Zobrazit plnou verzi příspěvku: Kopie po křivce

karfous
25.01.2014, 16:19
Dobrý den,mám takový problém. Mám obecnou kružnici a na ní úsečku, která se jí krajními body dotýká. Rád bych tuto úsečku podél kružnice zkopíroval tak, aby se krajní body dotýkaly. Jak to mám provést? Napadlo mě využít POLÍ, ale jak? Znám jen délku úsečky, třeba 100mm.Mé řešení: Využít kruhové pole a změřit si úhel mezi krajními body úsečky, jenže pokud toto udělám musel bych měnit přesnosti v celém výkresy, jelikož úhel, který mohu zadat v nastavení v POLI musí odpovídat přesnosti výkresu. Co když bude úhel třeba 26,145878 ?Máte nějaké jiné řešení? V obrázku je naznačeno, jak by výsledek měl vypadat.

alfred
25.01.2014, 17:00
Využijte kruhové pole, metoda "Úhel vyplnění a úhel mezi prvky". Pokud si první úsečku namalujete šikovně (jeden z průsečíku úsečky a kružnice ve směru nulového úhlu), tak úhel můžete zadat ukázáním v dialogu příkazu POLE

karfous
25.01.2014, 17:21
Děkuji za odpověď. Bohužel nevím jak se dostat k příkazu určit úhel zadáním, ale již jsem přišel na řešení. Možná je to přesně co jste myslel.Narýsuji si onu úsečku a vytvořím libovolné kruhové pole. Poté dám definovat ZÁKLADNÍ BOD - definuji ho na začátku jakékoliv úsečky, která byla vytvořena. Pak už jen pomocí šipky (která je na následující úsečce) posunu celé pole na daný úhel.Možná jste myslel přesně toto. Každopádně děkuji :)

Vladimír Michl
25.01.2014, 17:26

Ano, to je jedna cesta. Rozhodně v AutoCADu nemusíte žádnou hodnotu "opisovat" do jiného příkazu. Výkres je vždy přesný, zobrazená hodnota je závislá na nastavené přesnosti zobrazení. Obecně ta úloha jde řešit tak, že vytvoříte polární pole. Zapnete si uchopení průsečík a polovina. Pak pole vyberete pro uzlovou editaci a uzel segment posunete na koncový bod původní úsečky. Tím dostanete poloviční úhel, segmenty se překrývají v polovině (možná vám bude stačit už ten). Pak můžete opět uzlovou editací segment posunout na polovinu vedlejšího segmentu a získáte tak dotýkající se segmenty.

alfred
25.01.2014, 17:27
ne nemyslel. Myslím, že u AutoCadu 2013 došlo k "vylepšení" pole a je možnost ho zadat jako do určité míry dynamické. Ve 2011 je "klasické" pole, které je ale obsaženo i ve verzích vyšších. Já jsem psal o klasickém poli.

Lubomír Polesný
25.01.2014, 19:17

Dobrý den, od AutoCAD verze 2010 je možné použít parametrizace (vazby a parametry).Narýsujete si 2 úsečky z koncových bodů úsečky do středu kružnice a parametricky zakótujete úhel. Vytvoří se parametr (např. "ang1"). Tento parametr potom použije do pole.