Zobrazit plnou verzi příspěvku: Model terénu a jeho změna

jara.dvorak
11.05.2011, 09:19
Zdravím. Jsem začínající uživatel Revit 2011. Mám  model terénu vytvořený z vrstevnic, který znázorňuje stávající těleso skládky domovního odpadu a její okolí. Potřebuji spočítat její objem, pak vytvořit nový model terénu, který by znázorňoval nové těleso rekultivované skládky o stejném objemu ale upraveném tvaru. Dno stávající skládky i upravené skládky není vodorovné, je ve svahu. Děkuji za pomoc při řešení tohoto problému.

Peter Jirat
11.05.2011, 09:54
Terén v Revitu je kapitola sama pro sebe. Když jsme něco obdobného potřebovali, tak jsme to nechávali spočítat silničářům, ti mají na práci s terénem trochu jiné nástroje.

jara.dvorak
11.05.2011, 10:27
Dík, to by také byla možnost. Nevím jestli alespoň jde ohraničit model terénu ze spodní strany šikmou plochou a spočítat objem takto vzniklého tělěsa.

statecny
11.05.2011, 13:14
Revit dokáže spočítat objemy výkopů a násypů z rozdílu dvou povrchů terénu, které jsou v jiné fázi. Pro výpočet objemu stávajícího by bylo tedy třeba vytvořit ke stávajícímu terénu nový terén (srovnávací) a přesunout ho do předchozí fáze (pošleme k tomu tip). Následná úprava terénu se zachováním jeho objemu by byla poměrně komplikovaná věc. Pokud máte možnost, použijte pro pokročilou práci s terénem k tomu příslušné aplikace (např. AutoCAD Civil 3D)