Zobrazit plnou verzi příspěvku: Oříznutí rastru

V. Smet
10.02.2014, 22:14
Vložil jsem si do výkresu rastrový obrázek. Ten jsem si ořezal dle potřeby z vnějšku. Pak jsem chtěl odstranit část obrázku uvnitř a když jsem zadal nové oříznutí, tak se mi to původní oříznutí navrátilo do původní velikosti jako na začátku. Jde to nějak provést, aby se obrázek dal ořezávat víckrát, aniž by se stále vracela jeho původní podoba - jde mi takto vlastně oříznout pouze jednou a já bych to potřeboval vícekrát. Pátral jsem na různých fórech avšak bezvýsledně. Děkuji za odpověď.

alfred
10.02.2014, 23:37
Hranici pro ořezání musí tvořit jedna uzavřená křivka. Pokud potřebujete ořez "s dírou", tak křivka musí vést dovnitř k otvor a ven po stejných bodech. Nejlepší je si připravit křivku a pak ořezávat podle polygonu.Další možností je mít rastr nakopírovaný a ořezávat ho na několikrát - pak to jen složíte jako skládačku. Zobrazení hranic rastru pak můžete vypnout - jak pro tisk, tak i pro zobrazení+tisk.Třetí možností je "průhlednost" - v místě chtěné díry dáte nějakou barvu (v libovolném rastrovém editoru) a pak zvolíte průhlednost. To jde ale jen v MAPu nebo v CIVILu, předpokládám, že i Raster Design to umí.Čtvrtá možnost je díru překrýt - bílou deskou či šrafou, nebo wipeoutem.

V. Smet
11.02.2014, 09:53
Moc děkuji za pomoc! Zkusil jsem první způsob a funguje to! Kdybych ještě něco potřeboval, tak se ozvu. Snad jen malý dotaz: jde hranice oříznutí nějak editovat? Třeba ji po provedené akci nějak posunout? Nebo se musí ořez provést znovu?
Děkuji

alfred
11.02.2014, 10:20
Oříznutý rastr není skutečně oříznutý, pouze je zobrazená část dle definované hranice.Editace je triviální - při výběru rastru se zobrazí uzly hranice. Tažením za uzel se hranice mění. Lze i protahovat. Podmínkou je [CMD]OBRRÁM[/CMD] (_IMAGEFRAME) = 1, nebo 2

V. Smet
11.02.2014, 11:02
Ano, je to skutečně jednoduché. Důležitá je ta podmínka. Ještě jednou děkuji.