Zobrazit plnou verzi příspěvku: Neznámý příkaz"např. USECKA"Stiskněte F1

woitah
01.06.2006, 21:41
Prosím o radu. Již delší dobu mi nefungují zkratky ( u základních příkazů jako např. "u" - usecka, "k" krivka apod ...... ale např. "o" - oblouk funguje). Acad napíše hlášku "Neznámý příkaz "USECKA" stiskněte F1 pro nápovědu". V souboru acad.pgp jsou tyto zkratky samozdřejmě definovány. Zkoušel jsem přeinstalovat program ( s výmazem všech možných souborů co po něm zbyly ale bez úspěchu... )
Autocad 2006 CZ, XPP SP2
Děkuji!

Vladimír Michl
01.06.2006, 22:04
Jestli zkratka v souboru ACAD.PGP míří opravdu na příkaz "USECKA", nedivím se že nefunguje - žádný takový příkaz neexistuje. Existuje ale ÚSEČKA.

woitah
01.06.2006, 23:55
souhlasím s Vámi takový příkaz opravdu neexistuje. Nicméně v acad. pgp je
U,      *ÚSEČKA
zkoušel jsem i ostatní zkratky (příkazy) a opravdu fungují pouze ty co neobsahují háčky a čárky.
 

PepaR
01.06.2006, 23:59
Jojo, to je ta nešikovnost lokalizace AutoCADu. Osobně si myslím, že např. názvy příkazů nemá smysl překládat, akorát se v tom vývojářům a při přechodech mezi EN - CZ udělá nepořádek.

Mrázek
02.06.2006, 09:26
V první řadě bych zkusil příkaz, který nejde spustit klávesovou zkratkou, napsat na příkazový řádek. Pokud vám odpoví totéž (tedy "Neznámý příkaz"), je chybka někde jinde (špatná jazyková verze, nabouraná instalace, ...).
Možná že by věc řešilo použití anglických příkazů s podtržítkem (např. "_Line"), ale nejdřív bych to zkusil, protože mám takový pocit, že jsem někde slyšel, že ACAD.pgp tuto konvenci nepodporuje.

Mrázek
02.06.2006, 09:32
Ještě jedna připomínka - vzhledem k tomu, že mi jako předmět mailu vašeho příspěvku přišlo: ...Neznámý příkaz"např. USECKA"Stiskněte F1..., tedy místo uvozovek řetězec -&quot- , tak můžete mít nějak špatně nastavené jazykové prostředí v OS (napovídalo by tomu i to, že příkazy bez diakritiky fungují) - zkonzultujte to s administrátorem.

Pepa
02.06.2006, 09:34

[QUOTE=Mrázek]...
Možná že by věc řešilo použití anglických příkazů s podtržítkem (např. "_Line"), ale nejdřív bych to zkusil, protože mám takový pocit, že jsem někde slyšel, že ACAD.pgp tuto konvenci nepodporuje.[/QUOTE]S tímto souhlas - teď už nevím mezi kterými verzemi jsem musel překuchat PGP z českých na anglické příkazy (nebo obráceně? v LT2006 fungují ty české) a zápis _ANGLICKÝPŘÍKAZ    nefunguje

Vladimír Michl
02.06.2006, 17:21
Také bych to viděl na nějak pošpatnělé nastavení národního prostředí ve Windows nebo pomíchané jazykové verze AutoCADu. České příkazy v ACAD.PGP fungují normálně.
Ano, v PGP lze použít jen nativní příkazy dané verze AutoCADu, podtržítková konvence je určena pro příkazový řádek a API.

Ferdinand
05.06.2006, 15:24

[QUOTE=PepaR]Jojo, to je ta nešikovnost lokalizace AutoCADu. Osobně si myslím, že např. názvy příkazů nemá smysl překládat, akorát se v tom vývojářům a při přechodech mezi EN - CZ udělá nepořádek.[/QUOTE]Souhlas. Když už  lokalizace, tak buď úplná (tj. důsledná), anebo vůbec... Podle mého názoru to naráží na liknavost a nekorektní práci překladatelů. (Pokud někdo z členů Fóra se zabývá překladem SW, prosím, aby se na mne za můj názor nezlobil.) Zda je to následek časové tísně při zadávání termínů překladů, to nedovedu posoudit...

Vladimír Michl
05.06.2006, 15:33
Nikdo z členů Fóra se prováděním lokalizace u současných verzí nezabývá (starší verze [13-2005] lokalizovala firma Xanadu).
Překlad názvů příkazů ale vyplývá ze způsobu ovládání AutoCADu i ze způsobu lokalizace dalších jazykových verzí. Vývojáři nemají co používat lokalizované názvy příkazů, ale názvy anglické - s podtržítkem.

woitah
05.06.2006, 16:44
Děkuju všem za rady! Problém je vyřešen. Stačilo jen opravit místní a jazykové nastavení ve windows.

prochaska
05.06.2006, 18:04
[QUOTE=Vladimír Michl]
Překlad názvů příkazů ale vyplývá ze způsobu ovládání AutoCADu i ze způsobu lokalizace dalších jazykových verzí. Vývojáři nemají co používat lokalizované názvy příkazů, ale názvy anglické - s podtržítkem.
[/QUOTE]
Mně ty české příkazy připadají dost hrozné i pro uživatele. Pak se třeba ani nedá použít česká kniha na Slovensku. Co jsem zatím v oblasti software zažil, naučit se anglické příkazy nedělá problém ani uživatelům kteří neumějí anglicky ani slovo. Ale popravdě řečeno třeba některé lokalizace produktů od Microsoftu byly ještě horší, tam se kvůli tomu nedaly ani přenášet makra.

Mrázek
06.06.2006, 07:47
Pravda je, že když už se lokalizuje (věřím, že pro některé uživatele je to o dost bližší), asi bych použil české příkazy bez diakritiky. Myslím, že příkaz "usecka" je stejně srozumitelný jako "úsečka". Ale to je "kdyby" a na to existuje několik pořekadel. Takže berme, že lokalizace je taková, jaká je.