Zobrazit plnou verzi příspěvku: Oříznutí profilu profilem

Kuře64
02.02.2015, 00:28
Dobrý den,  potřeboval bych poradit. Mám v Inventoru 2012 vytvořené dva plechy za pomoci k tomu určené normě.ipt (tedy přesněji plech.ipt). Oba jsem vytvořil za pomoci profilového ohybu. Vše mi krásně funguje. Potřeboval bych plechy dát do sebe a podle jednoho plechu oříznout ten druhý, tak abych s ním dále mohl pracovat a Inventor uměl udělat jeho oříznutý rozvin, který poté okótuji nebo poslu na vypálení laserem. Je v inventoru vůbec taková funkce? Děkuji moc za odpověď. PS: Názornější bude asi přiložený soubor.  uploads/29584/profil.pdf

Cheff
02.02.2015, 12:51
Víděl bych to na odvozenou komponentu:1) Vložit profil 1 do profilu 2 jako odvozenou komponentu (pouze plochy!)2) V případě špatné pozice jej "doposouvat a otočit" do správné polohy (záložka 3D model: Upravit: Přesunout tělesa...)3) Náčrt a promítnout vhodné plochy4) vyřezat. Nebo místo vkládání celé komponenty "jen" importovat patřičné rozměry (parametry) - bez objemu a následně náčrt "ručně" nakreslit a navázat na vložené parametry (reakce na změnu velikosti v "profilu" 1)

dusek
03.02.2015, 08:13
A nebo to můžete vyřešit pomocí adaptivity. Rozkliknete si díl, který chcete ořezat, vyberete příkaz kopírovat objekt (1), vyberete plochy, podle kterých chcete oříznout a potvrdíte. Potom tyto plochy sešijete (2). Nyní podle těchto ploch můžete provést oříznutí (3). Potřebujete-li nějakou technologickou mezeru, můžete vytvořenou plochu po sešití odsadit (4) a oříznout podle této odsazené plochy. Po změně jedné komponenty se ta druhá upraví, adaptivitu můžete kdykoliv vypnout, doporučuje se používat adaptivitu v rámci pouze jedné sestavy.

Kuře64
19.02.2015, 00:53
Dobrý den, omlouvám se že píšu až teď. V první řadě bych chtěl poděkovat za rychlou reakci na můj dotaz. Druhý den jsem to zkusil znovu a poté se mi to hned povedlo, na poprvé . Předtím jsem byl již unavený a asi jsem něco přehlédnul. Dělal jsem to ještě jiným způsobem než je uvedený zde. Nakonec jsem to vyřešil tak že jsem si promítl obrys který jsem potřeboval oříznou do nového náčrtku který byl u součásti ořezávaného prvku. Poté jsem jen vysunul a odebral materiál a bylo to. Přiznávám že to není moc elegantní řešení, ale účel to splnilo. Poté jsem to zkoušel ještě přes plochy, jak je zde uvedeno a přišlo mi to jako čistčí práce. Ještě jednou děkuji za odpověď.