Zobrazit plnou verzi příspěvku: LEGENDA VYKRESU - TABULKA

Radim Cech
27.09.2007, 10:52
Při konzultaci u kolegů jsem si všiml, že legendu výkresu měli vyskádanou ve formě tabulky, a to včetně značek inženýrských sítí atd.
 
Rozpisku taky
 
Neměl jsem prostor se moc vybavovat, ale docela mně to zaujalo.
 
Hledal jsem v archivu fóra, ale nic podobného jsem nenašel.
 
Má s tím někdo nějakou zkušenost?
 
Osobně mně nejvíce zaujalo, že z nějakého prototypu prostě kopíroval buňky a skládal do výkresu jak potřeboval a mělo to pořád stejnou rozteč.
 
Když teď modifikuji legendu, musím něco posunovat a mazat nebo přidávat, což mi připadá neohrabané.

Radim Cech
27.09.2007, 10:53
Omlouvám se za překlepy, ale nějak mi blbne klávesnice.

Martin Bielina
27.09.2007, 11:43
Ano, dělám to stejně. Do buňky tabulky se dají vkládat bloky. Takže si připravím bloky se značkami, šrafami materiálů a tak. Vytvořím soubor s jedinou tabulkou. Tu vyplním značkami do jednoho sloupce a popisem do druhého. Tabulce vypnu zobrazování okrajů buněk, takže ji používám jen jako prostředek pro formátování. Do jednotlivých sloupců nastavím požadované zarovnání a okraje buňek a je hotovo. A pak už to jen zvesela připojím jako referenci ke správným výkresům do rozvržení, takže pokud na něco zapomenu, tak to můžu opravit centrálně i později, jen musím dávat pozor, aby mi to nelezlo třeba do rozpisky a tak...

Radim Cech
27.09.2007, 12:21
Tak už jsem kousek dále. Jako praktičtější se mi jeví jeden řádek legendy=jedna tabulka, protože se s tím pak snáze manipuluje při posunech atd.
 
Vše jsem celkem pochopil, ale nemůžu najít to vypnutí okrajů

Martin Bielina
27.09.2007, 12:35
Více tabulek = více práce Mě se osvědčila jedna tabulka a manipulace s řádky a sloupci viz dále.

Ohraničení
==========
vyberte buňku(y) v tabulce, klikněte PM (pravé tl. myši) a vyberte "Ohraničení buněk..." - druhá položka pod prvním oddělovačem v defaultním nastavení.

Vložení nebo vymazání řádku či sloupce
======================================
vyberte buňku (LM) a pak PM a vyberte vložit slopec, respektive vložit řádek a dál pod, nad vlevo vpravo (myšleno od zvolené buňky).

Stejně se dají i slučovat buňky v tabulce. Na netutu si můžete stáhnout celkem šikovnou pomůcku Table toolbar pro práci s tabulkami v AutoCADu

Radim Cech
27.09.2007, 13:00
Přesně to ubírání a přidávání řádků mě ničí. Jinak to ale nemá chybu.
Přece jenom.Mám už hotovou legendu a potřebuji nějaký blok, který třeba představuje inžnýrskou síť editovat, třeba změna barvy nebo tloušťky čar.
Klasickým "poklepáním" to nejde, BEDIT zase automaticky dialog, ale kdo má přesně si za pár let pamatovat název jednotlivých bloků.
 
Že by ten Table Toolbar?
 

Radim Cech
27.09.2007, 13:25
Ta jedna tabulka má zásadní výhodu v tom skrývání hran, s tím souhlasím
Co je tak zajímavého na tom Table Toolbars?

Radim Cech
27.09.2007, 13:28
Ještě k té editaci bloku v tabulce. Je nějaká funkce nebo aplikace, která umožní přeeditovat vložený blok v tabulce? Je to docela zásadní možnost úprav tabulek, pokud mají sloužit jako legenda.
Jinak to skutečně vypadá hodně zajímavě
 
Má ještě někdo praktické zkušenosti? Ať nebádám dva dny a pak to vyřeší jedna dobrá rada!

Vladimír Michl
27.09.2007, 14:09
Table toolbars jsou v podstatě jen ikonky pro rychlejší přístup k funkcím tabulek - všechny jsou i v místní nabídce či v jiných panelech AutoCADu.
 
