Zobrazit plnou verzi příspěvku: Jednoduchá změna rozměrů

vendys
10.01.2015, 19:07
Prosím, jak lze upravit rozměr nějakého tvaru, v mém případě seskupený text? Pokud má např. šířku 1 m a já chci aby měl jednoduše šířku 2 m, lze někde přepsat tuto šířku? Měřítkem to upravovat nechci, když text do cadu vložím, nevím ani jaký má rozměr, natož přepočítávat měřítko, aby to vyšlo na 2 m.Děkuji.

johny
10.01.2015, 21:32
Co to je "seskupený text"? Ve skupině, nebo mtext? Bylo by názornější, kdyby jste připojil obrázek...Když máte obyčejný text můžete nastavit styl "fit", pak se vám roztáhne na co chcete.Jinak obecně je na toto asi nejlepší použít příkaz _align - vyberete si body do kterých to chcete "nafitovat " a on sám přepočítá měřítko.Nebo, zvlášť pokud chcete měnit různě v obou osách (i ve třech samo), pak z toho udělejte blok, jemu upravíte měřítko a pak to zase rozbijte. BTW Ani u příkazu _scale nemusíte "počítat měřítko". Uvnitř příkazu je volba Reference, která vám po "nafituje" do vybraných bodů (to je pak podobné jako _align, ale ten je trochu intuitivnější k použití)

vendys
11.01.2015, 10:27
Ono je to jedno, o jaký objekt konkrétně jde (tím textem jsem myslela v podtatě jen seskupené křivky z Illustratoru).Můžete mi to porísm vysvětlit na jednoduchém obdelníku? Narýsuju ho v nějakém rozměru a potom chci, aby jeho šířka byla např. 2 m. Lze to udělat přepsáním jeho původního rozměru, který někde najdu?

johny
11.01.2015, 11:24
Tak jednoduché to nebude, takle to nefunguje. Rozměry dx a dy jsou dostupné snad jen pro primitivní entitu LINE a i ta hodnota je pouze informativní, tedy needitovatelná. Musíte to udělat příkazem _scale (s volbou reference) nebo _align.Teoreticky, nevím co s tím chcete dál dělat, můžete si udělat rozvržení velikosti obdélníku 2 x 2 a pokud nemáte jiné objekty ve výkresu, tak se vám to přeškáluje automaticky.

PepaR
11.01.2015, 11:27
A nebylo by jednodušší si z těch křivek udělat blok, v něm použít akci měřítka přidruženou k lineárnímu parametru? Pokud zde vyvěsíte v DWG ty křivky, tak Vám zkusím obratem upravit.

Vladimír Michl
11.01.2015, 12:00

Jak píše johny, na toto slouží příkaz [CMD]_SCALE[/CMD] s volbou Reference. Pokud by se jednalo o jednodušší a předem připravenou geometrii, šlo by použít parametrické entity a velikost měnit hodnotou parametru.

vendys
11.01.2015, 19:34
Funguje měřítko a reference. Moc děkuji za rady.