Zobrazit plnou verzi příspěvku: Kotování křivky

bambusak
14.02.2009, 09:41
Dobrý den, chtěl jsem poprosit o radu. Jak se kotují křivky ve strojním výkrese. Zkrátka jaké rozměry jsou stěžejní pro realizaci plánu.
 Za odpověď děkuju

Jan Rais
14.02.2009, 13:30
Chtělo by to poslat obrázek, protože odpověď na takto obecnou otázku není jednoduchá. Záleží na několika faktorech.1. Z čeho je ta křivka složená? Je to soustava rádiusů a přímek? 2. Nebo je to křivka bez pravidelných rádiusů a bez možného nelezení jejich středů? 3. Jak se bude křivka vyrábět?První případ:Někde si zvolit počátek souřadnicí X=0, Y=0.
Okótovat poloměry rádiusů + okótovat souřadnice středů rádiusů a případně konce úseček.U každé kóty může být rozměr, nebo kótu označit písmenem a její hodnotu napsat do tabulky. Druhý případ:Někde si zvolit počátek souřadnicí X=0, Y=0. Obvod křivky rozdělit na soustavu bodů, body označit čísly, a do tabulky napsat souřadnice bodů na křivce. Za třetí.Podle toho jak se bude křivka vyrábět se to musí okótovat. Ideální případ je, když se bude křivka vyrábět na numericky řízeném stroji, který umí do svého programu načíst soubor DXF. Potom stačí na výkrese okótovat jenom hlavní rozměry, v CAD programu křivku exportovat do souboru DXF a ten potom použít v programu pro řízení obráběcího stroje.Pokud bude jiný způsob výroby je nejlepší se domluvit s výrobcem a okótovat to podle vzájemné domluvy.

Ferdinand
16.02.2009, 14:02
OT: Prosím neberte to ve zlém ani osobně - ta přezdívka bambusak mi zni jako kdybych slyšel "rákosník"... Omlouvám se, pokud jsem Vás tím nějak dotkl.