Editace bloku - přímá editace asi možná není (leda utilitou) - poklepáním je třeba zjistit název bloku a ten pak přes BEDIT nebo REFEDIT upravit. Ale principielně se to takto nepoužívá - legenda/tabulka s bloky je pro popisování bloků použitých ve výkresu, takže se spíš předpokládá, že má odrážet aktuální vzhled bloků z výkresu (a z výkresu by se také spouštěly - poklepáním - případné úpravy bloků).

Radim Cech
27.09.2007, 14:25
[QUOTE=Vladimír Michl]
 ...Ale principielně se to takto nepoužívá - legenda/tabulka s bloky je pro popisování bloků použitých ve výkresu, takže se spíš předpokládá, že má odrážet aktuální vzhled bloků z výkresu (a z výkresu by se také spouštěly - poklepáním - případné úpravy bloků).[/QUOTE] ..
 
To možná platí pro stavařské prvky, ale já tam mám třeba inženýrské sítě nebo plochy komunikací. To je komplexní čára a nebo oblast vyplněná šrafou SOLID. Není problém si nadělat bloky, abych je mohl umístit do příslušného políčka. Ale dle projektu je někdy potřeba upravit třeba jen tloušťky čar inženýrských sítí. Pro měřítko 1 : 500 je tloušťka 0.5 akorát, pro 1 : 200 už je moc tenká, protože jde většinou o větší stavbu.
 
Pak musím v legendě správně upravit tloušťku čar.
 
Tady by se mi ta aplikace, která by při poklepání do políčka blok začala editovat, velice hodila.
 
Navíc, já pracují tak, že legenda, rámeček a rozpiska je ve výkrese, který se tiskne- tisková sestava, vše ostatní je připojené jako XREF, takže se k těm blokům ani nedostanu.

Radim Cech
27.09.2007, 15:21
Nemůžu ty ikony pro praci s tabulkami nalézt?

Martin Bielina
27.09.2007, 15:37
[QUOTE=Radim Cech] Nemůžu ty ikony pro praci s tabulkami nalézt? [/QUOTE]

on je na těch stránkách trochu zmatek takže je to na této stránce, soubor tabletb.zip skoro na konci seznamu.

Radim Cech
27.09.2007, 15:44
nemůžu je nalézt ve standardní dodávce CADu!!! Ten soubor už jsem si stáhnul, ale pokud je to ovlávání tabulek i v ikonách CADu, nechtěl bych si zbytečně něco doinstalovávat
 
nemáte problémy se skrýváním těch hran tabulky? nějak to "hapruje", jednou se skryjí všechny, podruhé jen část

Martin Bielina
27.09.2007, 15:57
Ne, se skrýváním nemám problémy. Funguje to s úplně stejnou logikou jako v excelu tj. na vybrané oblasti umí manipulovat s okrajovými liniemi a obecně vnitřními. Když vyberete jedinou buňku budete nastavovat jen její okraje. Když vyberete všechny upravíte okraje všech najednou.

A ty "jen ikony" jsou jen ikony a k tomu i odpovídající makra, která opravdu nepřidávají nic nového, ale o stupínek povyšují kostrbaté ovládání které autodesk "vymyslel", ale které bohudík neustále zlepšuje, takže je dost možné že se v příští verzi AutoCADu dočkáme další revoluční změny a z klikacích závodů se stane pohodlná práce s tabulkami

Bohužel na ohraničení jaksi autoři Table tools zapomněli... takže v tomto ohledu si stejně nepolepšíte, jedině že by jste zvládl odpovídající makra doplnit. Já to rozhodně bez dlouhého čtení nápovědy (a to ještě kdoví jestli vůbec...) nezvládnu, ale co neumím já může umět někdo jiný, takže kdo ví.

Martin Bielina
27.09.2007, 16:00
[QUOTE=Radim Cech] nemůžu je nalézt ve standardní dodávce CADu!!![/QUOTE]

Tam taky nejsou, ale myslím že jsou vykradené z MS Office ...

Radim Cech
27.09.2007, 16:03
[QUOTE=Vladimír Michl]Table toolbars jsou v podstatě jen ikonky pro rychlejší přístup k funkcím tabulek - všechny jsou i v místní nabídce či v jiných panelech AutoCADu.
 
Tak jsou v základním CADu nebo ne?

Vladimír Michl
27.09.2007, 16:22
Pardon, ta formulace byla dvoujznačná - všechny funkce jsou v základním CADu, ikonky nevím