Zobrazit plnou verzi příspěvku: Oblouk úsečka

mark
11.09.2006, 08:49
Snažím se udělat parametrický model tramvajové srdcovky. V praxi je mnoho variant které mohou nastat. Hodně záleží na hodnotách jednotlivých rádiusů. Někdy jsou za sebou dva rádiusy, někdy rádius navazuje na přímku. Chci se zeptat jestli se dá nějak dostat k tomu abych z oblouku po zadání nějakých parametrů získal přímku. Snažil jsem se k tomu dostat přes vzorce ke kruhovému oblouku, ale vždy se dostávám do problému se zadáním rádiusu, protože nulu tam zadat nemůžu.
Dík za případné reakce.

prochaska
11.09.2006, 09:23
Nestačilo by nulu nahradit nějakým velmi malým číslem? Nebo použít velmi velké číslo místo nekonečně velkého poloměru? Třeba poloměr 10,000 km udělá odchylku od tečny na desetimetrovém oblouku něco málo přes mikron, to by třeba i mohlo stačit.

mark
11.09.2006, 13:50
Ten velký poloměr není špatný nápad. Bohužel mi to zatím nefunguje, budu muset ještě zkoušet. Totiž 90% práce Inventoru na srdcovce je šablonování, což podle mého názoru je dost slaboučký nástroj. Skoro všechny přechody musím dělat ručně a pak se člověk kolikrát diví co může vymyslet za nesmysly (Inventor).