Zobrazit plnou verzi příspěvku: JTSK

stafek
21.04.2006, 14:18
Dobrý den, mám následující zvláštní problém při připojení externích referencí:Importoval jsem terén/toposurface z bodů v CSV souboru dle zaměření - tj. mám nyní souřadnice dle JTSK.Připojil jsem soubor dwg se situací v JTSK do počátku a druhý který je posunutý, nicméně je v něm referenční bod který je totožný s jiným referenčním bodem v situaci. když druhý soubor přesunu s uchopovacím režimem a spasuji se sitací, tak mi zobrazuje oba dva body, že na sebe nepasují. Ale je to jen chyba zobrazení, když chci například nakreslit čáru z referenčního bodu v druhém výkrese (který se zobrazuje jako posunutý) při vypnuté situaci, nakreslí čáru ze stejného bodu jako je referenční bod situace. Tj. zřejmě se jedná o nějaké zkreslení, dané plovoucí čárkou a tím že je bod v souřadnicích známých cca -750000000 ,-1050000000. Otázkou tedy je: jak správně postupovat s připojením výkresu k situaci...? Mám nyní celý projekt (zatím pouze načtený teren/toposurface) posunout i s referencemi do nějaké rozumné souřadnice? ale jak, když mi nedovolí posun o více než 914m a já potřebuji o 750km? nebo mám nepřesnosti ignorovat? Nedostanu se do problémů později?

Radim Cech
21.04.2006, 14:32
Nejdříve si u obou souborů dejte jednotky na metry - UNITS. Pak se Vám to zřejmě vyspraví. A ještě si zkontrolujte příkazem INSBASE, zda vkládací bod připojovaného výkresu je skutečně 0,0,0. Pokud se to nespraví, tak se ptejte dál.

stafek
21.04.2006, 14:43
INSBASE je na nule. UNITS je u jednoho milimetry a to se mi tedy měnit nechce protože to v milimetrech je. Podotýkám že nejde o to, že by soubor byl připojen jinam. Kdyz dám výpis souřadnic onoho bodu - tak se mi zobrazí stejné číslo u obou referencí. Znak uchopení se chytá jinam než zobrazuje entitu. Jde o to, že REVIT evidentně zobrazuje nepřesně. Jaká je běžná praxe, pracovat skutečně se souřadnicemi -750000km... tak jak jsme zvyklí i v Autocadu? Mimochodem i s tím mívám občas problémy - například v ACIS modeláři nelze některé operace provést, je li těleso o rozměrech běžné budovy tj. desítky metrům v této nekřesťanské souřadnici tisíců kilometrů...

Radim Cech
21.04.2006, 14:55
V rámci JTSK jsem tak -470000, -1100000 a nějaké drobné , záleží na místě v republice, souřadnice jsou v metrech a jde o vzdálenost od bodu východně od bývalé republiky, aby celá republika byla v III.kvadrantu. Podrobný výklad by podali geodeti.
Pokud jsem pochopil, do JTSK zaměření vkládáte objekt, který je v MM, a máte jeho vkládací bod, např. roh objektu a znáte jeho přesnou souřadnici a natočení, změnšení či zvětšení je dané m/mm
REVIT neznám, ale v principu je to jedno.  -750000 bych typoval někde ve středních Čechách
 
 

Radim Cech
21.04.2006, 15:02
Jednu věc jsem přihlídl. Nikdy se nic neposunuje. Zaměření je svaté a do něj si vkládejte, co potřebujete. Jestli se zvětšením nebo zmenšením, tak to už je celkem jedno.
Respektive skládejte vše dohromady, jak potřebujete, ale zaměření by mělo být používáno jen jako xref, do něj by se vkládat nic nemělo.

Petr Bláha
21.04.2006, 15:08
[QUOTE=Radim Cech] Jednu věc jsem přihlídl. Nikdy se nic neposunuje. Zaměření je svaté a do něj si vkládejte, co potřebujete. Jestli se zvětšením nebo zmenšením, tak to už je celkem jedno.
Respektive skládejte vše dohromady, jak potřebujete, ale zaměření by mělo být používáno jen jako xref, do něj by se vkládat nic nemělo. [/QUOTE]
Máte pravdu, ale v Revitu to takhle nefunguje a ani není důvod. Zaměření/bodové pole je většinou jen jako podklad pro vytvoření terénu, který se separátně vygeneruje a používá v modelu.

stafek
21.04.2006, 15:27
Tedy přiznám se, že začínám být nervozní jak to s těmi souřadnicemi je. Zadal jsem bodem sdílené souřadnice. Tj. očekával bych, že importuji-li nyní terén z bodů vloží se mi do nich. Nic takového. Vkládá se opět do jakýchsi interních souřadnic REVITu. Jak říkám, já klidně budu pracovat 750 tisíc kilometrů od Košic. Ale REVIT nezvládá - je nepřesný.