Zobrazit plnou verzi příspěvku: Ohyby - přesné rozměry - kfaktor

Hejclovska
03.04.2019, 23:30
Zdravím dobré lidičky.Předem Vás upozorňuji, že vím, že něco takového existuje, ale to je asi tak vše.Trochu jsem googlila, zkoušela, počítala a vůbec mi to nevychází. Vždy to má jiné rozměry.Je možné na tomto příkladě vysvětlit, jak správně nastavit plechy, k faktor, aby se mi podařilo udělat součást přesně takovou, jako je na obrázku (na obr. jsou jen rozměry, které jsou asi potřeba).Děkuji Vám za ochotu a nesmírnou trpělivostPS: potřebuji to modelovat pomocí plechu kvůli rozvinům apod.H.

MILKA
05.04.2019, 09:12
Zdravím, prohledejte toto fórum, ohledně rozvinů a k-faktorů je tady spousty témat.Zjistíte, že k- faktor ovlivňuje velké množství faktorů a každá výrobní firma je může mít odlišné.

Hejclovska
05.04.2019, 22:24
Dobrý den, tak jsem byla známou upozorněna, že vůbec není nutný k-faktor. Byl mi doporučen primitivní nápad pomocí obruby a dosáhnu toho co chci, tedy přesných rozměrů.Jinak tomu kfaktoru fakt nerozumím.H.


MILKA
06.04.2019, 12:26
K-faktor určuje v jakém místě se nachází tzv. neutrální vlákno. Tj. místo v materiálu, kde nedochází k deformaci.Správné určení vlákna je potřeba k výpočtu rozvinu. Pokud pouze kreslíte ohnutý tvar a neřešíte výrobu, tak Vás k-faktor opravdu nezajímá.

rys-kt4
06.04.2019, 23:10
Dovolím si malou, ale praktickou poznámku.Jde o to, k čemu k faktor vlastně potřebujete. (Jeho význam mi je samozřejmě znám.)Pokud ohraňujete ve vlastní dílně bez CNC, upravujte k-faktor dle zkoušek atd....Pokud jste ale konstruktér a vaším výstupem je výkres ohýbaného dílu, nechte to na výrobci, firmě, která ohraňovací lis (CNC) vlastní a k DXF výkresu přiložte ohnutý model ve STEPu. Výrobek tak dostanete daleko přesnější než když si budete s k-faktorem lámat hlavu. Ona si totiž takováto firma rozvin a provedení výrobku upraví sama a lépe pomocí SW s ohraňovacím lisem dodaného. A to co Inventor vytvoří ve standartním nastavení plechů je naprosto dostatečné.