Zobrazit plnou verzi příspěvku: Měřítko modelu

Lestr
01.02.2012, 15:05
Dotaz na možnost změny měřítka modelu.
Když udělám model /např. popelnici / tak je vymodelována v měřítku 1:1 díky kótám v náčrtech 1:1. Když pak chci stejnou popelnici 2x větší nebo aby měla větší objem /třeba i nižší ale větší průměr/, tak jí vytvořím přes skeleton, který poté edituji / upravím kóty aby měla popelnice např. požadovaný 2x větší objem /
Existuje možnost jako v autocadu, že by se vymodelovaná popelnice nějakým příkazem například v měřítku 2:1 zvětšila ?(samotný model)
Myslím že je to asi nepravděpodobné a je to proti způsobu modelování v Inventoru, ale za zeptání nic nedám
 

Vladimír Michl
01.02.2012, 15:25
Můžete vytvořit odvozený model daného měřítka - viz příbuzný tip 3935.

Lestr
02.02.2012, 07:37
Tak to je paráda, o téhle možnosti jsem vůbec nevěděl.... vyzkoušel jsem a pro díl to funguje parádně. Sice je pak nempžné editovat nový zvětšený model ,ale šlo hlavně oto aby byl v měřítku oproti vzoru. Navíc po editaci vzoru se nejspíše změní i kopie ? jestli dobře chápu funkci export parametrů.
 
Jen jsem ještě nepřišel nato, jak to udělat u sestavy ??  nenašel jsem žádný příkaz odvození pro sestavu ,ale v doporučeném tipu je informace i o možnosti stejného postupu pro sestavy .. popřípadě parametrické měřítko ?? Jak tedy na sestavy ?............

Mrázek
02.02.2012, 07:51
Postup je skutečně totožný - ale ze sestavy vznikne díl (opět s možnostmi změny měřítka, zrcadlení, vypnutí některých prvků apod.....).
Takže Nová součást - zavřít náčrt - odvozená součást... načíst sestavu.

Lestr
02.02.2012, 11:18
už je mi to jasné. Já to totiž dělal způsobem,že jsem myslel že se vytvoří i sestava v měřítku. Funguje to vlastně tak,že sestava je v měřítku ale je uložena jako jeden prvek ipt - to jsem ze začátku nepochopil .
Díky za rady. Moc užitečné