probíralo). AutoCAD 2000 prostě není určen pro Windows 2000 (viz Instalační příručka).

Falco
15.05.2006, 18:21
jj presne, aj ked su na to patche nikdy nevyriesia vsetky problemy. Osobne som mal najradsej wokna 98.  Vsetko tam bolo prehladne spravene. XP ma po ... fiunkcii zjednoduseni a neviem coho vsetkeho a ked fakt hladam nejake drobne nastavenie tak sa s tym hnevam aspon 10 minut
 
A kedze uz na novych PC nerozbehnete starsie os ako XP je to dost blbe. / nie pri vsetkych ale pri vacsine /

Jan Pajerchin
16.05.2006, 07:32
Falco: HahahaAutoCAD sa ešte stále rýchlosťou nechytá na Acad R12 pod DOSom (+ SPEA ...a boli aj ikonky). Len pod DOSom bolo všetko prehľadné a pod kontrolou.
A čo sa týka Intel/AMD ?Priorita nie je rýchlosť, ale kompatibilita a spoľahlivosť. Akosi mi logicky vychádza že Intel procesor + Intel Doska je najlepšia voľba. AMD nemám rád, aj keď sa zdá že vykonali kus roboty.Jan Pajerchin2006-5-16 7:35:30

Rostislav Říha
16.05.2006, 09:10
[QUOTE=Jan Pajerchin]AutoCAD sa ešte stále rýchlosťou nechytá na Acad R12 pod DOSom (+ SPEA ...a boli aj ikonky).[/QUOTE] ...nejstrasnejsi na tom je, ze je to pravda. Take vzpominam...:)
[QUOTE=Jan Pajerchin]A čo sa týka Intel/AMD ?Priorita nie je rýchlosť, ale kompatibilita a spoľahlivosť. Akosi mi logicky vychádza že Intel procesor + Intel Doska je najlepšia voľba. AMD nemám rád, aj keď sa zdá že vykonali kus roboty.[/QUOTE] ...z toho muze snadno byt nekonecna diskuse - tak jen ze nase zkusenost je, ze AMDcka jsou snad vic v pohode, nez I4ky i co se stability tyce - driv to mozna byvalo jinak, mluvim o ani ne rok starych pocitacich.

Vladimír Michl
16.05.2006, 09:13
Pod DOSem holt neměl počítač na starosti nic jiného než spuštěnou aplikaci, kdežto ve Windows... - zkuste si Ctrl+Shift+Esc. Ale zase už by asi dnes málokdo chtěl kvůli spuštění jiné aplikace ukončovat aplikaci předchozí nebo oželet Copy-Paste, jednotné tiskové a grafické drivery, internet, apod.
AMD vs. Intel. Kompatibilita není problém. Spolehlivost je určitě důležitá, ale nemáme zprávy, že by procesory AMD byly nějak výrazně nespolehlivější (vadné) než Intel. A už vůbec nemá smysl řešit spolehlivost procesoru, pokud si někdo skládá počítač z jednotlivých dílů - nějakých pamětí, nějakého disku, nějakého zdroje, nějak vyřešeného chlazení, atd.

Petr Bláha
16.05.2006, 09:15
ad. R12: Ano, možná přehledné to bylo (já mám tedy jiný názor; s tabletem a nějakou nástavbou snad), ale snad nevěříte tomu, že byste vyhrál souboj při reálném kreslení s R12 na DOSu! Pokud se bavíme o někom kdo to opravdu umí, tak ikonky skoro vůbec nepotřebuje a používá tedy hlavně zkratky. Myslím, že by Vám spousta funkcí ve starším AutoCADu velmi citelně chyběla (pokročilé texty, pokročilá práce s bloky, práce s hladinami, práce s X-refy, atd.).
Pokud myslíte tu rychlost z hlediska rychlosti otevírání výkresů, regenerace a tak, tak to nedokáži posoudit.

ad. AMD/Intel: Nic proti Vašemu názoru, ale hodnotit něco podle toho, jestli to máte nebo nemáte rád, moc věci nepomůže. Tvrzení "Akosi mi logicky vychádza..." můžete podpořit nějakými konkrétnějšími postřehy a zkušenostmi nebo je to porostě jen podle toho, jak jste se zrovna dneska vyspal?

Buba
16.05.2006, 11:30
[QUOTE=Falco]
no ono je na tom nieco pravdy ale s ohladom na to ze vacsina uzivatelov nekupuje PC kazdeho polroka ako ja som chcel dat nieco aj aby to bolo aktualne do buducna. Co sa AMD tyka mam s nim dobre skusenosti a to iste aj s Intelom.
[/QUOTE]
Nemá vôbec význam myslieť na zostavu do budúcna, pokiaľ ju hneď nevyužijem, lebo v "budúcne", keď to budem potrebovať, tak to bude stáť oveľa menej. PC technika skoro celá veľmi rýchlo stárne. Treba investovať, len do toho čo vieme využiť.

Jan Pajerchin
16.05.2006, 11:37
V minulosti sme mali problém ak AutoCAD bežal na AMD. Podotýkam v dávnej minulosti. Na Inteli sa to doteraz nestalo. To je dôvod, prečo vo svojom PC nechcem AMD - aj keď verím že je tak isto bezproblémový.
a čo sa týka toho tvrdenia: "Akosi mi logicky vychádza..." treba doplniť aj koniec "... že Intel procesor + Intel Doska je najlepšia voľba." Keďže užívateľ málokedy vie akú dosku a prečo napasovať k AMD - môže sa stať že vďaka hroznej doske o 100 Sk lacejšej ako iná - celý PC bude nanič. Keď si zvolí Intel Dosku a Intel CPU - je vysoko pravdepodobné že "nestúpi vedľa". 

Buba
16.05.2006, 11:37
[QUOTE=Petr Bláha]ad. AMD/Intel: Nic proti Vašemu názoru, ale hodnotit něco podle toho, jestli to máte nebo nemáte rád, moc věci nepomůže. Tvrzení "Akosi mi logicky vychádza..." můžete podpořit nějakými konkrétnějšími postřehy a zkušenostmi nebo je to porostě jen podle toho, jak jste se zrovna dneska vyspal?[/QUOTE]
V minulosti to bolo o spoľahlivosti. Intel bola značka, ktorá bývala aj kvalitou lepšia ako AMD. V súčasnosti je už ale aj AMD dostatočne spoľahlivé. Už je to potom naozaj len na skúsenostiach od užívateľov, konkrétnych SW.
Ja mám Intel a chcela by som asi len Intel (ale v súčasnosti už asi len z nejakého zvyku, kým ma Intel nesklame) :-)

Mates
24.06.2006, 23:50
No já nevím, já bych asi volil INTEL dual core aspoň 2.00GHz , 2 x 2MB CACHE, RAM 4 GB, ATI FireGL V5500 a nějaký HDD ale to už je na vás já bych tam dal western digital s těma mám zkušenosti a nemůžu si na ně stěžovat, a tak to by vypadal asi ideální PC pro INVENTOR 11, já ho mám a jsme sním spokojen, je to paráda, všechno stíhá a to dělám dost složité konstrukce a bez problému