Zobrazit plnou verzi příspěvku: Který CAM pro inventor

Polesovsky
19.10.2011, 19:15
Dobrý den,poradí mi někdo , který CAM je vhodný pro Inventor?SolidCAM (InventorCAM) má problémy s postprocesory - hodně firem přechází ke konkurenci.Konkurenční EDGE CAM, HSM Works, DelCAM a podobné umí stejnou technologii (možná i lepe) a hlavně nemají problémy s postprocesory k jednotlivým CNC strojům.Předem děkuji všem za radu.Polešovský


dental
19.10.2011, 19:43


Pre inventor je certifikovaný HyperMILL.

Polesovsky
20.10.2011, 16:09
Děkuji za info. Podívám se na ten HyperMill. Máš s ním nějakou zkušenost? Zajímá mě kvalita postprocesoru na jednotlivé systémy a kolik jich dodávají zdarma. Jaká je možnost editace dodaného postprocesoru - složitost. CAM muže být super, ale pokud má problémy s CNC stroji, případně musím platit a platit za každý výstup pro rozdílné CNC. Je mi k ničemu. Tak bohatý nejsme.

VlJanecek
21.10.2011, 14:48
Jaký konkrétní problém máte s postprocesorem? Na jaký stroj? Třeba vám tu někdo pomůže. Autodesk na všech akcích uvádí jako hlavní CAM právě ten InventorCAM. Včera zrovna na CADfóru byl taky předváděný.

Polesovsky
21.10.2011, 21:12

[QUOTE=dental]

Pre inventor je certifikovaný HyperMILL.[/QUOTE]Prosím o kontakt na českého prodejce.Předem děkuji

dental
22.10.2011, 14:01
Český prodejce-www.westcam.cz


Jan_B
25.10.2011, 20:42


Nevím kdo Vám říkal tyto informace, ale jsou značně zavádějící. S InventorCAMem pracuji už 5. rok odlaďuji postprocesory na různé CNC stroje a nikde jsem neměl komplikace s postprocesory. Vyžádejte si prezentaci systému InventorCAM, případně jeho zapůjčení k otestování a můžete sám posoudit, zda-li se Vámi předkládané informace zakládají na pravdě. zjistíte tím i jak se ovládá a jestli je pro Vás vhodný. Za zapůjčení neplatíte žádné poplatky  . Mnoho CAM systémů je certifikovaných pro produkty společnosti Autodesk, ale InventorCAM je plně integrovaný, pracujete stále v prostředí Inventoru.  přídávám kontaktní mail, na kterém můžete požádat o další informace: cam@dtspraha.cz Jan Brůžek

Polesovsky
26.10.2011, 07:57

[QUOTE=Jan_B]

Nevím kdo Vám říkal tyto informace, ale jsou značně zavádějící. S InventorCAMem pracuji už 5. rok odlaďuji postprocesory na různé CNC stroje a nikde jsem neměl komplikace s postprocesory. Vyžádejte si prezentaci systému InventorCAM, případně jeho zapůjčení k otestování a můžete sám posoudit, zda-li se Vámi předkládané informace zakládají na pravdě. zjistíte tím i jak se ovládá a jestli je pro Vás vhodný. Za zapůjčení neplatíte žádné poplatky  . Mnoho CAM systémů je certifikovaných pro produkty společnosti Autodesk, ale InventorCAM je plně integrovaný, pracujete stále v prostředí Inventoru.  přídávám kontaktní mail, na kterém můžete požádat o další informace: cam@dtspraha.cz Jan Brůžek[/QUOTE]Dekuji za Vasi nabidku, ale nemam o Vas soft zajem. Dostal jsem na tento soft dost zaporne reference. Dokonce i hlavni skolitel od Haidenhainu se o Vasem softu vyjadroval zaporne. Slibujete i plynuly vyceosy obrabeni a zatim je to neco jineho.Proste , kazdy clovek ma jiny nazor.Ja dam vic  na doporuceni od lidi, kteri mne hodne naucili.PS: Ocekaval bych spise Vasi odpoved ve zneni:Postprocesory odladuji v textovem editoru jako Java skript a technologickou prirucku upravy techto postprocesoru si muzete stahnout z webu ...... neni nic snazsiho.------------------------------------------------------------------Omlovam se vsem ostatnim za tento prispevek

Lukáš 85
14.11.2011, 15:28


Za rohem tu máme firmu, která používá GibsCAM. Cokoliv si vymyslím ve 3D mi udělají. mě se líbí.

