Zobrazit plnou verzi příspěvku: Klávesnice bez num bloku?

krav.on
22.09.2015, 14:26
Dobrý den ve spolek,v souvislosti se stěhováním kanceláře a úpravou pracoviště (přibyl mi jeden monitor, takže budu pracovat na 2 monitory), bych si rád lehce upravil ergonomii, tzn. chtěl bych přesunout num blok klávesnice doleva na levou ruku (pravou kreslím levou kótuji).Má někdo zkušenosti s tímto řešením?Konkrétně jsem začal vybírat klávesnice bez numerické části, abych měl víc místa pro myš a k tomu numerický blok zvlášť, ale zjistil jsem, že na trhu není vůbec velký výběr - pokud už něco je, jde o bezdrátové klávesničky k notebookům a tabletům se zmršeným layoutem. Raději bych kabel, stačí mi, že musím nabíjet myš.Nemáte nějaké tipy nebo doporučení, co pořídit?Pracuji především v Inventoru, sporadicky acad... psaní textů (maily atd.) 1-2h denně, tzn. by to chtělo něco co není úplně marné na psaní. Chápu, že vymýšlet si, jako široký enter a dlouhý backspace asi nemá význam .Díky.

PepaR
22.09.2015, 23:57
Dobrý večer,zkoušel jsem Microsoft Sculpt Ergonomic Desktop Wireless. Je sice bezdrátová a má netypický tvar, ale po počátečním seznamování je příjemná. Zatím funguje rok bez nutnosti výměny baterií.

krav.on
13.01.2016, 12:31
Tak se nakonec ozývám po delší době, nakonec jsem pořídil Genius LuxeMate i8150 (bezdrát) a numblok Genius Numpad i110. Je to určité zlepšení, ale člověk si musí hodně zvykat, levá ruka není zvyklá psát písmena na numbloku Levá ruka se těžko orientuje po hmatu, jak tam je ten numblok, občas si pletu CTRL, hledám ALT atd... Takže přínos malý, spíše diskutabilní... Ale někomu by to mohlo vyhovovat. Jinak obecně vzato, klávesnice je bez problému, na dvě mikrotužkové baterie, nepoznám rozdíl oproti drátové klasice (latence, uspávání, jako některé jiné modely). Mohla by umožnit trošku větší sklon (víc mi vyhovuje skloněná klávesnice než naplocho), a DEL, Home, End atd jsou tak tak trošku nahamťaný, opět se to špatně hledá a rozlišuje po hmatu. Na druhou stranu dvouřádkový enter je pro mě plus.


Peter Jirat
13.01.2016, 12:36
Díky za foto, ono jestli nakonec není lepší řešení přehodit myš do levé ruky, chvíli jsem to zkoušel a dá se na to docela rychle zvyknout.

Vladimír Michl
13.01.2016, 12:57
[QUOTE=krav.on].[/QUOTE]
Těší nás obrázek správného pracoviště - na jednom monitoru CAD, na druhém CAD Fórum ... :-) Jinak také lze druhou ruku zapojit prostřednictvím 3D myši a jejích definovatelných makropříkazů.

Jiri.Dostal
14.01.2016, 07:26

Také jsem zkoušel různá "ergonomická nastavení", ale nakonec jsem zůstal u asi i běžného:Běžná velká klávesnice, běžná myš a 3D myš. Myš vpravo od klávesnice hned vedle numerické, 3D myš vlevo vedle klávesnice.Pravou tak snadno "přehmátnu" z myši na čísla a levou z 3D myši na Ctrl, Shift a další klávesy. Když píšu čísla/kótuji, tak netřeba jezdit s myší, navykl jsem se používat klávesové zkratky na příkazy a jsem spokojený Pak mám ale problém na jiném pracovišti, typicky na Cad fóru - Inventor Cupu - hledám některé příkazy v pásu karet, hledám čísla na klávesnici (když není numerická)