Zobrazit plnou verzi příspěvku: Kótování průsečíků os

Rejlek
15.02.2011, 14:06
Dobrý den,

ve výkrese si vytvořím osy, které se protínají (systém trubek u příhradových kostrukcí) a tento průsečík pak chci zakótovat. V předchozích verzích toto šlo tak, že se zakótoval konec jedné z os a pak se odkazová čára kóty přetáhla do průsečíku těchto os. Ve verzi 2011 toto nemohu udělat. Kóta "zrůžoví", protože nejméně jeden bod již není připojen ke geometrii.

Prosím o radu jak tento problém odstranit.


Předem děkuji

David RejlekRejlek2011-02-15 14:07:02

flesar
15.02.2011, 15:52
Průsečík obrysových čar kótuji tak, že vyberu první čáru, zmáčknu pravé tlačítko myši, vyberu položku Průsečík, vyberu druhou čáru tvořící průsečík s první. Tím mám vybraný první bod kóty a můžu pokračovat dál.Nemám vyzkoušeno jestli to funguje i na osy.

Rejlek
16.02.2011, 06:29
Dobrý den,

teď jsem to vyzkoušel a funguje to i na osy, přesně tak jak jste to popsal.
V předchozích verzích, když jsme kótovali průsečíky os, tak jsme postupovali takto (možná to není úplně tak jak se má, ale fungovalo nám to bezvadně):
Nejprve jsme vytvořili jakoukoliv kótu poblíž (například koncové body té osy) a pak jsme ty body na odkazových čarách "přetáhli" na průsečík těch os a on se automaticky přichytil k onomu průsečíku.
Postup jak jste ho popsal mi přijde zdlouhavý, ale je to asi tím, že jsme zvyklí používat jiný způsob, který už máme zažitý.
Každopádně děkuji za radu a tip.

David Rejlek

Petr*H
25.10.2011, 11:28
Dobrý den,kótování průsečíku mi nedělá žádný problém, ale rád bych věděl, jak se dá kótovat průsečík v řetězové kótě. Při kótování od základny vytvořím danou kótu, kterou pak ke kótám od základny přidám. Toto však u řetězové kóty nejde. Zná někdo lepší způsob, než je pomoct si vytvořením průsečíku přes skicu?Předem díky za odpověď.

flesar
25.10.2011, 12:12
Mělo by to fungovat tak, že kurzorem chvilku pojedete po první čáře, chvilku po druhé a zvýrazní se vám zdánlivý prusečík, přesunute myš nad něj a kliknete levým tlačítkem myši pro výběr.Předpokládám že umístění počátku už je zadáno a jen vybírám entity pro zakótování.