Zobrazit plnou verzi příspěvku: Materiály- počet slotů, znovu

vendys
28.03.2012, 13:29
Zdravím, omlouvám se, že toto podobné téma zakládám znovu, ale nedopídila jsem se pořádné odpovědi. Zvětšit počet slotů v material editoru nejde, našla jsem nějaký script, ale nevím co s tím, kam ho nahrát. Existuje prosím ještě nějaká možnost jak mít pěkně přehledně všechny mateirály? Mám max  2009. Zkoušela jsem vymazat materiály černým křížkem a nahrát nové, ale ty staré mi nezůstanou ve scéně, asi dělám něco špatně?Děkuji za odpovědi!


Biolit
28.03.2012, 21:47
mozna existuje nejaky script, ale zatim jsem ho nejak akutne nepotreboval. A to pouzivam ve scenach daleko vice materialu nez je slotu. Ja to resim bud pomoci multisub materialem nebo pokud potrebuju uvolnit nejaky slot, tak jednoduse pretahnu jiny material na misto slotu, ktery momentalne nepotrebuju a vytvorim si dalsi material jaky potrebuju. Zpetne se pak da kdykoliv ten stary material nacist do editoru z objektu. Je treba si uvedomit, ze editor materialu neni knihovna, ale jak nazev napovida k editaci materialu. Ale treba se nekdy dockame lepsiho editoru, kde bude i knihovna. 

Biolit
28.03.2012, 22:03
neco jsem nasel, ale je to placene 
http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/super-material-pro

be_em
29.03.2012, 08:07
Však už sme sa dočkali (slate material editor) - tam môžem mať materiálov koľko len chcem. Myslím že od verzie 2011. Viac som písal tu:
http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=14622&KW=

A presne tak som to robieval aj ja, ako píše biolit. Jednoduché a už hotové materiály som mal v multisub object materiáli.

Biolit
29.03.2012, 08:54
no popravde jsem ten slate nekolikrat zkousel. Bohuzel ve mne vyvolava pocit nevolnosti a zachvaty nepricetnosti. Z meho pohledu neni dobre vyreseny a misto toho aby praci v mateditoru zjednodusil, tak ji udelal slozitejsi a mene prehlednou. Ale treba jsem tomu venoval zatim stale malo casu a jde jen o zvyk.  

be_em
29.03.2012, 11:41
Ani ja som ním nebol úplne nadšený ale čo už. Ako som písal v inom vlákne, štve ma že sa mi často stáva že si zmením materiál ktorý nechcem - treba dávať dvojklik keď chcem editovať konkrétny materiál, ale je to vec zvyku. Inak nič extra sa tam nezmenilo. Ale inak ho chvália, asi tomu treba prísť na chuť.

vendys
30.03.2012, 18:31
A jak to tedy prosím vás děláte pomocí multisub? Pořád nejsem nějak chytřejší. Díky


Biolit
30.03.2012, 20:04
pokud jsou objekty rozdeleny podle materialu, tak staci modifikator "material" s cislem materialu. A pokud je v jednom objektu vice materialu, tak v editpoly oznacim podle materialu prislusne polygony a priradim jim vlastni ID. V mateditoru dam jako zakladni material multisub a v nem se zadavaji jednotlive materialy. Cislo materialu musi odpovidat prirazenemu ID at uz pomoci toho modifikatoru "material" nebo v edit poly.Ve vysledku to pak vypada tak, ze v multisub mas treba pod cislem jedna omitku, pod cislem dva treba drevo pro ramy oken, pod cislem tri treba sklo atd. No a prirazene cislo material musi souhlasit s prislusnym ID objektu.Popsal jsem to dvakrat, tak snad se to da pochopit.

vendys
02.04.2012, 12:28
Ano už to chápu :). Ale mohli to mít vyřešený lépe ti autodeskové. Děkuju!