Zobrazit plnou verzi příspěvku: měřítka výkresů

Renczi
03.06.2009, 14:55
Mám CAD LT2009. Přichází mi výkresy, které se pokouším vytisknout v měřítku,ale u některých pokud zvětším výkres(což musím,abych něco vůbec viděla), tak pak už ale výkres se netiskne v měřítku.Poraďte prosím jak mám tisknout viditelné výkresy,ale přesto v měřítku???

Vladimír Michl
03.06.2009, 15:02
Pokud předpokládám (omlouvám se za podcenění), že výkresy zvětšujete pomocí ZOOM (ne SCALE), pak měřítko tisku s tím nesouvisí - ledaže používát v dialogu PLOT volbu "Co vykreslit: Displej" a "Měřítko vykreslování: Přizpůsobit do plochy". Pokud je to tak, nastavte správné "Měřítko vykreslování" v dialogu [CMD]PLOT[/CMD].

Renczi
03.06.2009, 15:07
Ve výkresu najedu do záložek k tisku a zvolím si okno co chci vytisknout a měřítko pro zvětšení výkresu,a u většiny výkresů to i tak funguje.Ale stává se,jako u posledního výkresu, kdy nemůžu nikde zjistit v jakém měřítku je vůbec výkres kreslen.Stejně tisk je v 1:1,ale při tomto měřítku je výkres o velikosti A0 pouze na čtvrtinu A4.Tak ho potřebuji v měřítku zvětšit.Jenže když zvednu měřítko, tak výkres se tiskne sice větší a viditelnější,ale už ne v měřítku.

johny
03.06.2009, 17:00
Obávám se, že to je jenom matematika. Záleží v jakém měřítku je nakreslený ten rám A0... Nejlepší by asi bylo při tisku si vybrat velikost výkresu A0, oknem vybat rámeček nakresleného výkresu a dát "Přizpůsobit do plochy"... no a ono vám to nabídne nějaké měřítko (pozor na orientaci výkresu)... nebo přibližné... to bych přepsal na nejakou nebližší logickou hodnotu... To máte základ. No a pak bych si oknem vybral jenom část toho výkresu kterou chcete zvětšit, upravil měřítko (např místo 100 mm = 1 jednotka... tak na dvojnásobek... 200mm = 1 jednotka)... atd atd... výkres pak bude v měřítku ...dvakrát větším ...matematika :)

Renczi
04.06.2009, 07:50
To jsem zkoušela taky,ale stejně výkres pak po vytištění neodpovídal měřítku žádnému....tak už nevím...

Seiner
04.06.2009, 08:12
Tisknete z modelu, nebo z výkresového prostoru? Podle toho, jak to popisujete, bude asi výkres vytvořen dost nestandardními postupy - když A0 v měřítku 1:1 je na čvrtině A4 :-O Při tisku z modelu bych očekával spíše opak - v měřítku 1:1 byste měla mít na A0 jen část výkresu.  Připomíná mi to situaci před mnoha lety, kdy jsme s CAD kreslítky začínali a měl jsem obrovský problém vysvětlit konstruktérům, že nemusí na kalkulačce přepočítávat skutečné rozměry do měřítka, jak byli zvyklí :-). Ale to bylo v době AutoCADu v.9, který ještě o výkresovém prostoru nic nevěděl.   Ale zpátky k věci - v každém případě je to otázka trojčlenky a nevím, co na tom hledáte za složitost. Prostě si najděte na výkrese nějaký rozměr, o kterém víte, jak velký se má vytisknout (obvykle to je opravdu strana rámečku, jenže některé profese nedodržují ani normované formáty). Zjistěte si, jaký je tento rozměr v kreslících jednotkách (funkce VZD) a máte měřítko.Seiner2009-06-04 08:12:43

koutnak
04.06.2009, 09:58

AutoCAD při tisku vychází z předpokladu, že v modelovém prostoru je kresleno 1:1. K tomuto předpokladu se pak vztahuje zadávané měřítko tisku. Předpokládám, že na výkrese je nějaká kóta nebo nějaký díl/část jejíž velikost je známa. Takže třeba si tuto okótovanou část musíte změřit a zjistit jestli je nakreslena 1:1 nebo v jiném měřítku (jinak než 1:1 by se ale kreslit nemělo).  A z toho si odvodíte, jestli tisk bude v zadaném měřítku nebo ne. Pokud je to nakresleno jinak než 1:1, doporučuji zvětšit/zmenšit na 1:1.Taky je nutno si ověřit jednotky výkresu (mm nebo m?) -> menu Formát/Jednotky. Může být, že výkres není nakreslem v metrické soustavě  ale v palcích. Zadejte (ručně) příkaz Measurement. Měl by mít hodnotu 1 (0=britské jednotky).koutnak2009-06-04 09:58:25