Zobrazit plnou verzi příspěvku: Katalog CAD bloků

Vladimír Michl
30.08.2006, 16:11
Ještě několik připomínek k aplikaci Katalog CAD bloků:

velikost bloku (jednoho souboru) je omezena na 2MB
neuploadujte prosím celé výkresy, jen jednotlivé bloky snadno použitelné v jiných výkresech
na testování prosím používejte kategorii Architektura > [-testovací-]
klíčová slova u popisu bloku slouží pro snadnější vyhledávání bloku - uveďte slova/pojmy (oddělené mezerou), pod kterými byste daný blok sami hledali
web aplikace sama vytváří náhledy a zjišťuje verzi formátu souboru (DWG2000, DWG2007, apod.)
zatím nelze uživatelsky modifikovat již jednou zařazený záznam (např. překlepy)
případný opakovaný upload téhož souboru stejným autorem upraví (zaktualizuje) předchozí blok
pokus o zařazení již existujícího souboru (bloku stejného jména) je identifikován již při vyplňování upload formuláře (Ajax technologie)Vladimír Michl2006-09-01 10:26:28

Vladimír Michl
01.09.2006, 10:30
Na stránce detailu bloku (po klepnutí na název bloku) je nyní možné zapnout použití technologie "Autodesk i-Drop". Pomocí i-Drop lze blok přetáhnout myší přímo do otevřeného okna CAD aplikace (AutoCAD, Revit 9.x).
Po odzkoušení bude i-Drop rozšířen i pro základní zobrazení bloků.

Vladimír Michl
05.09.2006, 09:28
Nově lze do katalogu zařazovat bloky s textovou přílohou. To lze využít například pro připojení "Katalogu typů" (parametrových TXT souborů k RFA rodinám Revitu).
Příklady takových rodin jsou překlady firmy Heluz (viz Architektura > Konstrukční prvky).

Vladimír Michl
20.09.2006, 16:52
Do katalogu bloků byla doplněna funkce podrobného vyhledávání.
Sekce mapování nově obsahuje desítky DWG bloků geodetických bodových značek dle ČSN.

koutnak
10.10.2006, 22:30
Pokusil jsem se dnes vložit blok do sekce Vzduchotechnika a povedlo se. Jsem ochoten se o své bloky podělit s každým zájemcem, ale při představě, že bych každý z mnoha bloků, které jsem si v průběhu let vytvořil, vkládal tímto způsobem, tj. každý samostatně a ještě ke každému zadával několi popisů, mě vstřícnost opouští. To není reálné. A navíc mám pochybnosti o přehlednosti takového katalogu. Zatím je tam jen pár bloků, ale co až jich bude tisíc? Já bych to viděl tak, že by v katalogu byl vložen zkomprimovaný soubor ZIP/RAR, který by obsahovat skupinu tématicky si blízkých bloků. Např. soubor "Ventilátory REMAK RP.rar", "Tvarovky SPIRO.rar" apod. Způsob vkládání by mohl zůstat shodný se současným postupem - včetně popisu a klíčových slov.

Vladimír Michl
11.10.2006, 10:00
Především děkujeme za poskytnuté bloky. Chápu, že vkládání po jednom je zdlouhavé, pro vložení většího množství bloků proto nabízíme naši pomoc - bloky do katalogu zařadíme sami.
Zveřejnění celé knihovny formou velkého ZIP/RAR souboru ke stažení je samozřejmě také možné (viz sekce Download), ale "kouzlo" CAD Katalogu je v možnosti rychlého vyhledání konkrétního bloku a jeho přímého vložení (přetažení) do okna AutoCADu nebo Revitu (i-Drop). Pokud jste myslel zařazení jednotlivých bloků formou uploadu ZIP souboru, pak ano, to by bylo ideální, ale technicky dost složité - nahrazujeme to prací "živočicha".
 
Až bloků přibude, bude zřejmě potřeba zjemnit stromovou strukturu kategorií, ale ještě rychlejší vyhledání konkrétního bloku asi bude přes textové vyhledání klíčového slova.
PS: dnes Katalog obsahuje 257 bloků, další bloky jsou vítány

