Zobrazit plnou verzi příspěvku: Moment setrvačnosti

GeorgeCZE
11.04.2019, 21:00
Ahoj, když chci vypočítat kroutící moment potřebný k roztočení tělesa, tak jaky potřebuji moment setrvačnosti? V ivlastnostech vidím  moment setrvačnosti ke všem třem osám. Předpokládám, že potřebuji ten k ose otáčení. Ale dole se nachází nějaké stupně a ještě k tomu jsou na výběr momenty setrvačnosti hlavni, globální a těžiště. Poradili byste mi prosím jaký mám vybrat.

simunek
12.04.2019, 08:51

Zdravím, toto jsem jednou také řešil. Co jsem si počítal a ověřoval tak:momenty těžiště - jsou momenty setrvačnosti k těžišti tělesamomenty globální - jsou momenty setrvačnosti k počátku souřadného systému tělesa (partu, sestavy) Pokud tedy nemáte osu otáčení v těžišti tak těleso nejlépe umístit tak aby osa otáčení byla v počátku a pak použijete příslušný moment globální ;-)   

Vladimír Michl
12.04.2019, 10:40

Je to tak, jak píše pan Simunek. Obávám se ale, že v praktickém světě bude málokdy ten krouticí moment závislý jen na těchto teoretických údajích setrvačnosti. Mnohem důležitější roli mohou hrát nesymetrie vyrobeného tělesa, tření, dynamické odpory a zátěže okolí. Záleží na silových poměrech, cílové rychlosti otáčení, apod. Možná přesnější informace dostanete provedením simulace v Inventoru.