Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jaký CAD pro kompletní 3D model domu?

pavel333
17.03.2012, 20:41
Ahoj, prosím o radu, názor. Chtěl bych doporučení pro SW, nejlépe free, kde je možné vytvořit 3D model domu, včetně elektro instalací, vodovodu atd. Děkuji


PepaR
17.03.2012, 21:12
Dobrý den,obávám se, že zadarmo žádný takový software v současné době k dispozici není. Ve 3D lze tahat rozvody některých profesí v Revitu, příslušné profesní variantě AutoCADu, případně ArchiCADu s doplňkovým modulem pro TZB. Nečekejte prosím ale žádnou velkou kompatibilitu s národním prostředím. Samozřejmě, je možnost ještě vyzkoušet architektonická kreslítka, které naleznete v katalozích softwaru, ale po čase zjistíte, že to není to pravé ořechové.Osobně si myslím, že např. profese elektro je hodně o schematech, které se dělají především ve 2D. 3D má smysl pro koordinaci a kontrolu kolizí. PS 1: Co se týče levnějších variant softwaru pro 3D modelování, podobné téma se tu již řeší, viz téma Jaky CAD pro zamecnika.PS 2: Na jaký charakter stavby a k čemu prosím potřebujete natolik komplexní nástroj?

pavel333
17.03.2012, 21:31
Dobrý den,mám starý dům, na němž již proběhla rekonstrukce. Postupně odhaluji, že rekonstrukce realizovaná  těsně před rokem 1989 byla celkem tragická. Rád bych si naplánoval novou rekonstrukci tak, abych později nelitoval mých rozhodnutí. 3D nástroj je fantastický pro ověření představ. Teprve ve 3D modelu vidím všechny důsledky zvoleného řešení. Mám malou zkušenost se SW ArchiCAD. Bohužel jsem v něm funkci malování rozvodů nenašel.


metemi
25.03.2012, 00:24
Ahoj,Mam podobnou otázku.Když mam 2D návrh domu a potřeboval bych z toho udělat 3D tak se používá Revit? Nebo nějak jinak? Děkju za odpověď.

Vladimír Michl
25.03.2012, 09:36
Ano, v Revitu můžete z 2D půdorysů tvořit 3D model. Nečekejte ale nějaký zcela automatický proces - to principiálně nejde. Jde v něm kreslit a analyzovat i rozvody TZB. Je to ale spíš profesionální nástroj, ne aplikace pro "domácí projektování" (už kvůli ceně a rozsahu funkcí). Pro domácí projektování (přestavby bytů, vybavení kanceláří, prodeje a pronájmy bytů, atd.) existuje velmi hezký a jednoduše použitelný 3D nástroj - navíc zdarma - web aplikace Autodesk Homestyler (viz též blog). Stojí za vyzkoušení.