Zobrazit plnou verzi příspěvku: Materiály v ACAD 2007

m.studenovsky
12.03.2007, 09:52
Nedávno jsem upgradoval na ACAD 2007 (z 2002) a ačkoli jsem jinak spokojen (kreslení, modelování), s rendrováním mám stále trochu problém. Zatímco ve verzi 2002 byla cesta k uspokojivému výsledku celkem přímočará a se srozumitelným nastavením, u v. 2007 jsem poněkud zmaten. Týká se to volby materiálu, respektive vlastností přednastavených šablon (rozšířený, kov, rozšířený kov atd...). Pokud chci např. vytvořit zrcadlo, ve kterém se odráží okolní objekty, zvolím logicky šablonu mirror. Ta však postrádá nabídku "odraz" (!?). Nabídka "lesk" k dispozici je, ale podle nápovědy (v této oblasti vemi skoupé) lesk pravděpodobně není pro zrcadlo to pravé. Jaký je tedy rozdíl mezi "odraz" a "lesk"? A další věc - pokud porovnám 2 různé šablony se shodnou nabídkou nastavení a nastavím stejné hodnoty, výsledné materiály se chovají jinak. Znamená to, že každá šablona obsahuje ještě daší 'skrytá' nastavení, která nemohu ovlivnit?
Věřím, že Autocad 2007 má oblast materiálů dobře propracovanou a že můj problém je v nedostatečném pochopení, ale kde získat potřebné informace? Jak jsem zmínil, v nápovědě je jen hrubá osnova, manuál rovněž mlčí. Neměl byste někdo tip na nějaký podrobný materiál s příklady pro vizualizaci v ACAD 2007?
 
Díky

be_em
12.03.2007, 12:18
Moja rada - nepoužívajte render Auto CAD-u

m.studenovsky
12.03.2007, 13:05
Tahle odpověď mě netěší, ale trochu jsem ji čekal. Pro rendrování bude nejspíš nejvhodnější 3ds Max...

be_em
12.03.2007, 13:16
Ak sa chcete renderingu venovať podrobnejšie, určite sa nezaobídete bez softu na to určeného. Len škoda že 3ds VIZ je dosť drahý kúsok. A tiež nepíšete v akom obore pracujete a čo chcete randerovať. Sú síce aj free rendery a aj dosť dobré, horšie je to potom s exportom z AutoCAD-u.

m.studenovsky
12.03.2007, 13:32
Autocad používám pro strojařinu, nicméně jsem si řekl, proč bych si nemohl udělat vizualizaci např. kuchyně? Tenhle SW se tváří, že by to měl hravě zvládnout. Čili mi jde hlavně o případné využití v architektuře.

Martin Bielina
12.03.2007, 13:36
[QUOTE=m.studenovsky] Jaký je tedy rozdíl mezi "odraz" a "lesk"?[/QUOTE]

Odraz a lesk se v reálném světě vyskytují jako jeden jev, ale matematicky jsou pro rendering odděleny. Lesk je schopnost vytvářet odlesky světla, ale bez schopnosti odrážet obrazy okolních předmětů. V reálném světě je nejpatrnější na oblých hranách a plochách. Odraz je naopak schopnost odrážet obrazy okolních předmětů. Matematickým poměrem mezi těmito parametry pak lze simulovat jednotlivé materiály. AutoCAD 2007 převzal koncepci definice materiálů z 3DS MAX, ovšem ve zjednodušené podobě. To že šablona mirror neobsahuje možnost nastavení odrazu je proto, že zrcadlo je typ materiálu kde by měl být odraz nastaven na 1 (100%). Pokud chcete vytvořit materiál, kde se odraz má redukovat, je potřeba začít s jinou šablonou, nejlépe s obecnou, ta by měla být bez omezení. "Měla být..." píšu, protože se modelování a renderingu už několik let aktivně nevěnuji, jen lovím ze vzpomínek a zkušeností které jsem v minulosti nabral.

Pozn. lesk má smysl nastavovat pro materály, které budou přiřazeny objektům s oblými hranami či povrchy. U rovných ploch a ostrých hran je to zbytečné plýtvání strojovým časem

m.studenovsky
12.03.2007, 13:50
Díky za odpověď skutečně k věci. Jednotlivé šablony tedy, zdá se, mají přednastaveny své 'typické' parametry a lze měnit pouze ty zbývající. Znamená to, že v šabloně "obecná" jsou k dispozici VŠECHNY dostupné parametry?
 
Díky

be_em
12.03.2007, 13:50
Na vizualizáciu kuchyne vám postačí akýkoľvek software a to oveľa jednoduchší a niekedy dokonca aj s hotovými nábytkami, tak ich potom nemusíte pracne modelovať. Čo tak skúsiť free od IKEY, blender alebo všelijaké roomdesignery, je ich kopec. No ale ak sa dá, tak 3ds MAX, VIZ je pecka :-)

m.studenovsky
12.03.2007, 14:04
No když mě baví si s tím pohrát a mít to opravdu na míru. A když už umím modelovat v Autocadu, myšlenka na nějaký freeware od Ikey je mi poněkud cizí :-)

Martin Bielina
12.03.2007, 14:23
[QUOTE=m.studenovsky] Díky za odpověď skutečně k věci. Jednotlivé šablony tedy, zdá se, mají přednastaveny své 'typické' parametry a lze měnit pouze ty zbývající. Znamená to, že v šabloně "obecná" jsou k dispozici VŠECHNY dostupné parametry?
 
Díky[/QUOTE]

Podíval jsem se do modeláře AutoCADu, abych mohl odpovědět co nejpřesněji a nejesprávněji. Nejuniverzálnější základní šablonou se mi zdá být třetí v pořadí označená názvem "rozšířený". Ostatní šablony pod čarou jsou opravdu přednastaveny a "ochuzeny" o některé parametry, které nejsou pro daný případ relevantní.

Pokud se smíříte s pocitem, že PROFI render to z AutoCADu asi nikdy nebude, tak vymodelovat a vyrendrovat kuchyň by neměl být nijak zásadní problém a není žádný důvod používat cosi z internetu když vlastníte AutoCAD. Ve zmíněném 3DS MAX by ale byly výsledky o poznání lepší... jenže na to jste se neptal tak nechci odbíhat od tématu... Ale i to se tady na fóru prostě občas stane.

be_em
12.03.2007, 14:24
tak potom ok, ak vás to baví tak to spravte v AutoCAD-e a máte to presne. Ak Vám nepostačí rendering AutoCAD-u tak to potom exportnite do iného progamu.

m.studenovsky
12.03.2007, 14:45
OK. A pokud jde o nějakou literaturu či odkazy, týkající ce vizualizace v autocadu, lze něco doporučit?

m.studenovsky
13.03.2007, 08:10
Právě jsem si ověřil, že lze pomocí univerzální šablony "rozšířená" dosáhnout stejných parametrů, jako u šablony přednastavené. O toto mi hlavně šlo. Byla to ale trochu alchymie, škoda, že to není nikde blíže vysvětleno. Nejsem zrovna zastáncem metody pokus-omyl, ale někdy není zbytí

be_em
13.03.2007, 08:28
xixi, pokus omyl je najlepšia metóda a u renderingu to platí dvojnásobne