Zobrazit plnou verzi příspěvku: Konverzia z AutoCADu do Inventora

barzde
02.07.2013, 14:07
Dobry den,mame za ulohu pripravit konverziu 3D solid modelu, ktory mame v AutoCAD-e 2013 do Inventora 2013.Model mame organizovany vo vrstvach (layers) a chceme aby geometria z jednej vrstvy bola skonvertovana do jednej casti (part) v Inventore, takze v Inventore budeme mat rovnaky pocet casti(parts) ako bolo povodne vrstiev v AutoCAD-e. My mame model budovy, nie je to ziadna strojarska suciastka, casti
budovy su podelene do vrstiev a tie chceme mat nakoniec v Inventore na
povodnej pozicii, tak aby bola budova cela pokope.Nepotrebujeme definovat nejake specialne vazby medzi jednotlivymi castami.Dalej by sme chceli jednotlive casti zapuzdrit do niekolkych zostav (assembly), takze budeme mat niekolko zostav, kde kazda z nich bude obsahovat niekolko casti.A uplne nakoniec chceme vsetky tieto zoztavy spojit do jednej celkovej zostavy.Celu konverziu chceme pripravit ako jeden automaticky proces, ktory si bude vyzadovat minimum manualnej prace.--------------------Po mnohych pokusoch sme nasli jednu cestu ako skonvertovat vsetky vrstvy do *.ipt (part) suborov. (priamy import z dwg nam nesiel v Task Scheduleri - stale to hlasilo chybu, tak sme pouzili ako vymenny format *.SAT - ten uz Task Scheduler zvladol)Teraz potrebujeme pospajat casti do viacerych zostav. A tu mame problem.Ked vytvorime novu zostavu a do nej umiestnime (pomocou Place) niekolko casti, tak ich Inventor neumiestni do povodnej polohy, ale vedla seba. Iba prva cast je v povodnej polohe. Potom treba rucne poposuvat vsetky ostatne casti k tej prvej, co je otrocka robota.Nakoniec uz len spomeniem, ze mame skusenosti s programovanim roznych aplikacii pre AutoCAD, takze ak bude treba tak si nejaku tu aplikaciu pre Inventor naprogramujeme. Ak by ste nas vedeli nasmerovat niekde, kde najdeme uzitocne rady pre progamovanie aplikacii pre Inventor, tak vam budeme povdacni. S Inventorom sme doteraz nemali tu cest pracovat, takze vela veci je pre nas novych a mozno si celu ulohu zbytocne komplikujeme a bude sa dat urobit aj bez programovania.Za rady, vopred dakujeme.

dusek
02.07.2013, 14:32
Nevím jestli jsem to z vašeho příspěvku správně pochopil, jestli potřebujete převést velké množství modelů nebo se každému modelu můžete věnovat konkrétně, jak s modelem chcete dále pracovat a podobně,  ale já bych postupoval asi takto: 3D model bych si převedl do jednoho partu (.ipt souboru), kde bych měl více oběmových těles (co váš jeden part, to jedno oběmové těleso). A pak pomocí odvození sestavy (karta Správa -> Rozvržení -> Vytvořit komponenty) si vytvořil požadované sestavy. Něco podobného se tu řešilo zde. Budete mít výchozí model (skeleton), z kterého budete řídít vytvořené sestavy a sestavy si můžete vytvořit s díly, které chcete. Sestavy už budete mít vůči sobě "zavazbené".

Navara
02.07.2013, 16:29

Pokud se vám podařilo vyřešit převod jednotlivých hladin do různých součástí (.ipt), máte v podstatě vyhráno, protože srovnat jednotlivé díly do počátku a ukotvit je celkem jednoduché. Buď je na to v XTools přímo ikonka, nebo se to dá jednoduše naprogramovat.Co se týká restrukturalizace do jednotlivých sestav, tak je v Inventoru příkaz "Snižit úroveň" (klávesová zkratka TAB), která vám z vybraných komponent vytvoří sestavu.

barzde
15.07.2013, 15:38
Dakujem, za rady, nakoniec som to predza len odprogramoval, bolo to skutocne dost jednoduche, aj ked som robil program pre Inventor prvy krat.