Zobrazit plnou verzi příspěvku: Modelový nebo výkresový prostor?

koutnak
03.07.2016, 15:07
Dostal jsem se do sporu se „svým stavařem“ ohledně způsobu kreslení výkresů v AutoCADu. Roky vše kreslil v modelovém prostoru a ve výkresovém jen sestavil výkres k tisku (rámeček, razítko, výřezy). Teď se někde dozvěděl, že to je nemoderní, zastaralý způsob práce. Správné prý je nakreslit v modelovém prostoru jen vlastní půdorysy, řezy apod. a vše další kreslit ve výkresovém prostoru. Tj. popisy (čísla) místností, legendy místností i konstrukcí, různé poznámky a popisy. Pro něj to možná nějaký přínos má (ale nevím jaký), ale pro mne je to katastrofa. Když si takový výkres vložím do svého jako externí referenci, tak 50% důležitých informací nevidím, protože vidím jen to co je v modelovém prostoru. Odmítl jsem s ním, pokud se nevrátí k původnímu způsobu kreslení, dále spolupracovat, protože je to velmi pracné si vše z výkresového prostoru do modelu přenášet (ne že by to vůbec nešlo, u RD se to dá snést, ale ...). Byl jsem označen za zpátečníka, který pracuje 20 let starými metodami a nedokáže se posunout k modernějším postupům práce.Tak Vám nevím. Jak kreslíte Vy? Co si o tomto myslíte?

PepaR
03.07.2016, 21:42
Výkresový prostor používám hodně, ale určitě do něj nekótuji, ani v něm nepopisuji. Mám v něm naskládány výřezy a rozpisku s formátem. Pro tabulky s výpisem místností nebo vytyčovacích bodů mám v modelu vyhrazený prostor bokem od kresleného objektu a do rozvržení jej tahám též skrze výřezy.Netuším, kde Váš stavař k tomuto názoru přišel, ale ne vše moderní musí být praktické. Jeden příklad za všechny, pokud Váš stavař popíše místnosti v rozvržení a někdo bude měnit dispozice a docházet ke změnám, nebo posune kresbu objektu jako takovou, tak je nahraný, neboť čísla nebudou, kde by měla být.
PepaR2016-07-03 21:49:02

koutnak
03.07.2016, 22:54
Ve všem co jste napsal s Vámi naprosto souhlasím. Pracuji úplně stejně.

Hrnčíř
04.07.2016, 06:50

Pracuji v Autocadu Mechanical a používám pouze modelový prostor. Vložím rámeček výkresu v potřebném měřítku, aby se do něj vše vešlo, a velikost kót i textu se přizpůsobí automaticky měřítku. Pro části pohledů používám příkaz Detail a kóty se zase přizpůsobí měřítku detailu. Takže výkresový prostor je pro mne nezajímavý. Rovněž tisk z modelového prostoru mi úplně vyhovuje.  

Petr75
04.07.2016, 09:36
V Modelovém prostoru samozřejmě kreslím vše a až ve výkresovém mám výřezy a razítka, popřípadě nějaký popisek, který není vázaný na určitou pozici stavby / situace.

Kosík
04.07.2016, 11:12
Přeji příjemný denTen, kdo používá jenom modelový prostor neví oč přichází. Ten, kdo používá oba prostory už nemůže jinak pracovat a diví se, že existují lidé, kteří jej nepoužívají a to i po 30 letech vývoje autocadu. Jsou věci, které pouhý modelový prostor neumí. Publikování, výkres s více měřítky, zobrazení jednoho a téhož objektu různými způsoby na různých výkresech, výkresy různých podlaží umístěných nad sebou atd.Jan Kosík

koutnak
04.07.2016, 11:28
Naprosto souhlasím. Mi šlo ale spíše o to, co ve kterém "prostoru" tvoříte. Jestli výkresový prostor užíváte výhradně k sestavení výkresu k tisku (tak to dělám já) nebo jestli v něm i něco kreslíte.

Kosík
04.07.2016, 15:22
Kreslím, ale velice málo pokud chci něco jenom tisknout, neb tisk z modelového prostoru jsem zapoměl a nebaví mě laborovat s měřítky. Jedná se o drobná schemata situací, vánočenky či nějaké kombinace s obrázky, vše co se kreslí a tiskne v měřítku 1:1 v mm.

Mantlík
05.07.2016, 23:13
Samozřejmě všechno kreslíme v modelu a výkresový prostor jen pro tisk. Koordinaci s profesemi s kreslením ve výkresovém prostoru si nedovedu představit ...Neznám nikoho, kdo by používal výše uvedený "modernější postup" a ani jsem o něm nikdy neslyšel

Mrázek
11.07.2016, 07:19

Jenom "perlička" - před časem jsem dostal strojní dokumentaci, celou kreslenou POUZE ve výkresovém prostoru - modelový prostor byl úplně prázdný. Když jsem se nad tím podivoval (naštěstí jsem to potřeboval pouze k tisku), tak se to tak prý učilo na školení.

vbehun
11.07.2016, 07:58
Naštěstí pro tyto případy existuje příkaz [CMD]ZMĚŇPROSTOR[/CMD] (_CHSPACE).P.S.V případě schémat a grafů, kreslených a vykreslovaných v měřítku 1:1 je to snad jedno, který prostor použijete.

Mrázek
11.07.2016, 09:14

Tak ten jsem neznal - stále je se co učit!

koutnak
11.07.2016, 09:41
[QUOTE=vbehun]Naštěstí pro tyto případy existuje příkaz [CMD]ZMĚŇPROSTOR[/CMD] (_CHSPACE).P.S.V případě schémat a grafů, kreslených a vykreslovaných v měřítku 1:1 je to snad jedno, který prostor použijete.
[/QUOTE]O existenci tohoto příkazu jsem neměl tušení, děkuji. Musím vyzkoušet, co přesně dělá a jak se přesouvané entity "trefí" do správného místa v modelu.

artap
11.07.2016, 12:29
My kreslíme vše v modelovém prostředí, včetně popisek, razítek a dalších věcí, které můžete mít předpřipraveny v prostoru rozvržení (výkresovém). Včetně podmínky, jeden výkres jeden soubor. nedělá nám to potom aspoň brikule ve vazbě na GIS a další jiné systémové informační aplikace.Jo, s perličkou jak uvedl pan Mrázek jsem se také setkal ...