Zobrazit plnou verzi příspěvku: kanalizace - výpis šachet

Honzík
11.10.2006, 15:04
Pání inženýři, slovutni mistři, magistři, najde se mezi vámi kanálník? Až do jisté chvíle jsem šachty na kanalizaci značil kolečkem, popis šachty jsem udělal v prostém textu. Ona chvíle nastala, když jsem měl udělat vytyčovák = výpis souřadnic. A ptám se:
1) jak nejlépe označit šachty, abych mohl později použít výpis souřadnic? Mám použít blok s atributem?

2) Pokud použiju blok budu chtít skrýt popis šachty, tak asi budu muset vypnout hladinu s blokem, to se mi ale schová i "kolečko" šachty.

3) Podle normy musí být čára uvnitř kolečka přerušená. Je možné v cadu nakreslit kruh s neprůhledným středem a barevným obvodem - asi bych toho chtěl moc.

4) Pokud by jste mi nekdo chtel poradit, vykašli se na LT, kup si speciální program, tak poraďte který. Nejlépe situace propojená s pp ....¨

Díky za rady

Vladimír Michl
11.10.2006, 15:20
Kanálník sice nejsem, ale přesto připojuji několik rad:
ad1) určitě blok s atributem
ad2) nemusí, atribut s popisem může být v jiné hladině
ad3) ano, pomocí entit Prstenu nebo Překrytí
ad4) jestli jde jen o tuto funkčnost, je speciální/vyšší program asi zbytečný - možná pro pohodlnější vykazování by šel použít Excellink LT

artap
11.10.2006, 15:22
ad 1) jako značku pro kanalizační šachtu by jsi měl používat prvek dle ČSN 01 3411 - Mapy velkých měřítek, zde je na ní odkaz do katalogu bloků http://www.cadforum.cz/catalog/upload/74/6_20.dwg. Je to blok se skrytým atributem (ID), velikost je navržená pro mapy 1:500, aby se zachoval rozměr značky dle ČSN

ad 2) vlastní popis šachty bych řešil v jiné hladině, než ve které je vlastní blok (značka) kanalizační šachty

ad 3) koukám, že dbáš na to aby se dodržela norma (nezobrazovat linie vedení v šachtě), ale už nedbáš na správný tvar značky ... to mě trochu pobavilo. Ale zpět k těm liniím uvnitř značky. Jsou dvě možnosti, buď se ořežou dle hranic bloku a pak povedou jen k šachtě (značce) a nebo se setkají uvnitř šachty ve vkládacím bodě značky (nebo prostě v jednom bodě), aby se dala využít možnost např.síťové topologie.

ad 4) eLTéčko bych opravdu nechal eLTéčkem a šel do AutoCAD MAPu

artap
11.10.2006, 15:24
Koukám, že než jsem to napsal, tak mě p.Michl předběhnul a já vypadám jako ... ... to je, ale povedenej den

Ivona K.
11.10.2006, 15:26
Take bych pouzila Mapa...pro tohle je jako delany a ma i jine, velice uzitecne funkce  I.

artap
11.10.2006, 15:43
Na MAP nenechám už od roku 1996 dopustit Nedokážu si bez něj představit správu ZMZ a GIS už vůbec ne.

artap
11.10.2006, 15:48
Ještě mě napadlo. Ta značka (blok) by mohl obsahovat barevnou výplň (nějakou hodně světlou barvu), která by při tisku nebyla vidět, byla zároveň součástí značky (bloku - podobně jako tomu je u dopravních značek) a pohodlně překrývala spojené linie podzemního vedení kanalizace (aby se vlk najedl a koza zůstala celá) a my neztratili možnost pro síťovou topologii.

Tak a teď se bojím jestli ta moje dlouhá věta s táhlou myšlenkou bude vlastně pochopena ...

KMachálek
11.10.2006, 16:35
Používali jsme na podobné věci také LT a asi před dvěma lety přešli na Map. Tehdy to bylo za drahé peníze, teď by asi šlo využít té akce za 45 tisíc.
Pro věci kolem map, parcel, sítí, rastrových snímků a podobných se Map hodí líp. Speciálně pro různé výkazy a klasifikace má daleko širší možnosti než LT. Doporučuji vám také Map.

