Zobrazit plnou verzi příspěvku: kóty

Radek Dyl
16.03.2007, 10:04
Dobrý den,
mám dvě otázky:
1) při změně modelu se mi vždy rozhází kóty. Jak tomu mohu předejít?
2) změna názvu v Desing assistant se mi neprosvětluje tj. nelze provést. Jak na to? Jde mi to jen v případě, že mám sestavu a v ní mohu měnit jen názvy částí podsestavy. 

Mrázek
16.03.2007, 10:32
ad2) Změna názvu se dělá při zavřených souborech (DA otevřít přes pravé myšítko z průzkumníka) a vždy od nadřízeného souboru k podřízenému (ze sestavy k detalům nebo z výkresu k modelům). Nejvyšší (např. sestava) se může přejmenovat přímo z průzkumníka.
Problém je, pokud máte hotovou sestavu i s výkresy. Když přejmenujete díly přes DA ze sestavy, musíte potom ručně navázat všechny výkresy (jeden po druhém otevřít a vybrat mu ze seznamu příslušný přejmenovaný part).
Hovořím o situaci u rel.9, nevím, zda se něco ve vyšších verzích nezměnilo.

Mrázek
16.03.2007, 10:34
Jo - ještě jsem zapomněl na nutnost dodržení postupu:
Akce - přejmenovat a pak teprve Změna jména. Ale to asi víte, že?

Radek Dyl
16.03.2007, 11:45
Díky za odpověď
Tento postup je i v Helpu, ale pokud mám jen obyčejný Part a chci jej přejmenovat, tak se mi v sekci Akce neprosvětlí Přejmenovat ani Nahradit. Takže něco dělám zřejmě špatně, ale fakticky nevím co.

Mrázek
16.03.2007, 13:34
Samotný part lze přejmenovat přímo z průzkumníka (není-li na nic vázán - tedy na sestavu či výkres). Přejmenování pomocí DA se používá v případě, že je více souborů na sebe navázaných a při přejmenování by došlo k porušení této vazby.
Proto také lze soubor, co je "nejvýš" (sestava, výkres) přejmenovat přímo, ale podřízené soubory raději přes DA.

Radek Dyl
16.03.2007, 13:40
Tak teď to již chápu, jen jsem myslel, že je to ten "jediný správný způsob" jak přejmenovat soubor. Takže mohu dělat to co jsem prováděl doposud.
 
Nicméně děkuji za odpovědi   

BOST
16.03.2007, 14:20
Dobrý den.
V souvislosti s tímto tématem přejmenováním a kopírováním souborů inventoru přes DA mě napadla otázka, jestli neexistuje nějaký "legální"  postup pro dodatečném navedení již hotového výkresu na jiný model (samozřejmě podobného geometrického tvaru s např. jinými rozměry). Dříve jsem to dělával tak, že jsem někde zašantročil původní model a při otevírání výkresu jsem při dotazu na chybějící model ukázal jiný. Tento způsob je ale trošku kostrbatý. Vím, že jde udělat v DA nová provázaná kopie výkresu a modelu, ale někdy nový model nepředpokládám a pak se dostávám do této situace. 

Ľubomír Pápay
19.03.2007, 08:17
Ja to tiež robím to metódou "zašantročení"... a vyhovuje mi. Ten Design assistant mi už ud samého začiatku "nereže"...Neverím mu, lepšie povedané sebe - teda že tam niečo nepopletiem. A tá metóda "zašantročení" je pomerne rýchla...

ssmiga
11.04.2007, 12:38
Také jsem s oblibou používal zmíněnou metodu "zašantročení", které plní svůj účel. Teď už to dělám přes Vault.