Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jaký CAD software pro design výrobků ?

cadforum2012
24.01.2012, 13:55
Dobrý den,jsem amatér a mám zájem se začít věnovat designu určitých typů výrobků. Vše od návrhu až možná i po konkrétní výkres pro výrobu. Tedy skica, následně vytvoření 3D obrázku včetně renderování, tedy nějaký 3D prototyp, výkres. Vlastně takový průmyslový designér.Jedná se zejména o keramické a skleněné výrobky, pochromované kovy, ocelové výrobky apod. Jedná se spíše o dekorační předměty než složité mechanické. Chtěl bych se začít učit programy, které mi toto nabídnou.Při procházení internetu jsem objevil, že existuje různý software od Google Sketchup, Rhinoceros, Solidworks, programy Autodesku,  3DS max atd.. Je toho dost. Potřebuji udělat správný výběr software, abych netrávil čas učením na programu a pak zjistil, že je nevhodný a začal na jiném. Dále také nevím, zda je možné se vše od piky naučit a jak je to náročné. Nejsem nejmladší, finance jsou, času méně, chuť velká. Děkuji mnohokrát za rady a doporučení. 

PepaR
24.01.2012, 14:30
Co mám kolegy designéry, tak výběr programu závisí i na tom jakou technologií budou následně výrobky vyráběny. Tzn. pokud již teď víte, že budete vyrábět něco, co se vyrábí na CNC strojích, tak se Vám pak výběr programů zúží, nu a pak volíte dle toho co je Vám příjemnější na ovládání a co pokryje větší část Vašich požadavků (skica, modelování, render, atd.).Taky je to i o ceně, v mém okolí např. využívají dosti Rhino nebo SketchUp.

cadforum2012
24.01.2012, 15:10

Velice vám děkuji za odpověď.  Části výrobků by musely být vyráběny na CNC ( kovové komponenty), jiné části odlévány ve formách ( sklo, keramika) atd.Ale spíše si mi zejména jedná o vytvoření  jakési 3D vizualizace s renderem, zda výrobek vůbec vypadá dobře. Výroba je zatím vzdálená. Nejprve by šlo o vytvoření různých návrhů. Resp. předělat vizy na obrázek. Viděl jsem nějaké obrázky s renderem, které ani nerozeznáte od fotografie. Úžasné. Rhino dle diskuzí neumí rozměry ? Nevím. Rozměry potřebuji. Vím, že ceny některých programů jsou výrazné. Už jsem prošel weby autodesku. Vyzkoušel bych a pokud by to bylo to pravé a zvládnutelné, ceně bych se nebránil. Finance mám a obětoval bych je. Ale je toho strašně moc. Nevím co je pro design skla, chromu, keramiky, domácích, kuchyňských a dekorační předmětů nejvhodnější.  
cadforum20122012-01-24 15:11:52

dusek
24.01.2012, 15:53
Dobrý den,před nedávnem tu proběhla tato informace http://blog.cadstudio.cz/2010/05/jablonecka-preciosa-autodesk-inventor.html. Takže Inventor a přidružené produkty nebudou na práci se sklem zas tak špatné. :-)Neznám nabídky ostatních výrobcu CAD programů, ale balíček Inventoru Professional obsahuje jak AutoCAD, Inventor, tak i 3ds Max a Showcase což jsou vizualizační programy. V tom balíčku je těch programů spousta.


alfred
24.01.2012, 16:08
Mozna by nebylo spatne sem dat obrazek jaky typ vyrobku mate na mysli. Uvedomte si, ze jsou zde stavari, architekti, strojari, dopravaci, atd. .... Mnoho oboru.To ze si klidne chcete program koupit je jiste dobre, ale predpokladam, ze mate najaky strop - maximalni cenu. Balik s Inventorem vyjde jiste na nekolik set tisic.

