Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jaký CAD?

karlos007
29.03.2007, 16:20
Dobrý den,
do firmy se chystáme pořídit nějaký 3D CAD, můžete dát nějaké tipy?
Našel jsem "pouze" AutoCAD, BricsCAD, TurboCAD a VariCAD.

Další věc která je pro mě podstatnější je, že v tom budeme navrhovat trubkové konstrukce a chceme aby nám ten CAD z výkresu vyhodil délky a počty jednotlivých trubek a spojek.
Dá se to běžně ošetřit přímo v CADu nebo je třeba na to naprogramovat speciální knihovnu nebo tak něco?
V čem se takové věci programují? Zjistil jsem, že některé z těch púrogramů podporují AutoLISP nebo VBA, ale netuším zda tím jde naprogramovat něco takového co potřebujeme.
Budu vděčný za každou radu.

Seiner
29.03.2007, 17:45
V první řadě musím říct, že takový dotaz poněkud přesahuje, podle mého, možnosti tohoto fóra. Ale alespoň pár postřehů - třeba si z toho něco vyberete.
   Není mi úplně jasné, jestli Vám jde o potrubí, nebo o nosné konstrukce z trubek. V prvním případě se zajímejte o moduly piping - třeba http://www.autodesk.com/us/inventor/streaming/14-PipingDesign-T1.html
ve druhém asi nějaký modul Frame (Generator).
 
Ale hned si také zjistěte ceny - abyste věděl, v jaké oblasti se pohybujete a jestli to u Vás na sebe vydělá.
 
AutoCAD ("holý") nepovažuji za 3D CAD.
 
Myslím, že "amatér" v lispu nebo VBA dost těžko může konkurovat profesionálům s jejich možnostmi.
 
Možná by nebylo od věci pozvat si pár zástupců od různých systémů, ukázat jim, co chcete dělat a nechat je, ať navrhnou řešení. Protože nezávislého experta je dost těžké hledat - každý je nějak spojený s nějakým systémem.
 
Nehledejte jen googlem výskyt slova CAD :-) Catia, SolidWorks, SolidEdge
Inventor, ProEngeneer....
 

vbamacros
30.03.2007, 09:30
Zdravím Vás.Naše firma poskytuje software CATIA. Piping design je jeden z mnoha modulů tohoto systému. Programování maker ve VBA není v CATII také problém.Nebudu tady dělat reklamu, v případě zájmu a Vašich dotazů mne kontaktujte na emailu vbamacros@seznam.cz

Mrázek
30.03.2007, 10:12
Nechci dělat antireklamu - Catia je technicky určitě dobré řešení, ale co se týče ceny, tam už asi tak nadšeni nebudete. Skutečně závisí na objemu práce, kterou na systému budete dělat a na ekonomické rozvaze návratnosti vložené investice. Ze "středních" CADů řeší potrubí Inventor ve verzi Professional a jsem přesvědčen, že SolidWorks bude mít taky něco na trubky. Jednoznačně souhlasím s panem Seinerem, že bych si nechal od vytipovaných firem předvést možnosti jednotlivých systémů a to si porovnejte s nabízenou cenou.