Polesovsky
14.11.2011, 18:33

[QUOTE=Lukáš 85]

Za rohem tu máme firmu, která používá GibsCAM. Cokoliv si vymyslím ve 3D mi udělají. mě se líbí.[/QUOTE]Souhlasim Lukasi,GibbsCam je super na soustruzich vcetne rizenych os. Poro frezovaci centra neni to nej.Nejvic se mi libi frezovaci technologie HSMWorksu vcetne postprocesoru. Skoda, ze vic neni propojen s Inventorem.

Lukáš 85
14.11.2011, 22:01
Právě že se jedná o programy pro CNC 3 osou frézku s Heidenhainem iTNC 530. 3lape to v pohodě, ale beru to tak, že jako podklady již dávám 3D modely. Programátor defiuje co hrubovat, co dokončovat, jakými nástroji a za jakých podmínek. Toť vše.Vygeneruje mi program o 15 000 řádcích a de se na věc.

Polesovsky
15.11.2011, 19:26

[QUOTE=Lukáš 85]Právě že se jedná o programy pro CNC 3 osou frézku s Heidenhainem iTNC 530. 3lape to v pohodě, ale beru to tak, že jako podklady již dávám 3D modely. Programátor defiuje co hrubovat, co dokončovat, jakými nástroji a za jakých podmínek. Toť vše.Vygeneruje mi program o 15 000 řádcích a de se na věc.[/QUOTE]Jo...jo. Jako programator u nas dostanes v lepsim DXF nebo DVG soubor. Casto jen nacrt na papire a ty si jej namodelujes do 3D. Navrhnes technologii. Navrhnes a nakreslis na PC potrebne pripravky. Prohledas katalogy nastroju. Objednas co Ti chybi u dodavatelu. Vygenerujes NC kod pro stroje. Pokud to obsluha nezvlada, seridis CNC masinu a predas na seriovku. Koncem mesice vezmes vykazy prace. Prepises do Excelu a udelas vyhodnoceni cenove narocnosti na CNC strojich.No a ctvrtletne udelas znovu vyhodnoceni se zamerenim na opakovatelnosti vyroby a prostoju zduvodu casteho serizovani CNC stroju. Prvni tyden v lednu udelas inventuru a vyhodnoceni minuleho roku. Nekdy jsem premyslel jestli mi jako CNC serizovac nebylo lepe.

Lukáš 85
16.11.2011, 06:59


Ano, umím si to představit. takového programování je na houby. Člověk má spoustu režie, skutečná PGM činost je de facto tak na 60% času. Pokud je práce, co člověka baví jen otrochu hůř ohodnocena než ta, kterou moc nemusí, myslím, že není co řešit. nebo už do toho pak prašit pořádně. Jako můj bývalý kolega, co začal jednat s Lufthansou.

Polesovsky
16.11.2011, 18:52
Tech 60% casu PGM bych bral vsemi deseti. Dnes jsem to tak nejak pocital.Nastup do prace 6.00. Prace jiz naprogramovane do 9.30. Vymyslet a udelat pripravek na novou vyrobu do 13.30. Mezi tim jiz chystat 3D pro programovani. Naprogramovat 1. kus vcetne serizeni a overeni na 1. kusu do 15.30. Predani vyroby odpoledni smene a  hura do satny a domuuuuuuuuu.


hoboj
18.11.2011, 09:13
Viděl jsem pracovat a programovat v programu WorkNC a velice slušné. Krásně nastavení úhlu natočení. Plynulý pohyb otáčení. S postrocesory přesně nevím, ale viděl jsem to na 2 strojích. Heindenhein a ještě od jiné firmy a vypadalo to bez problémů.
 
