Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jakou grafickou kartu pro 2D CAD?

Bonavox
16.12.2010, 12:32
Marně hledám nějaké informace, jakou grafickou kartu zvolit do PC pro 2D kreslení. Teď jedu na integrované GeForce 7100 / nForce 630i a není to asi úplně to pravé ořechové (občas viditelně pomalé překreslování).Záměr je koupit si asi Core i7-950, ale jakou grafiku k tomu (jen na práci ve 2D, hry nehraju)?

Vladimír Michl
16.12.2010, 14:59
Pokud se bavíme o AutoCADu, zvolte některou z nižších, certifikovaných karet nVidia:
http://goo.gl/t3J0d

Rostislav Říha
16.12.2010, 18:39
jak to přesně s tou certifikací je?
- u desktopů jsem zatím nikdy neměl pocit, že bych poznal rozdíl mezi certifikovanou a necertifikovanou kartou... máme v kanceláři obojí a zdá se mi to být jedno. Je pravda, že certifikované karty jsou spíš ty z nižších/středních řad.
- u notebooků je problém: certifikované jsou vždy jen starší ovladače, nové certifikované nejsou... a když si stáhnu pro můj mobile chip aktuální ovladač z webu nvidie, tak mi nejde nainstalovat, notebook požere jen ovladač ze stránek výrobce...a ten ovladače neaktualizuje.
- rád bych si nainstaloval ovladač, co se na něj dá dát to "power" něco, pak by snad mělo to, že jsem utratil za certifikovanou kartu smysl...má to řešení?

Vladimír Michl
17.12.2010, 09:25
Certifikace není nic až zas tak moc vědeckého - prostě danou kartu/driver někdo v dané aplikaci důkladně odzkoušel a naladil potřebná nastavení jednotlivých akceleračních funkcí. Praktický význam je ale velký - znamená, že karta poběží ve vaší CAD aplikace spolehlivě a na maximální výkon. V seznamu certifikovaných jsou karty od nejlevnějších až po "top" třídu.
 
Neznamená to, že necertifikované karty nebudou fungovat - jen tam je (nemalé) riziko, že v některých situacích může karta (aplikace) zhavarovat nebo něco nezobrazit tak jak má.
 
Na druhou stranu proces certifikace nějakou dobu trvá, takže nové verze Windows driverů většinou hned certifikované nejsou. Ale nová verze driveru většinou nezhoršuje nebo nemění výrazně funkce karty, takže v naprosté většině případů je novější driver použitelný v AutoCADu nebo Inventoru stejně jako starší, certifikovaný.
 
Pokud daný výrobce karty dodává specializované ovladače pro AutoCAD (např. nVidia), lze jej využít navíc, pro akceleraci dalších nových funkcí. Může ale také vnést nové problémy.

Bonavox
17.12.2010, 16:09

[QUOTE=Vladimír Michl]Pokud se bavíme o AutoCADu, zvolte některou z nižších, certifikovaných karet nVidia:
http://goo.gl/t3J0d[/QUOTE]... certified, supported, and nonsupported graphics hardware for the 3D display features ...To je problém, že všechno se točí kolem 3D. Já dělám jen ve 2D, pro 2D nejsou nikde žádné testy hardware, ani žádná doporučení. Bude třeba stačit řada Quadro NVS? To se člověk nikde nedočte 

Vladimír Michl
17.12.2010, 16:17
Certifikace se týká i 2D. Těžiště výkonu grafických karet je ve 3D, ale proto také doporučuji některou z těch nižších typů. Bez akceleračních funkcí vám nebudou dobře fungovat ani "2D" operace jako je zvýrazňování nebo některé rastrové operace.

plavec40
15.01.2011, 19:29
Pozdravujem, chcel by som požiadať o radu. Používam CAD2007, OS je W_XP, CPU 2x3GHz...
neviem sa rozhodnúť pre grafiku. Kreslím v 3D ale nie náročné veci. Myslel som, že postačí herná ASUS EN210 1GB GD3 - 128bit - páči sa mi, že je pasívna. Odporučili mi však NVidia Quadro.  Čo je vlastne pre CAD dôležité ?  RAM na karte alebo na doske, či DDR2 alebo 3, koľko bitová alebo ....?  Mne cenovo dostupná je ešte NVS 295 256MB.
Ďakujem.
 

Palda
19.02.2011, 15:36
Nejdůležitější jese paralerní výpočetní výkon :)Quadro je na tohle připravené, kdy počítá množství výpočtů najednou a tím se vše zrychluje několikanásobně,