Zobrazit plnou verzi příspěvku: Kónická skrutková plocha - vymodelovanie a rozvin.

p.t.r
24.01.2013, 17:05
Dobrý deň. Potrebujem vytvoriť kónickú skrutkovú plochu, ktorá sa bude dať následne rozvinúť. Problém je v tom, že táto plocha stúpa po kuželi a zároveň šírka plechov, z ktorých je vytvorená, nie je rovnomerná. Takže jej vnútorný tvar tvorí 6°-vý kužel a jej vonkajší tvar tvorí 8°-vý kužel (viď. priložený náčrt). Celá plocha sa skladá z plechov o štyroch hrúbkach, ale v tom problém nevidím.Problém vidím skôr v tom, ako tieto plochy po vymodelovaní rozvinúť. Keď plochy nakreslím príkazom Špirála, tak sa rozvinúť nedajú. Prečítal som už nejaké témy zaoberajúce sa podobným problémom, ale nič mi nepomohlo. V deskriptívach sa síce výpočet rozvinu nachádza, ale myslím, že nie pre môj typ skrutkovej plochy. Bolo by možné v tomto prípade použiť pôdorys, ako dxf pre vypálenie rozvinu, ako je to spomínané v tejto téme? http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=16496&title=je-tahle-plocha-rozvinutelnaTakže potreboval by som poradiť, ako túto plochu najskôr nakresliť a potom ju rozvinúť. Ďakujem za rady.Peter

dusek
25.01.2013, 08:03
Obávám se, že takovouto plochu Inventor rozvinout neumí, muselo by se to kreslit pomoci nějakých ploch, ale to by bylo slušné harakiri. Pokud nemáte možnost to nakreslit v jiném programu, tak bych postupoval podle diskuze viz váš příklad, případně bych to rozdělil na víc segmentů. Z dotazu jsem nepochopil jestli to nevíte nakreslit nebo to jen nevíte nakreslit tak, aby to šlo rozvinout.

p.t.r
25.01.2013, 08:23
So samotným nakreslením cez príkaz špirála by som si nejak poradil (vonkajšiu kuželovitosť by som asi riešil nakreslením kužela s vnútorným 8°-vým vybraním a následným odpočítaním prienikov telies.. aj keď v tomto prípade by mal plech tvoriaci špirálu, skosenú vonkajšiu hranu, ale to by som ešte nejak prežul..) Skôr by som to potreboval nakresliť tak, aby to išlo následne rozvinúť. 

Seiner
25.01.2013, 09:02
Rozvin šnekovnic se pomalu stává evergreenem tohoto fóra ;-)
Obávám se, že Inventor na to není zrovna až tak vhodný nástroj. Šroubová plocha, kterou většina lidí vytvoří, totiž není rozvinutelná. Šroubové dopravníky (a podobná zařízení) se vždy vyráběly buď tak, že se vytvořily náhradní mezikruhové výseče a ty vytvarovaly do přibližné podoby šroubové plochy. (Taky, když se podíváte na takový otáčející se šnek, tak "kulhá"). Druhá možnost je vytvořit šneka přetvarováním pásu - např. válcováním mezi kuželovými válci. Ale to je jiná.
  Celkem jednoduchým výpočtem bych uměl určit rozměry náhradních výsečí, ale jak to zpracovat v inventoru, to nevím :-(

p.t.r
25.01.2013, 11:35
Viem ešte o možnosti, kedy sa vypálený plech (rozvin) doslova natiahne lisom do požadovanej skrutkovice. Pre túto výrobnú technológiu by som v mojom prípade potreboval urobiť rozvin. Zisťujem, že to bude vcelku oriešok.