Zobrazit plnou verzi příspěvku: Malé OT- spíše deskriptivní geometrie

Almighty
29.10.2006, 12:07
Zdravím,
Mám takový malý problém, netýká se to ani tak cadu jako spíše deskriptivní geometrie, ve škole(8 leté gymnázium) jsem se začali učit v autocadu, a děláme v něm úlohy z mongeova promítání. Potřeboval bych poradit s následující věcí.
Mám provést řez rotačním válcem(rovina řezu znázorněna), jehož podstava leží v půdorysně, a určit skutečnou velikost elipsy. Řez válcem mám myslím správně, ale nemůžu přijít na to, jak určit skutečnou velikost elipsy.
Prozatím mám toto.

Děkuji za případné návrhy a omlouvám se za dotaz, který příliš nesouvisí s zaměřením fóra.

cestár
29.10.2006, 17:18
Pokiaľ ma pamäť neklame, správnou odpoveďou bude : sklopením do nárysne. Príslušný postup určite nájdete v učebnici geometrie. To všetko platí pre klasický 2D postup rysovania.
Acad samozrejme ponúka i variantu riešenia úlohy v 3D.
Prajem veľa študijných úspechov.

PepaR
29.10.2006, 18:30
Doporučoval bych výukový program deskriptivní geometrie, který je zdarma. Ale tato úloha lze řešit přes afinitu. Viz násoledující poučka:
 
Věta: V afinitě je odpovídající křivkou ke kružnici elipsa (speciálně kružnice).
 
Definice: Průměrem kružnice [elipsy] se nazývá tětiva procházející jejím středem. Dva průměry kružnice [elipsy] se nazývají sdružené, jestliže tečny v koncových bodech jednoho průměru jsou rovnoběžné s druhým průměrem a naopak.
 
Poznámka: V AF (o, S - S') odpovídají sdruženým průměrům kružnice k(S, r) sdružené průměry elipsy se středem v bodě S'.
 
Lze to ale snadno udělat otočením řezané elipsy do roviny, kde se tato elipsa zobrazí jako skutečný průmět ... tzn. kružnice.

Almighty
30.10.2006, 00:18
Tak jsem to zkusil otočit a dorýsovat pomocí rytzovi konstrukce a nějak se to nepodařilo, elipsa má menší "kratší poloosu" než je poloměr
viz obrázek

Almighty
30.10.2006, 15:18
Tak se omlouvám za planý poplach, měl jsem špatně ten řez, teď už je vše v pořádku. Díky všem co se mi snažili pomoc.