Zobrazit plnou verzi příspěvku: Kótování v detailu

dradl
06.06.2010, 16:16
Dobrý den, potřebuji v detailu (mám vnější hranu součásti) zakótovat průměr celé součásti (jakási zkrácená kóta s jednou pomocnou čarou). Existuje v Inventoru nějaká možnost? Děkuji za pomoc

Mrázek
07.06.2010, 09:11
Kóta s jednou vynášecí čarou jde (při vytváření kóty: pravé tlačítko - typ kóty - lineární průměr nebo lineární symetrická). Ale pokud není hrana vidět celá, tak vám tohle nepomůže, protože Inventor kótuje jenom viditelnou část hrany. Nevím, zda to jde nějak obejít systémově správně, pochopitelně můžete udělat lineární průměr a kótu přepsat ručně, ale to je úplně špatně, protože kóta není asociována s příslušným rozměrem.

Mrázek
07.06.2010, 09:21
No jednu cestu jsem našel, sice trochu kostrbatou, ale funkční:
1. Udělat kótu v detailu, při jejím vytváření zvolit typ kóty - lineární průměr
2. Pravé tlačítko - upravit - skrýt hodnotu rozměru
3. Pravé tlačítko - text - v okénku "parametr" zvolit hodnotu příslušného parametru rozměru z modelu - kliknout na vedlejší ikonu (Přidat parametr)
4. Případně doupravit text (přidání značky průměru či tolerance)
 
Má to jedinou podmínku - kótovaný rozměr musí být jedním z parametrů modelu, nikoliv rozměr, který vyjde v závislosti na jiných parametrech.
Je to trochu složitější, ale naprosto funkční a v případě, že to nelze řešit standardně, tak může tato cesta pomoci.

Cheff
11.06.2010, 14:57
Dovolil bych si podotknout, že to může být jakýkoli parametr (referenční i čistě vypočítaný).Rozdíl je pak v tom, že tyto parametry je nutné označit pro export (zaškrtnout) - mimochodem zde jdou už i potlačit jednotky a zvolit formát výstupu (pravou myš na exportovaném a "Formát uživatelské vlastnosti", kde je např. počet desetiných míst atd.)Pak už jen v bodu 3. v poli "Zdroj" zvolit "Uživatelské parametry" (vypočítané hodnoty) nebo nechat "Parametry modelu" kde se zobrazí i ty referenční...Zkoušeno na Inv 2010, upravení Formátu jednotek tuším od Inv 2009

dradl
11.06.2010, 15:03
Děkuji všem za pomoc. Vše naprosto funkční.