Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jakou grafickou kartu?

pavelnovotny
20.07.2012, 09:42
Dobrý den, pracuji v Inventor a SolidWorks a používám grafickou kartu Radeon 4770, což jsem nyní vyhodnotil jako již nedostačující. Co si mám místo ní koupit? Přemýšlím o FirePro V4900, jež se zdá solidní za pěknou cenu. Výkonově je o trochu lepší než moje současná 4770. Profesionální ovladače a jejich optimalizace udělají hodně? Děkuji Novotný.

Lubomír Polesný
20.07.2012, 10:29


Dobrý den, seznam testovaných grafických karet pro produkty Autodesku je zde. Grafická karta AMD FirePro V4900 (ATI FireGL) je zde uvedena a certifikovaná Autodeskem pro Inventor 2013 a Windows 7 64-bit.

Lestr
20.07.2012, 11:05

[QUOTE=pavelnovotny]Dobrý den, pracuji v Inventor a SolidWorks a používám grafickou kartu Radeon 4770, což jsem nyní vyhodnotil jako již nedostačující. Co si mám místo ní koupit? Přemýšlím o FirePro V4900, jež se zdá solidní za pěknou cenu. Výkonově je o trochu lepší než moje současná 4770. Profesionální ovladače a jejich optimalizace udělají hodně? Děkuji Novotný.
[/QUOTE]Grafickou kartu jsme nedávno řešili, protože máme objemné sestavy které
stará sestava PC nezvládala. Abych se podělil s našima zkušenostma: Porovnávali doporučené a certifikované karty od Autodesku. Musím hned na začátku říct, že na pracovní stanici složené Dagisem v roce 2010 na které jsme aktualizovali Inventor 2012 professional šli sestavy otevírat a pracovat snimi né moc dobře.....Proto jsme při koupi nové sestavy chtěli využít PC a grafickou kartu co nejvíce.A naše zjištění --Zjistili jsme, že když jsme zkoušeli grafickou kartu certifikovanou a tu nejlepší možnou v hodnotě kolem 15 - 20 tisíc tak pro práci v Inventoru byla prakticky nevyužitá!!!!!!!! Ukázalo to naše měření a zjišťování.Nakonec jsme koupili nejnovější herní kartu v hodnotě 6 000,- a na té to šlape parádně.Takže sice je hezké koukat na certifikované karty od Autodesku ale podle našich zkušenností není tak uplně pravda že ta a ta grafická karta je vhodná !!!!!!!!!Pravdou je také to jak rozměrné sestavy a jakou práci v Inventoru děláte .......

Vladimír Michl
20.07.2012, 13:05
Doporučujeme spíš používat certifikované karty. Není to otázka ceny (certifikované karty jsou už v hladině od cca 3-4 tis. Kč) ale technického nastavení a schopností driveru. Necertifikované karty zpravidla mají menší či větší obtíže v zobrazování některých režimů Inventoru. Výkon karty je samozřejmě další důležitý parametr - závislý na složitosti sestav.
 
Takže si vyberte kteroukoliv vhodnou z www.autodesk.com/hardware

pavelnovotny
20.07.2012, 13:31
Právěže tu mám větší sestavu a PC to přestává zvládat. Nevím jestli je to procesorem nebo grafickou kartou. Abych ji nekoupil a nezjistil že si nepomůžu. 


Vladimír Michl
20.07.2012, 13:43
Záleží zda to "nezvládání" je jen v grafických operacích nebo i v jiných (open, rebuild...). U větších sestav bývá brzdou většinou RAM a nesprávné postupy modelování.


 
Viz též:
http://blog.cadstudio.cz/2011/03/jak-vybrat-spravnou-grafiku-pro-cad.html
http://blog.cadstudio.cz/2010/09/jaky-notebook-na-3d-cad.html

Lestr
20.07.2012, 14:11

[QUOTE=pavelnovotny]Právěže tu mám větší sestavu a PC to přestává zvládat. Nevím jestli je to procesorem nebo grafickou kartou. Abych ji nekoupil a nezjistil že si nepomůžu. 

[/QUOTE]Přesně to jsme řešili Měli jsme uplně stejný problém. Tak jsme koupili jinou výkonější grafiku a zjištění - žádné výrazné zlepšení!!!! Dle mých zkušenností je to určitě grafickou kartou, která je prostě nevyužitá Inventorem. Nevíme jak je to možné,ale prostě měřením jsme zjišťovali, že kapacitní využití karty při hraní třeba nějaké 3D hry je cca 80% podle složitosti grafiky hry, ale Inventor tu kartu využil třeba z 10% , nevím jestli jsme to správně vysvětlil .....Certifikované karty v cenách 4 -5 tisíc jsou to je fakt, ale to jsou karty pro nějaké to modelování sestav o pár dílech a né např. 2 tisících.A v postupu modelování to myslím taky není. My modelujeme dle standardních postupů Autodesku a i přesto jsme měli tyto problémy s prací na velké sestavě. A to jsme do počítačové sestavy investovali nemalé částky.A zkoušet grafické karty způsobem - koupím, vyzkouším - nejde - a co s kartou ??? je z ekonomického hlediska sebevražda My nakonec zainvestovali do NVIDIA GeForce GTX 560 Ti a šlape ........

Lestr
20.07.2012, 14:20

[QUOTE=Vladimír Michl]Záleží zda to "nezvládání" je jen v grafických operacích nebo i v jiných (open, rebuild...). U větších sestav bývá brzdou většinou RAM a nesprávné postupy modelování.


 
Viz též:
http://blog.cadstudio.cz/2011/03/jak-vybrat-spravnou-grafiku-pro-cad.html
http://blog.cadstudio.cz/2010/09/jaky-notebook-na-3d-cad.html[/QUOTE]Nemyslím že by byla velká brzda postup modelování , ale souhlasím, že brzdou může být třeba nesprávný postup instalace atd.....Docela nás taky trápí propojení Inventoru a Vault, kdy přepínání mezi těmito aplikacemi je "trhavé"  ale to bude chyba také někde v nastaveních Vault asi ........

pavelnovotny
20.07.2012, 20:56
No já právě chápu že když se něco konstruuje tak na to grafická karta nemá vliv, ale když si chci sestavu jen prohlédnout nebo po někom zkontrolovat, tak jde "trhaně". A právě mi není úplně jasno jestli to prostě grafická karta nestíhá vykreslovat nebo jestli třeba při překreslení obrazu třeba procesor dopočítává nějaké zvýrazněné hrany a průhlednost nebo tak nějak, nevím zdali to vysvětluji aby to šlo pochopit :) Asi koupím V5900 a když to nepomůže, tak ji prostě strčím do nového počítače a bude to :)

Lestr
20.07.2012, 22:27
Přesně tak .....Taky jsme nad tímhle bádali. Nakonec se postavil jeden počítač na kterým se zkusila nějaká grafika, pak se tam dala ta herní a jakštakš to šlape. Jak píšeš nejde tak ani o to modelování, jako spíš o prohlížení velkých sestav, který nám taky šlo trhavě třeba u rotace modelu.Teď jsme to nějak poskládali a podle toho postavíme další PC. Nevím, ale na tomhle by měl Autodesk zapracovat a trošku doporučit nějakou sestavu na které by bylo vyzkoušena funkčnost. Protože sestava může stát 100 000,- a stejně to třeba nebude fachat tak jak má ........