Kompabilita s Inventorem by taky šlo přes pomocné formáty. Ale je to spíše speciální CAD pro 5-osé obrábění speciálních ploch. Možná pro Vás až zbytečně.
 
Na EdgeCAM je hodně postprocesorů a dají se i celkem lechce upravit, když člověk tomu trošku rozumí. 
 
Dále NX, ale to je taky asi moc zbytečně náročné a taky drahé.
 
DelCAM si myslím, že je i celkem hodně rozšířen a že to je dobrý software.
 
Pro skoro všechny CAMy lze vytvořit v Inventoru pomocný formát, který naimportujete do CAM systému a chová se to jako model, akorát že nejste přímo v prostředí Inventoru, ale v daným CAM softwaru. Což by nemělo vůbec vadit.  Podle mě není vůbec problém vytvořit *IGES, *.STEP, atd.
 
Být Vámi bych se zaměřil na Vaši výrobu a co pro Vás bude nejlepší a nejlépe ovladatelné už i z pohledu strojů.
 
Mrkněte na toto fórum a určitě zjistíte další názory.
http://www.c-n-c.cz/
 
Potom si udělejte vlastní obrázek a hurá na výběr SW.

Polesovsky
18.11.2011, 10:00

[QUOTE=hoboj]Kompabilita s Inventorem by taky šlo přes pomocné formáty. Ale je to spíše speciální CAD pro 5-osé obrábění speciálních ploch. Možná pro Vás až zbytečně.
 Být Vámi bych se zaměřil na Vaši výrobu a co pro Vás bude nejlepší a nejlépe ovladatelné už i z pohledu strojů.
 
Mrkněte na toto fórum a určitě zjistíte další názory.
http://www.c-n-c.cz/
 
Potom si udělejte vlastní obrázek a hurá na výběr SW. [/QUOTE]Diky za informace, ktere plne odpovidaji memu zjisteni.Vedeni firmy rozhodlo, ze musime poradne otestovat softy a driv jak v kvetnu nerozhodne. Chce to poradne otestovat a zjistit opravdovy prinos nakupu.

hoboj
18.11.2011, 10:31
[QUOTE] Vedeni firmy rozhodlo, ze musime poradne otestovat softy a driv jak v kvetnu nerozhodne. Chce to poradne otestovat a zjistit opravdovy prinos nakupu.[/QUOTE]



 
To si myslím, že je velice rozumné.
 
V dnešní době je plno specializovaných CAM softwarů a všechny můžu říci, že i všechny umí otevírat a pracovat s pomocnými formáty pro přenos, jak jsem již psal. Proto si také myslím, že plnohodnotná kompabilita mezi Inventorem a SW nemusí být.
 
Znám to z firem, které nemají CNC a mají pouze konstrukci. Jelikož je v dnešní době hodně přihlíženo na know how firmy. Posílají se modely v pomocných formátech, aby nedošlo k plagiátorství a obchodování s nimi a tím vznik škody firmy.
 
Ať se výběr podaří a hodně zdaru 
 
 

Polesovsky
18.11.2011, 13:58
Diky za podporu.Divam se, ze pouzivate Surfcam. Ten mam taky ve vyhledavacku. Jak to vidite s jeho kompabilitou? Díky


hoboj
18.11.2011, 14:48
Ano používám, protože by se dalo říci, že musím.
 
Rozhodně nebrat, pokud můžu doporučit. Tento SW je zbytečně složitý na obsluhu, přitom nejde dát ani zpět, jako v každým jiným softwaru. Takže pokud uděláte chybu a načnený model si vysíťujete a smažete nějakou čáru, už se nedá vrátit zpět a můžete začít znovu a to je plno dalšího. Pro 5-osé obrábění nutno nadefinovat plno dalších příkazů. Celkově je to dost neintuitivní SW.
 
Především záleží co máte za stoje a jak složité obrobky chcete vyrábět, to závisí na složitosti programování.
 
