Zobrazit plnou verzi příspěvku: Ořezání kružnice

fernet-stock
25.11.2011, 09:06
Zdravím.
Prvně bych rád upřesnil že jsem hledal, ale nenašel. Mám problém s ořezáním kružnice. Vytvořím si dvě tečny do kterých chci vytvořit kružnici pomocí příkazu tečna-tečna-poloměr. Kružnice se vytvoří, ale poté co jí chci oříznout mezi těmi tečnami tak mi napíše že objekt neprotíná hranu nebo že musí být protnut dvakrát. Máte nějaký nápad jak to eliminovat? Z 10kružnic takto neoříznu kolem 70% ...
Díky za odpověď.

Mantlík
25.11.2011, 09:27


To je problém, který mne trápí už dlouho a kterého se autocad nějak neumí zbavit ... (a už jsem se s tím smířil a naučil se s tím žít )Z mých zkušeností bych to ale neviděl na těch 70%, spíš tak 30-50% (jak kdy).Někdy pomůže výběr tečnového bodu v co největší blízkosti skutečného tečnového bodu PS. Podobný problém je u šrafování, kdy to hlásí neuzavřenou hranici v místech styku tečny a oblouku (i když to vzniklo příkazem zaobli).

mark
25.11.2011, 09:34


Někdy problém řeším uděláním úseček ze středu kružnice, kolmo k tečně a někdy i protažením za tečnu, pak se kružnice řeže přes úsečky a ne přes tečny.

Peter Jirat
25.11.2011, 10:10


Taky myslím, že pomůže jen pomocná konstrukce. AutoCAD se nějak nenaučil jednu věc (snad jsem něco neopomněl já): když kreslím posloupnost křivka - oblouk - křivka, tak není problém tečně navázat oblouk na křivku, ale už nedokáže rovnou pokračovat ve křivce, která je tečná k tomu oblouku. Jiné sw (i z dílny Autodesku) to zvládají.