Zobrazit plnou verzi příspěvku: Ovládacie prvky v rodinách dverí

Marián Mošať
14.01.2011, 12:03
Dodávaná šablóna dverí Metric Door.rft obsahuje tri dvojité ovládacie prvky (Flip control) - dva v pôdoryse, jeden v pohľade Exterior. Editáciou tejto šablóny je možné odstrániť tieto prvky z pôdorysu aj z pohľadu.Vytvorím novú rodinu dverí z originálnej šablóny. V tejto rodine už je možné odstrániť ovládacie prvky iba z pôdorysu, ale v pohľade je možnosť vymazania zablokovaná - prvok je možné iba presunúť. Takto to funguje vo väčšine dverí dodávaných z Revitom, alebo dostupných na webe.Existuje nejaký nástroj (program) ako môžem odstrániť ovládací prvok dvojitého prevrátenia z pohľadu v rodine dverí .rfa a následne jednoznačne definovať pravé a ľavé dvere?

PepaR
14.01.2011, 12:24

S překlápěním a jednoznačaným definováním typu dveří dle otevírání to donedávna nebylo zas tak růžové, snad ale pomůže informace od pana Jiráta v následujícím tématu.
PepaR2011-01-14 12:27:49

Peter Jirat
14.01.2011, 13:35
Nezkoušel jsem to, ale nejde to  udělat obráceně - odstranit dvojité šipky z pohledu a pak nechat půdorysné pro změnu místnosti?

Peter Jirat
14.01.2011, 13:38
[QUOTE=PepaR] donedávna nebylo zas tak růžové, [/QUOTE] Ten DoorSwing je tam už několik let, akorát první verze nebyly tak přívětivé jako ta poslední.

statecny
14.01.2011, 13:50
[QUOTE=Marián Mošať]Existuje nejaký nástroj (program) ako môžem odstrániť ovládací prvok dvojitého prevrátenia z pohľadu v rodine dverí .rfa[/QUOTE]

Pokud nejde vymazat ovládací šipka z pohledu, lze si pomoct malým trikem - otevřte nějakou starší rodinu dveří, kde tyto ovládací šipky nejsou (většina dveří v knihovně CAD Studia), vymažte geometrii dveří a uložte jako šablonu (koncovka .rft)

Marián Mošať
14.01.2011, 14:56

[QUOTE=statecny][QUOTE=Marián Mošať]Existuje nejaký nástroj (program) ako môžem odstrániť ovládací prvok dvojitého prevrátenia z pohľadu v rodine dverí .rfa[/QUOTE]

Pokud nejde vymazat ovládací šipka z pohledu, lze si pomoct malým trikem - otevřte nějakou starší rodinu dveří, kde tyto ovládací šipky nejsou (většina dveří v knihovně CAD Studia), vymažte geometrii dveří a uložte jako šablonu (koncovka .rft)[/QUOTE]To robím a rodiny upravujem jednotne tak, aby som definoval stranu otvárania priamo v rodine. Potom, ale nesmie byť umožnená zmena ľavých dverí na pravé, čo práve spôsobuje tá dvojitá šípka - zrkadlenie. Je možné použiť jednoduchú šípku - to je iba rotácia okolo zvislej osi.Ide mi práve úpravu existujúcich rodín, kde ten ovládací prvok neviem vymazať.

Marián Mošať
14.01.2011, 18:32
Asi nebude mať zmysel robiť plánované úpravy vymazaním ovládacích prvkov  zrkadlenia dverí v stene. Stále existuje možnosť odzrkadliť ich aj so stenou editačným príkazom. Jednoznačné by bolo priradiť otváranie v rodine s tým, že keď bude akokoľvek zrkadlená, identifikátor sa zmení. Na to je ale treba poznať, v akom stave sa každá entita nachádza a mať túto hodnotu prístupnú ako read only parameter. Mám zato, že tento parameter by vyriešil diskutovaný problém a v národných aplikáciach by bolo jednoduché priradiť podľa neho patričný identifikátor podľa miestných zvyklostí. Toto by ale mal riešiť Autodesk, ktorý to už roky odkladá a namiesto toho ponúka návod na doprogramovanie užívateľom, alebo tvorcom nadstavieb v aplikácii  DoorSwing v SDK. Asi to treba stále urgovať na patričných miestach, čo je zase práca predajcov software.