No nebudu dále vyjmenovávat nevýhody. Kompabilita je možná. V Inventoru se uloží do *.iges nebo *.stp a funguje při načítání se zeptá zda-li plochy, nebo jen síť a za chvilku to vyhodnotí a je vidět model.
 
Dále jsem taky pracovat v AlphaCAMu a ze začátku trošku náročnější držet se určitých zásad, ale potom to taky umělo dost věcí a jak si člověk zvyknul, tak to byl i přínos.hoboj2011-11-18 14:50:06

Polesovsky
18.11.2011, 19:28

[QUOTE=hoboj]Ano používám, protože by se dalo říci, že musím.

Rozhodně nebrat, pokud můžu doporučit. Tento SW je zbytečně složitý ... Pro 5-osé obrábění nutno nadefinovat plno dalších příkazů. Celkově je to dost neintuitivní SW.
 
Především záleží co máte za stoje a jak složité obrobky chcete vyrábět, to závisí na složitosti programování.[/QUOTE]Take to nemas lehke.V surfcamu jsem delal od roku 1999 a jak rikas neco bylo zbytecne slozite. Moznost krok zpet a dopredu jsme reklamovali jiz v roce 2000. Tehda spustili i 2DFree verzi, ktera jede dodnes (max win95). Dnes o tomto softu se mluvi jako o mrtvem. Cena je za 2D s moznosti 2D/5X index 90tis Kc.Co mame za stroje? Nekolik CNC soustruhu max s dvema rizenymi osami. Programuje se rucne.CNC horizontalni centrum se systemem Sinumerik, CNC 5X centrum se systemem Haid530, CNC 3osy centrum Haid530 a nove se kupuje CNC 3osy s plynulou delickou system Fanuc (system se kupuje proti memu duraznemu protestu).95% prace je indexovane a casto staci (80% vyroby) programovat rucne. Rucni programovani je u nas pomalejsi, zato ve vysledku mnohem produktivnejsi (u opakovane vyroby - 80% celkoveho objemu).Protoze delam i formicky (400x400x300) na odlevani duralu a pripadne i forem (1000x600x300)na polystyren, chce to neco kloudnejsiho.Vzhledem, ze prichazi 2.vlna krize, chce to premyslet trochu jinak. Je potreba prezit aspon 5 let.

vstanek
15.01.2012, 13:30

Zdravim pana Lukase i pana Polesovskeho,pridavam moji odpoved:

jako připomínku k tipu 3368 - Jak generovat
NC kód z Inventoru?

http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=3368

Na tuto otazku je pouze jedna odpoved: NC
kod NELZE z CAD Inventor generovat. Inventor je CAD aplikace, pro generovani NC
kodu je potreba pouzit CAM aplikaci. Jsou mozne dve reseni: 1-varianta ZASUVKA,
tedy nastavba do Invetoru, napr. InventorCAM, kdy se jedna o "zasuvny
modul do CAD Inventoru",

2-varianta samostatna CAM aplikace, napr.
EdgeCAM, GibbsCAM, a dalsi, kdy neni nutne na pocitaci technologa mit nainstalovany
CAD Inventor, presto samostatna CAM aplikace pracuje (bez překladu) přímo s 3D
modely a sestavami Inventoru. Melo by se jednat o Autodeskem certifikovanou CAM
aplikací.