K.Machálek

Honzík
12.10.2006, 09:32
Díky za rady.
add Překrýt - lze použít výborně, jen příkaz nelze použít pro kruh, musí se udelat uzavřená křivka z úseček.

add norma - Snažím se kreslit podle ČSN 013463 Výkresy inženýrských staveb - Výkresy kanalizace, vstupní šachta je v příloze A tabulka A.2 Značky podrobných situací stokových sítí (viz přiložený obrázek) Vámi zmiňovanou normu si vyhledám, dostuduji. link na blok nefunguje

add Map - mám pro soukromé účely map 2004, ve firmě se do mého příchodu používalo LT jako elektrické pastelky, takze novoty zatahuji do firmy více mene sám. Kdyz pominu, kolik by stalo firmu ve financních potízích porízení cca 8 MAPů, je to spis o tom nakoupit nouhau, takze by jsme potřebovali prijmout projektanta-vodohospodáre který umí v mapu, což je jev vzácný asi jako kolibrík v jeseníkách. Snažím se naučit se s cadem, snazim se naučit normy, a navic se snazim taky jeste delat praci, za kterou jsem odmenovan, takze neni to tak uplne jednoduche.
V minulé firmě jsme map používali, a nejen kvůli nedostatku zkuseností mě přislo používání mapu pro rozsah projektů typu kanalizace - vodovod obce o 250 ob. jako kontraproduktivní.
Map používám vícemene jen pro posazení scanovaných katastrálek na souřadnice, vytvoření rozvrzení s polygonovým výřezem a případně pro příkazy, které nejdou v LT. Docela dobrej je i tiskovej atlas, jeste jsem ale nedelal tak velké uzemí, aby se mi vyplatilo vkládat energii do jeho sestavení. Propojování databází se situací v případě pasportu vodovodu dopadlo fiaskem, nakonec ztroskotalo na tom, že objednatel si to nemel v cem otevřít.

add programy - atlas - podle referenci sprátelené firmy by mohl resit muj problém, neb zvládá DMT, umí provázat situace a PP
Něco podobného je SiteFlow, ale to má mnoho chyb

vsem pritomnym se omlouvam ze to moje brbláni
Honzík2006-10-12 11:46:44

Radim Cech
12.10.2006, 11:24
Pokud jste "jen" kanálník a "taháte" do nekonečna čáry kanálů, tak vystačíte i s tím LTčkem. Myslím, že jak má vypadat značka šachty, by měla řešit příslušná norma, nemyslím tím Mapy velkých měřítek, ale nějaká pro kanalizaci, ale z praxe jsem se značkou šachty, která by byla přeškrtnutá, ještě v návrhu nových kanálů snad nesetkal. Kolegové vždycky vystačili s kolečkem, které bylo "trochu" větší a tlustší,  než šachty v zaměření. A ten vytyčovák, prostě na šachty nasázejte blok, do kterého si dejte atributy dle Vaší libosti a přes Excellink to "vytáhněte" ven do Excellu. Tam si s tím trochu pohrajete a máte vytyčovák.  To je rada k Vaší otázce, jak si pomoct.

be_em
12.10.2006, 13:07
Na fóre som nedávno riešil niečo podobné, chcel som ale zoznam čiar a ich dĺžky, tiež sa jednalo o kanalizáciu, po mnoho pokusoch som sa nakoniec rozhodol, že to budem riešiť cez bloky a ich atribúty a všetko prehodiť cez AtributeExtraction. Pravdepodobne to budem takto riešiť pri všetkých objektoch na kanalizácii. Ale ked už budete robiť atribúty pre šachty, tak neostante iba pri označení a súradniciach, určite pri vypisovaní atribútov vyplnte aj uhol šachty, niveletu dna, niveletu poklopu, DN, ...

Starsí príspevok sa nachádza tu:
http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=3131

Len stále mám problém, ktorý som ešte nevyriešil - AtributeExtraction mi vyhadzuje všetky X,Y,Z suradnice = 0.be_em2006-10-12 13:20:33