Zobrazit plnou verzi příspěvku: Která velkoformátová tiskárna...

PeterLa
20.02.2007, 10:36
Pomůže mi někdo s výběrem nejvhodnější velkoformátové (A1) tiskárny pro tisk převažně CADových aplikací?
Děkuji

Pipa
20.02.2007, 10:50
vždycky jsem byl zatíženej na HP, ale co jsem viděl u kolegy novýho Canona tak nevím nevím. Jedná se o iPF600, podávání z role + integrovanej podavač do formátu A2, super rychlostr tisku, no bomba.
koukal jsem i na cenu inkoustů a ta je srovnatelná s packardem, takže .....
pokud bych chtěl A1 tak bych šel do tohohle, u A0 bych se rozmýšlel, ale v tomhle formátu doporučuji CANON

Machacek
20.02.2007, 10:51
Máme HP DesignJet 500 již několik let a funguje k naprosté spokojenosti.

PepaR
20.02.2007, 10:52
No po zkušenostech brigádníka v copycentru, mohu poradit pouze následující:
- Obejděte si kopírovací centra kolem svého okolí a zjistěte jaké mají tiskárny a co s nimi mají za zkušenosti.
- U nás byl skener a tiskárna OCE a vše šlapalo jak má.
- Určitě nepořizujte inkoust.
- Další věc na kterou by jste se měl dívat je servis, ono je sice hezké, když je tiskárna za rozumnou cenu, ale v případě drahého servisu se Vám náklady zvýší několikrát (Viz případ OCE, kdy Vám téměř vše musí udělat autorizovaný technik, jinak přijdete o záruku, nu a když tento autorizovaný technik jezdí např. až z Ostravy...).

VlJanecek
20.02.2007, 11:19
To já bych naopak určitě pořizoval inkoustovku. Co jiného na CAD tisky? Občas asi každý potřebuje vytisknout něco v barvě.Záleží taky na tom jak moc budete tisknout. Největší standard jsou určitě HP Designjet, podporuje je i Autodesk.

PepaR
20.02.2007, 11:31
AD VlJanecek) Pokud potřebujete barvu, tak nic jiného nezbyde, ale náklady jsou potom o něco vyšší. Já to bral z pozice, že když potřebuji nějakou tu situačku nebo barevně, tak s tím zajdu někam do tiskového studia. O tok co je standardem by šlo polemizovat. Např. CANON má v laserových tiskárnách ten samý systém jako HP, je tedy levnější a stejně dobrý jako HP, ale není u Autodesku certifikován...

VlJanecek
20.02.2007, 11:57
Já myslím, že když už někdo pořizuje do projekce velkoformátovou tiskárnu, tak na ní bude chtít tisknout všechno a ne s půlkou chodit do copy centra. Nákladově to srovnat neumím, ale vloni HP inzeroval že má nižší náklady než LED plotry.Standard myslím jako že HP Designjety používá většina firem.Právě že když to Autodesk podporuje, třeba ovladači v Autocadu nebo přímým tiskem z DWF, tak tolik nehrozí potíže s drivery. Nebo aspoň máte kde najít pomoc.Hlavně jsou ale Designjety "držáky". Hodně mých známých používá ke spokojenosti letité modely Designjet 600 a 750.

Machacek
20.02.2007, 12:08
Mohu jenom potvrdit, že HP jsou držáky. Za těch zhruba 5 let, co máme 500 byla, jenom jednou odstavena kvůli prasklému řemínku. Ale je to tím, že na ní tiskneme nepřetržitě a využíváme ji těžce nad její kapacitu doporučenou výrobcem.
Všechno tiskneme v barvě i kompletování dokumentace. Černobílý tisk skoro nepoužíváme. Pro úsporu inkoustu se dá využít nastavení náhled (150dpi) místo normal (300dpi). I v tom náhledu je to publikovatelné.
 

Martin Bielina
20.02.2007, 13:40
Pro ušetření inkoustu je zcela jedno jestli je plotr nastaven na DRAFT, NORMAL, FINE či dle DPi na 150,300 či více, protože kapičky které plotr na papír tiskne jsou pořad stejně velké, jen jsou kladeny při více průchodech. Kapičky ale nejsou vetší či menší, jen přesněji a v delším čase kladené. Je to konec konců dobře vidět při vlastním tisku. Při jemném tisku je podle typu plotru rozdělen právě tištěný záběr na několik částí (zpravidla 1-3) a podle počtu přejezdů je buď vytištěn najednou nebo po částech s postupným doplňováním. Konečná spotřeba inkoustu je stejná, rozdílná je jen rychlost s jakou inkoust prochází hlavami.

Jediná cesta k úspoře inkoustu je zvolit jiný typ papíru v menu plotru. Podle struktury papíru se řídí dávkování inkoustu.

Rostislav Říha
21.02.2007, 10:07
jak tu někdo psal, že designjet jsou držáky, tak to možná platí u těch "velkých" - designjet 100 držák dle mé zkušenosti není - měnili nám jí dvakrát a funguje podle nálady. Kdybych se rozhodoval teď, koupím canon ipf (děkuju za tip).
Jinak doporučuju ověřit si, jestli má tiskárna ethernet rovnou v sobě - dj100 ho nemá, takže se připojuje přes krabičku - buď můžu koupit originál hp (moc penez) nebo neoriginal (nebude fungovat dalkova zprava)