Zobrazit plnou verzi příspěvku: Navracení licencí

Peter Jirat
08.12.2011, 16:47


Nastala u nás takováto situace: na serveru zhavaroval jeden z disků v Raidu, na kterém byl systém i licenční server pro acad/revit. Systém dál bežel na samotném disku, tak jsem nechal kolegy, aby si vypůjčili do konce týdne licence, aby v případě kompletní havárie mohli pracovat v CADu (data jsou i jinde). Teď jsem dal do RAIDu nový disk, systém se zkompletoval, ale blbne vracení licencí (u některých server hlásí vypůjčeno i když stanice ne, jinde je licence vypůjčená dvakrát, nekteří vrátili bez problémů). Asi se nic hrozného neděje, pokud to vypůjčili jen do pátku, ale pro někoho to může v budoucnu být výstraha (i když nevím jak to obejít kromě rychlého vytvoření jiného licenčního serveru někde na stanici).

Seiner
09.12.2011, 07:13
S vypůjčováním mám podobnou zkušenost. Ale jsem si to zavinil vlastním zmatkováním. (Instalace anglické verze - vypůjčení - přeinstalování české verze). Přes veškerou snahu se mi nepodařilo licenci vrátit (progooglil a vyzkoušel jsem různé rady). Nakonec jsme museli počkat 14 dní, až výpůjčka vypršela.
   Pokud by došlo k havárii serveru a byl obnoven se stejným jménem a MAC adresou, domnívám se, že i vrácení licenčního serveru je bez problémů. Ale i mne by zajímalo, jak může fungovat záložní licenční server (jak je to s vygenerováním licenčního souboru pro něj, jak se liší instalace)

Vladimír Michl
09.12.2011, 08:25
Myslím, že by stále měl fungovat postup ze starších verzí licenčních serverů - viz tip 5286. Ale můžou nastat situace, kdy je potřeba vyčkat na vypršení výpůjčky.
Metoda distribuovaných nebo redundandních licenčních serverů v tomto případě havárie pomůže.