koutnak
11.10.2006, 11:27
Šlo mi asi o toto: Pro kreslení kruhového SPIRO potrubí (VZT) mám vyrobenu knihovnu různých tvarovek (kolena, odbočky, přechody, klapky, výfukové hlavice, apod), ve které mám v současnosti cca 480 bloků. Všechny bloky stejného zaměření (např. kolena) jsou vizuálně shodné, jen mají jiné rozměry. Kdybych si našel pár volných hodin a vše vložil do katalogu, viděli bychom v něm např. 50 stejně vypadajících bloků jen s mírně odlišnými názvy odvíjejícími se od dimenze příslušné tvarovky. To mi připadá zbytečné a hodně znepřehledňující celý katalog. A po pravdě nevěřím ani tomu, že si někdo bude bloky přetahovat z katalogu přímo do výkresu. I když jsou známy určité zásady tvorby bloků, nikdy není jisté jak je příslušný blok v katalogu skutečně vytvořen. Takže, alespoň já bych to tak na 100% udělal,  si zájemce stáhne blok do PC, tam si ho kontrolně otevře a případně upraví dle svých představ, uloží do své složky s blokama a bude nadále využívat. Jde totiž o to, že ne každý blok je vytvořen čárami jednoho typu a barvy (typicky např. blok umyvadla) aby mohl být vytvořen v hladině 0 a fungoval jak má. Já třeba všechny své bloky tvořím v konkrétní hladině s tím, že čáry v "hlavní" hladině (obrysy) mají vlastnosti BleBloku a ostatní (osy, podružné čáry a detaily) DleHladiny. Tím mám zajištěno, že mohu u vybraných částí jednoduše změnit vlastnosti obrysu bloku (např. u dílů určených k demontáži nebo u stávajících vedení) a ostatní čáry v bloku zůstávají beze změny (ale mohu je ovlivnit "centrálně" ve Správci vlastností hladin).Typickým příkladem nepoužitelnosti přetažení bloku přímo do výkresu je blok BF_100. Na první pohled je pěkně zpracovaný, ale: 1) zkuste si tento blok vložit do výkresu a vytisknout v nejběžnějším vykreslovacím měřítku 1:50. I při použití tenkých čar bude výsledkem tlustá tečka, resp. čára. Toto je obecně problém bloků dodávaných výrobci. Příliš mnoho detailů, které vyniknou jen při tisku tak 1:10 nebo větším.  2) pro jednoduché použití musí být samostatně nakreslen pohled a půdorys. Je-li vše v jednom bloku, stejně ho musím rozbít a použít jen požadovanou část, takže se krása jednoduchého přetažení ztrácí.Uff. To jsem se rozepsal. Teď zase hurá do práce.

Vladimír Michl
11.10.2006, 11:36
To máte pravdu, na takovéto ucelené systémy variantních bloků tento web Katalog není stavěn - tam se spíše uplatní nějaké parametrické aplikace nebo nadstavbové aplikace se strukturovaným výběrem přes menu.
Hlavní uplatnění web Katalogu vidíme v oblastech jako jsou geodetické značky, stafážní objekty pro architekty nebo parametrické rodiny pro Revit (které jsou už z principu dobře vnitřně definované a odpadají otázky hladiny a typů čar). Může navíc sloužit i jako reklama pro výrobce konkrétních typů produktů - motory, ventilátory, osvětlení...

martyf
06.11.2006, 13:34
Dobry den,
Stahnul jsem par bloku z katalogu ... stromy atd. Bohuzel ani jeden nelze otevrit. Na zacatku souboru je hlaska <font color=red>Block download limit!</font>AC1018 a soubor neni platny...Je to normalni?
 
diky
Martinmartyf2006-11-06 13:38:35

koutnak
06.11.2006, 14:04
Zkusil jsem si pár souborů stáhnout a všechny jsem bez problémů otevřel. Takže ten problém bude asi někde u Vás. Co verze ACAD?

Vladimír Michl
06.11.2006, 14:08
U každého bloku je v šedém obdélníčku uveden formát souboru (detekovaný automaticky při uploadu). Pokud máte starší verzi AutoCADu, budete si muset blok překonvertovat do starší verze pomocí DWG TrueConvert. AC1018 je formát DWG2004. V profilu nemáte uvedenu verzi AutoCADu, takže nedokážu posoudit, jestli je to pro vás dostačující verze formátu.

martyf
06.11.2006, 15:20
Bohuzel, ted jsem to zkouseli i kolegy. Ma ACAD 2007 a hlaska ta sama .. "Vykresovy soubor neni platny".... Priklad Arch. - Vozidla - Fabia bok detailni.dwg  Nevim, kde muze byt problem...DikyMartin

koutnak
06.11.2006, 15:23
Napište mi na koutnak@volny.cz. Já Vám ty bloky aut pošlu a uvidíte jestli ten problém budete mít i pak. Pokud ne, tak bude nějaký problém "cestou".

Vladimír Michl
06.11.2006, 16:11
To je podivné - je to zkoušeno s MSIE i Firefoxem a funguje to normálně. Ještě cca před 14 dny mohl být problém s přímým stahováním DWG (pokud byl v MSIE registrován prohlížeč), ale to by už mělo být také OK.
Zkuste si ještě v detailním pohldu bloku (klepnout na nadpis) zapnout zpracování přes iDrop a přetáhnout blok myší rovnou do AutoCADu.
 
Blok FABIA jsem zaslal e-mailem.
(Dejte pak vědět v čem byl problém)

koutnak
13.11.2006, 14:20
Při pokusu o stažení bloku se mi objeví prázdné okno s textem "Block download limit!". Čím to je? Co to je? Co s tím?

Vladimír Michl
13.11.2006, 15:03
Počet bloků stáhnutelných "jedním vrzem" je omezen (roboti), ale pokud jste přihlášen do fóra, neměl byste prakticky na tento limit narazit.

koutnak
13.11.2006, 15:22
Byl jsem přihlášen a navíc to byl první a jediný blok, který jsem chtěl stáhnout.