Vladimír Michl
24.01.2012, 17:18


Autodesk Product Design Suite je (nejen svým názvem) určen pro celý postup designu výrobku, včetně fotorealistických vizualizací. Kolegové na info@cadstudio.cz vám na vyžádání zašlou bezplatnou zkušební verzi. Viz též:http://www.cadstudio.cz/ukazka-postupu-navrhu-v-product-design-suite-art1482http://www.cadstudio.cz/designsuite

Mrázek
25.01.2012, 09:12
[QUOTE=dusek]Dobrý den,před nedávnem tu proběhla tato informace http://blog.cadstudio.cz/2010/05/jablonecka-preciosa-autodesk-inventor.html. Takže Inventor a přidružené produkty nebudou na práci se sklem zas tak špatné. :-)
 [/QUOTE]
 
Inventor používáme v Preciose především na klasickou strojařinu. Kolegové z lustrů dělají velmi zajímavé projekty, ale nejedná se zpravidla o volnou uměleckou tvořivost ve smyslu například sklářských plastik. Tomu se trochu více blíží práce designérů z figurek, tam se však používá Unigraphics (nyní NX). Pro konstrukci složitých tvarových forem (právě třeba pro figurkové díly) používáme Catii. To jsou ovšem systémy jednak cenově o další řád výše a jednak pro volnou uměleckou tvorbu nepříliš vhodné.
Obráceně - design některých výrobků na ruční výrobě děláme  v Corelu. To pochopitelně není 3D model.
Je velmi těžké radit takto na dálku - apektů pro volbu toho správného programu je hrozně moc - to je na delší osobní rozhovor.
Jak jsem viděl ukázky práce v Aliasu (když jsme na fóru, které se nejvíce zabývá Autodesčími produkty), tak je to asi pro volný design zajímavý produkt. 3D studio max je vhodné pro realistické vizualizace. Asi bych si některé z těchto produktů nechal předvést.

cadforum2012
25.01.2012, 10:21
Děkuji za odkazy. Pomohly k objasnění.Postup může být tedy následující.1. Autodesk sketchbook pro skicu ( koukám nejlépe na Wacom Cintiq 24)2. Dále  Skicu převést na 2D přesný nákres ( řez ) v Autodesk mechanical3. a následně udělat 3D v Autodesk inventoru.Inventor tedy umí i render ? ( nasvícení, chromové povrchy, sklo čiré / matné, keramiku) ? Pak mi trochu není jasné k čemu je ještě Autodesk Alias.Nebo je možné vše dělat v Autodesk 3DS MAX ? Zde jsou vizualizace snadnější ?Autodesk Mudbox je na další tvarování a render ? Inventor nebo 3DS MAX to neumí ?K čemu je Autodesk Autocad, když můžu použít Autodesk Inventor ?

cadforum2012
25.01.2012, 10:45
Děkuji za info. Ano to mě zajímá. Zkušenosti firem na čem pracují. Co se týče výrobků, jedná se o předměty do koupelny, kuchyně, bytu. Ale ne zase vyloženě o umění, figurky atd.. ( materiál sklo, keramika, polyresin, kov - chrom, mat. nerez).Díval jsem se na ceny a už ten Autodesk je tak tak přijatelný. Pokud bychom ho opravdu využili, tak by se  snad zaplatil. Catia ceny neznám, ale dle diskuzí patří k nejdražším.Autodesk 3DS max....  Zde právě tápu. Práce v Autodesk Inventoru a render ? Nebo vizualizace dělat ve 3DS max ? 3 DS MAX umí render lépe a následně i výkres ? K čemu slouží Autodesk Mudbox, který je součastí Autodesk suite když render můžu také dělat ve 3DS mAX ? 

Vladimír Michl
25.01.2012, 17:15


3D render umí i Inventor, ale v 3ds Max můžete nastavit podrobnější parametry a efekty, zejména pro animace (a tam je i rychlejší výpočet). Alias je zajímavý ani ne tak kvůli vizualizaci, ale kvůli modelování divočejších ploch. Mudbox je pro sochařské postupy tvorby modelů - těžko se to popisuje, mrkněte se na nějaký postup (video); pro rendering určený není. Všechny 3D modely můžete nakonec zpracovat v Inventoru - výkresy, analýzy. AutoCAD je v těchto postupech hlavně kvůli jeho obecné známosti a snadnosti použití, plus kvůli 2D funkcím. Vše jinak uděláte i v Inventoru. Každopádně všechny zmíněné aplikace jsou součástí oné sady Product Design Suite - pro konkrétní situaci tak můžete zvolit nejvhodnější nástroje.