Zobrazit plnou verzi příspěvku: Neúplné zobrazení STP v Inventor 2021

michaltopic
04.05.2021, 09:28
Zdravím. Nahrál jsem do sestavy STP armatury (šoupátka) stažené z netu. Ve vrcholové sestavě je šoupě vidět, v podsestavách taky, ale v jedné podsestavě se nezobrazí (pouze 4 tyčky, které tvoří pohon armtury). Čím to je a jak se toho zbavím?

rys-kt4
06.05.2021, 15:39
Vinu u sebe moc nehledejte, některé modely jsou vytvořené "všelijak" a to i kombinací objemů a ploch, byť se nazývají STEP.Model stáhněte jiný, či si jej opravte-doplňte sám, to vám zabere mnohem méně času než hledání chyby.Toto se děje i v jiných CADech - typicky zkopírováním takovéto součásti v sestavě, čímž kopírovaná součást, byť je ve stromu prohlížeče uvedená, zmizí klidně úplně. Nejčastěji to jsou nějaké neuzavřené plochy - tedy chyby někdy i podivných překladačů.Pokud nemáte nástroj k opravě součásti (v SE je, ale také není dokonalý), zvolte jinou, víše zmíněnou cestu.

horalek
06.05.2021, 21:32
Já to jen doplním, ano, v takovýchto případech je to opravdu nejčastěji na straně vzniku STEPu. ať zrcadlením (obrácení normály plochy) či používáním ploch např. pro závity - plochy, které netvoří žádný objem, ale způsobují pak při překladu do STEPu, či z něho, chybu, protože se kryjí s povrchem modelu a pod.Jak píše Rys, chybu v modelu nehledejte, nejrychlejší je najít jiný STEP. Pokud je to jasné, jak to má vypadat, okopírujte část modelu v Inventoru a špatnou část smažte. Doporučuji importovat jako sestavu, pak se s tím dělá skoro stejně jako s modely vytvořenými v Inventoru, pro úpravy jednotlivých modelů používejte "Přímé úpravy".Nástroje na opravu modelů je v Inventoru standardně (kopíruje se do tzv. "Konstrukce"), ale to asi není potřeba.