Zobrazit plnou verzi příspěvku: Odsazení v Revit 2011

Delinquent
14.10.2011, 11:06
Dobrý denchtěl jsem se optat, k čemu je položka odsazení v Revit Architecture 2011 při tvorbě otvoru ve zdi? Ať jsem zadal jakoukoliv hodnotu (kladnou i zápornou) tak to udělalo vždy jen a pouze to jediné - otvor do zdi, přes celou šíři zdi. Myslel jsem, že to umí právě toto - řekněme výrobu niky. Ale jak se zdá, je to jen taková srandička od tvůrců programu, která má jen pobavit a neudělat nic. Ale třeba se pletu :-) Předem děkuji za odpověď.P.S. vedle této položky (položky odsazení) je položka poloměr, která automaticky zaoblí hrany výběrového obdelníku - ta funguje správně (ale nemá opodstatnění, páč zrovna zaoblení u obdelníku  udělá i začátečník bez nejmenších problémů)


Peter Jirat
14.10.2011, 13:02


Těžko říct, systémový otvor (Wall Opening) žádné zaoblení nemá. Používáte nějakou vlastní entitu pro otvory ve zdi? CADStudio nějakou taky používalo, nevím v jakém teď je stavu. Ale díru do zdi (nika nebo otvor) si můžete udělat vlstní s parametry jaké chcete.

statecny
14.10.2011, 14:20
Volba Odsazení  slouží k umístění prvku (např. stěny) o zadanou vzdálenost od čáry kreslení. Nicméně tato volba není u příkazu Otvor ve stěně (Wall opening) k dispozici. Jaký používáte nástroj pro tvorbu otvoru?
Pro tvorbu niky platí co napsal pan jirát. Je třeba použít vlastní komponentu, kde pomocí parametrů můžete ovládat rozměry (včetně hloubky). Pokud máte Revit od CAD Studia, tak nika je součástí knihoven. Případně si o ni napište.

Vit Bambuch
14.10.2011, 14:31
Pokud Vám jde o úpravu profilu stěny, zde jsou pro vynesení změny profilu (např. otvor) použity běžné kreslící nástroje (čára, obdélník, oblouky, kružnice vybrat čáry ...). Zde je skutečně odsazení, které funguje tak, že požadovanou čáru kreslí jako ekvidistantu k "oklikanému" tvaru v zadané vzdálenosti. Vidět je to nejlépe pokud budete oklikávat jiý existující čáru pomocí "Vybrat čáry" - zadaný prvek bude vytvořen v dané vzdálenosti jako ekvidistanta. Pokud jde o funkci "Otvor ve stěne" (Wall Opening), ten tuto volbu nemá.

Delinquent
14.10.2011, 16:08
Pečlivě jsem prošel knihovnu rodin a niku jsem nenašel. Je tam několik říms, ale nika ne. Prošel jsem si i CAD bloky, tam jsem niku našel (s klenebným zaoblením), ale ta je needitovatelná. Kde se dá zažádat o niku, jak jste psal?


Peter Jirat
17.10.2011, 08:44


Jakákoliv nika je jednoduchý void, který se odečítá od zdi. Vytvoření něčeho takového musí patřit k základním vyšším znalostem o Revitu. Vytvořte si void na místě, přidejte mu parametry jaké potřebujete a budete mít rodinu niky.