Zobrazit plnou verzi příspěvku: mapy a GIS

mokion
19.04.2010, 19:16
Ahojte.Je možné na tvorbu máp a GIS použiť iba obyčajný AutoCAD napr. 2009 ?Veľmi sa v tom ešte nevyznám, ale zaujala ma tvorba máp a chcel by som si to vyskúšať.Ďakujem.

alfred
19.04.2010, 21:09
V prostem AutoCadu lze data třídit do vrsteva lze k entitam pripojit databazovou informaci (ale dost kostrbate). Zapomente na analizy. Proste to jeni program na GIS.Pokud pouzijete AutoCad MAP tak je to trochu lepsi, ale teke to neni GIS. Produkt Autodesku pro GIS je tusim TOPOBASE?Nevim co si predstavujete pod pojmem tvorba mapy. Pokud potřebujete neco kreslit přesně v souřadnicich, pracovat s geodetickym zamerenim, apod, tak je to dobre a bezne se to pouziva. Pokud ale potrebujete opradu tvorit mapy, tak to nebude asi nejlepsi. Napriklad v ArcView se automaticky resi popisy vodnich toku podel cary, kolize popisu tak aby nebyly pres sebe, ...Nevim o co Vam presne jde. Pokud si potřebujete vyzkoušet něco s GISem, tak zkuste nějaký free GIS program.

Vladimír Michl
19.04.2010, 21:49
Které GIS funkce vám v AutoCADu Map chybí?
 
Na tvorbu map můžete použít i holý AutoCAD (jen to dá více práce), ale GIS nástrojem je až AutoCAD Map 3D. Portfolio GIS aplikací Autodesku doplňuje Autodesk MapGuide (snadné web publikování map, i v opensource verzi) a Autodesk Topobase (klient-server GIS aplikace pro větší systémy).

alfred
19.04.2010, 22:13

[QUOTE=Vladimír Michl]Které GIS funkce vám v AutoCADu Map chybí?
 
Na tvorbu map můžete použít i holý AutoCAD (jen to dá více práce), ale GIS nástrojem je až AutoCAD Map 3D. Portfolio GIS aplikací Autodesku doplňuje Autodesk MapGuide (snadné web publikování map, i v opensource verzi) a Autodesk Topobase (klient-server GIS aplikace pro větší systémy).[/QUOTE]Možná ani nechybí. Nevím, někde chybí a někde přebývá. MAP mi přijde jako když Autodesk v době kdy neměl žádný GIS dobastlil něco aby to za GIS mohl prohlásit. Všechno mi přijde takové křečovité, neohrabané. Už jen to, že se kreslí entity a teprve pak se připojují databáze. Nepovažuji se odborníka na GISové programy. Znám jich jen pár, nejvíc ArcView. Prostě mi to přijde jako že oba programy jsou na něco jiného. V ArcView bych asi nechtěl kreslit projekt nějakého ZTV a zase MAP bych nikomu jako GIS nedoporučil. Přece jen GISu vládnou jiné programy a například ArcView je pouze za ani ne třetinu ceny MAPu. Dále je tu kompatibilita dat - který GIS program čte a ukládá DWG (každé tři roky jiné). Prostě MAP je AutoCad s rozšířením o některé GISové funkce. Přiznávám, že ne všechny tyhle GISové funkce MAPu  znám. Ostatní aplikace Autodesku na GIS vůbec neznám.

Vladimír Michl
21.04.2010, 09:58
To je trochu "CADovský pohled" na AutoCAD Map. Pokud Map používáte jako GIS aplikaci, tak do DWG žádné entity ani ukládat nemusíte, celá "mapa" může být v databázi nebo v otevřených GIS formátech.