 Mozna jsem zaujaty, od roku 1996 pracuji s GibbsCAMe, od roku 2003 tento technologicky CAD/CAM software pro region CR a SK zastupujeme (tj. GibbsCAM prezentujeme, prodavame, zaskolujeme, delame postprocesory na miru konkretniho stroje a NC technologa, a predevsim podporujeme!). Pane  Polesovsky, Nehledejte jen CAM pro Inventor, variant je vice, HLEDEJTE PARTNERA a CAM pro Inventor, partnera, ktery vam dokaze byt pritelem na telefonu, ktery dokaze s vami nad problemem CNC obrabeni zapremyslet.  Nehledejte dobreho obchodnika, ktery vam udela jen dobrou cenu.  Zdravim,Vlastimil Stanek [QUOTE=Polesovsky]
[QUOTE=Lukáš 85] GibbsCAM - Právě že se jedná o programy pro CNC 3 osou frézku s Heidenhainem iTNC 530. Slape to v pohodě, ale beru to tak, že jako podklady již dávám 3D modely. Programátor defiuje co hrubovat, co dokončovat, jakými nástroji a za jakých podmínek. Toť vše.Vygeneruje mi program o 15 000 řádcích a de se na věc.[/QUOTE]Jo...jo. Jako programator u nas dostanes v lepsim DXF nebo DVG soubor. Casto jen nacrt na papire a ty si jej namodelujes do 3D. Navrhnes technologii. Navrhnes a nakreslis na PC potrebne pripravky. Prohledas katalogy nastroju. Objednas co Ti chybi u dodavatelu. Vygenerujes NC kod pro stroje. Pokud to obsluha nezvlada, seridis CNC masinu a predas na seriovku. Koncem mesice vezmes vykazy prace. Prepises do Excelu a udelas vyhodnoceni cenove narocnosti na CNC strojich.No a ctvrtletne udelas znovu vyhodnoceni se zamerenim na opakovatelnosti vyroby a prostoju zduvodu casteho serizovani CNC stroju. Prvni tyden v lednu udelas inventuru a vyhodnoceni minuleho roku. Nekdy jsem premyslel jestli mi jako CNC serizovac nebylo lepe.[/QUOTE]

Polesovsky
15.01.2012, 17:16

[QUOTE=vstanek]Pane  Polesovsky, Nehledejte jen CAM pro Inventor, variant je vice, HLEDEJTE PARTNERA a CAM pro Inventor, partnera, ktery vam dokaze byt pritelem na telefonu, ktery dokaze s vami nad problemem CNC obrabeni zapremyslet.  Nehledejte dobreho obchodnika, ktery vam udela jen dobrou cenu.  Zdravim,Vlastimil Stanek [/QUOTE]Dobry den pane Stanek,velmi si cenim Vasich nazoru. Mozna si nepamatujete moje druhe jmeno po dedeckovi, ale verte, ze si Vas velice vazim. CAM vybiram presne podle toho, co jste mne naucil v roce 2005 a 2006. Neprihlasil jsem se tehda do souteze programatoru, protoze by to nebylo fer k spolusoutezicim.Mam vetsi technologickou prupravu z klasickych stroju a diky Vam jsem pochopil i logiku CNC stroju bez ohledu jak je programujete. At uz primo na stroji nebo pomoci CAMu.Mel jsem zajem o predvedeni Gibbsu u nas ve firme, kde jsem ted zamestnan. Chtel jsem predvest frezovani i s pomoci 4 osy na obrabeni torza zeny. Vysledkem bylo selhani Vasich zastupcu pro Brno. Po telefonatu, ze to vse chci pro CNC frezku se systemem Fanuc, se Vas zastupce uz neozval. Jeho jen zajimali CNC soustruhy a sam vite, ze GIBBS je hlavne pro soustruhy.Musim vsak uznat, ze nezalezi tolik, ktery CAM si kdo vybere. Zalezi na tom jak je urcity CAM privetivy pro uzivatele a jakou ma podporu od prodejce. Privetivy myslim to, jak je slozity a za jak ryhle se jej naucite pouzivat aspon pro splneni minimalnich pozadavku vyroby. Podpora prodeje. To je o tom jestli obchodnik proda CAD nebo CAM zakaznikovi a vic se o nej nestara. Jako priklad bych mohl zde uvest hned nekolik firem s CAMem, ale nebylo by to fer kdybych neuverejnil firmu s kterou dnes chci spolupracovat. Bohuzel nenasel jsem solidnejsi CAM nez mam ted v testovani.Mit tak HSMWorks pro frezy a GibbsCAM pro soustruhy a to vse s Vasimi sluzbami... to by byla parada.