Zobrazit plnou verzi příspěvku: Kóty - Pro Ohraňovací lisy

K4my
14.02.2008, 14:01

Už delší dobu pracně bojuji se správným kótováním pro ohraňovací lisy. Přesněji se jedná o kótování ohybových hran, kdy ohýbač potřebuje pro naprogramování vědět délku mezi dvouma vnějšíma průsečíkama. Vyfotil jsem přímo konkrétní případ, kdy dodnes vycházím pouze průměrem mezi vytaženými dvěmi rozměry 38 a 36.3. je tedy možné vynést hodnotu mezi vnějšími průsečíky podél osy materiálu? vytaženo modrou čarou, a omlouvám se za kostrbatý popis, dnes už mi to vážně vůbec nemyslí :-) "ˇulinkovou" reformou si člověk už ani na dva dny nemůže vzít nemocenskou :-)K4my2008-02-14 14:02:13

Paolo
14.02.2008, 14:24
asi bych si vytvořil osu (mezi jednou a druhou stranu materiálu, z tohoto pohledu něco jako střednice) jak u vodorovných části tak u šikmých části a ty pak uřezat jednu o druhou, pak už jen změřit tuto novou osu. Pokusil bych se udělat případně obrázek pokud by slovní popis nebyl jasný :)

K4my
14.02.2008, 14:32

teoreticky by stacilo udelat i osu mezi vnitrnim a vnejsim prusecikem u kazdeho ohybu, myslim ze toto by bylo nejpohodlnejsi, ale at se snazim jak se snazim takovou osu se ne a ne nedari vytvorit :-)Kazdopadne jde mi o to najit co nejrychlejsi a nejefektivnejsi reseni :-)
K4my2008-02-14 14:33:03

Zouhar
14.02.2008, 16:08
Mám za to že správně by to měla být kota vnějších rozměrů, nebo aspon takto se programuje náš ohranovák. Záleží na softu který ohranovák používá. Ve Vašem případě bych to okotoval rovnoběžně se stranou a protilehlé vnější průsečíky.

EuroTec
14.02.2008, 17:16
Toto mně také štve. Lze to však obejít tak, že si uděláte náčrt a v něm kolmici v průsečíku vnějších hran. Na tuto čáru vytáhnu kotu k průsečíku vnějších hran druhého ohybu. Je to pracné, ale jak má být.

Zouhar
14.02.2008, 17:25
To to Inventor neumí okótovat rovnoběžně s vybranou hranou?? .

K4my
14.02.2008, 21:01
to Zouhar :  no zrejme ne :-) Aspon ja jsem tak pitomy ze to nevim. Na skole mi to nevadilo, tam jsem se s vyrobnimy problemy prilis nesetkaval, nicmene tady uz je to problem, coz o to u nas to chlapi stejne nikdy neohnou presne, u nas se jede p*aseci toleranci :-) Pokud je tvar ohybu uzavreny, v jednom smeru, neni problem kotovat vnejsi pruseciky, ale jakmile je neco jako mam ja, tedy profil"nosnik" s vyztuzenim "prolisem" tak se ocitam v pasti :-) S plechy pracuji pomerne casto takze me to zacina lehce vytacet.Pokud se nekomu nejak podari propojit osou vnitrni a vnejsi stred radiusu ohybu tak at da vedet, tohle by asi bylo nejelegantnejsi reseni, nicmene nejde mi to :-) Asi to budu muset resit nacrtkem. :-( Coz me tesi, protoze az se budou upravovat v budoucnu rozmery tak bude strasna legrace s vykresy :-)


Zouhar
14.02.2008, 21:22
Já dělám v Autocad Mechanical a ten to umí, tak mě překvapilo že Inventor ne. A to se na něj chystám přejít.

K4my
14.02.2008, 21:25



To Zouhar: I pres to ze to primo nedokaze, se da, jak nekdo vyse zminil- nacrtkem pomoci :-) Je to pracne ale porad efektivnejsi a rychlejsi nez v autocadu, a zkratka patrim k tem linejsim osobam co si na inventor zvykli a uz by ho za Mechanical menit nechteli :-) byt ma sve mouchy porad :-) Jen doplnim ze muj postup byl spatny, osama polomeru to nejde ani kdyby to inv umoznoval. Funkcni je reseni co Eurotec a v podstate i Paolo :-)
K4my2008-02-15 06:14:03

peter meiser
17.02.2008, 15:36
Ja osobne to robím takto.Prepnút dotycný pohlad do nacrtu. Projekcné nástroje musia byt aktívne. V jednom ohybe (je jedno v ktorom) musís premietnut ci uz vnútorné alebo vonkajsie hrany plechu do nového nácrtu. Nakreslis priesecnik za pomoci závislostí.V priesecníku nakreislis kolmicu  tak  dlhú ako hrúbka plechu smerom dovnútra pri vonkajsích hranách alebo opacne pri vnútorných.Vypnes nácrt a zakótujes rozmer. Z jednej strany virtuálny bod ohybu a z druhej koncový bod kolmice ktorú si nakreslil.Thats it.Aj ked niekdo v budúcnosti bude 3D model menit rozmer musí sediet.

Ondricok
28.02.2008, 14:22
Moja varianta je jednoducha vtom ze netreba kreslit nacrty vo vykrese a kota sa da vytiahnut v kazdom vykrese kde sa nachadza suciastka modelovana podla tohoto postupu. Samozrejme kazdy modeluje plechovu sucast svojim postupom. Ja takto kreslim 90% plechariny.
1. Cez suciastku (nie plechovu sucast) vytvorim nacrt dielca jednou ciarou. Nacrt robim bez zaobleni v rohoch.  2.Prevediem suciastku na plech. Nastavim hrubku plechu. Nastavim faktor.   3.V nacrte urobim ekvidistantu.Zakotujem parametrom "Hrubka".Uzavriem krivku.   4.Zakotujem cely nacrt podla potreby.   5.Teraz v rohu kde chcem mat v buducnosti kotu pre ohranovak vyrobim pomocnu kolmu ciaru a zakotujem riadenou kotou.   6.Vysuniem.   7.V 3D zaoblim vnutorne aj vonkajsie hrany (ja osobne zase cez parameter "Hrubka" a "Hrubka*2").   8.Vo vykrese stlacim tlacitko "Obnovit koty" - po kliknuti na pohlad by tam mali byt aj tie riadene koty z nacrtu. Vsetky vyberiem naraz.
PS: Ak mi nejde rozvinut suciastku problem je na 99% v zaobleni rohov.
 
 

gabriellengyel
05.03.2008, 11:53
Este jeden tip:
Daju sa vyuzit (od R11) pracovne prvky vytvorene v modeli a nasledne zobrazene a zakotovane vo vykrese.
Kroky
- otvorit model z vykresu
- vytvorit dva pracovne body vo vrcholoch - v miestach zelanej vykresovej koty - vybratim dvoch parov hran
- vytvorit pracovnu rovinu prechadzajucu jednym z bodov a kolmu na plech (rovnobeznu s buducou vynasaciou ciarou koty - vybrat pracovny bod a hranu na plechovej suciastke kolmu k vytvaranej prac. rovine)
- vo vykrese zobrazit tieto tri pracovne prvky (su v prehliadaci pod riadkom prislusneho pohladu a plechu) a vytvorit kotu.
- dlzka pracovnej roviny sa da este skratit, aby ju nebolo vidiet.
 
S pozdravom,
Gabriel Lengyel