Zobrazit plnou verzi příspěvku: ovládání dialogů klávesnicí

Kackac
30.07.2007, 21:58
Dobrý den,
mám vlastně dvě otázky
1) ve starších Cadech pracujících s *.mnu jsem měla v acad.mnu přepsáno
pár řádek kvůli vlastnímu nastavení kláves pro ovládání úchopových módů
vyvolaných přes ctrl+pravé tlač. myši. Ale v nových autocadech
pracujících s *.cui jsem nenašla žádný soubor, kde by se vyskytovala
definice tohoto konkrétního dialogu. Implicitně má autocad pro několik
módů stejnou klávesu (např Koncový a Kolmo), nehledě na to, že už jsem
zvyklá na svá písmena a používám tuto možnost velice často, takže mě
standardní dialog dost rozčiluje.
2) to se týká nejspíš VBA - v dialogu šraf jsem ve starších cadech byla
zvyklá na "i" pro odvození vlatností šrafy a "h" pro náhled. Nebyl by problém
zvyknout si na jiná písmena, ale v cadu2007 zrovna tato dvě tlačítka prostě žádnou
horkou klávesu nemají. Tedy otázka zní, kde lze editovat toto dialogové
okno a přidělit tlačítkům klávesu, abych nemusela pořád honit myš sem a tam?Autocady mám české, pracuji hlavně ve 2005 a 2007, co se týče VBA, tak jsem začátečník, i když nějaký základní kurz jsem absolvovala, stačí spíš na pasivní ovládání něčeho už hotového než na programování, tak prosím srozumitelně :)Předem děkuji za raduKatka

Seiner
31.07.2007, 07:58
1. Nehledejte soubor. Dejte si Zobrazit - Panely nástrojů. Rozšiřte na plný panel a podívejte se na větev Tlačítka myši. Buď si k na Ctrl+klepnutí na tlačítko 2 dejte jinou nabídku ze stávajícícj, nebo si podle vzoru vytvořte svou.
 
2. To, že v dialogu nejsou definovány akcelerační klávesy je IMHO chyba, ale nemyslím, že by to šlo snadno spravit pomocí VBA.
 
(OT: Trochu mi to připomíná tu stížnost jedné paní na jakémsi hepldesku:"Nedávejte mi ta tlačítka tak vysoko na obrazovku. Víte kolikrát za den já tam musím tlačit kurzor do kopce?!")

jirka h
31.07.2007, 08:30
ad 2)
 
To je chyba lokalizace AutoCadu. Holt při překladu do češtiny lokalizátoři zapomínají (nebo spíš podceňují) tento styl ovládání dialogů a menu pomocí jednoduchých kláves, takže se stává, že někam zkratku buď nenapíšou nebo do jednoho menu dají pod více položek jednu a tu samou a pak je to nepoužitelné. Opravit to lze jedině přímým přepsáním resourců AutoCADu, konkrétně dialog šraf je v acadres.dll  pomocí libovolného programu pro úpravu resourců. Lze tak nastavit libovolnou klávesu v libovolném dialogu podle svého.

Kackac
03.08.2007, 00:00
[QUOTE=Seiner]Buď si k na Ctrl+klepnutí na tlačítko 2 dejte jinou nabídku ze stávajícícj, nebo si podle vzoru vytvořte svou.[/QUOTE]Nějak jsem nenašla "vzor" toho dialogu, jen řetězec makra, např.$M=$(if,$(eq,$(substr,$(getvar,cmdnames),1,5),GRIP_),$P0=ACAD.GRIPS $P0=*); kam tedy sáhnout a co přepsat?[QUOTE=jirka h]Opravit to lze jedině přímým
přepsáním resourců AutoCADu, konkrétně dialog šraf je v acadres.dll 
pomocí libovolného programu pro úpravu resourců. Lze tak nastavit
libovolnou klávesu v libovolném dialogu podle svého.[/QUOTE]Vřelé díky! O existenci resource editorů jsem doteď neměla ani ponětí, je to výborná věc, dialog šraf už mám upravený na míru. Dokonce jsem tam (v acadres.dll) zkoušela hledat i onen dialog úchopových módů, šly mi z toho procházení oči šejdrem, ale nic jsem nenašla. Nevíte kde to najít, jestli to také jde touto cestou?Při příležitosti radostného jásání nad dialogem šraf mě ještě napadlo, že nově udělaný dialog xrefů mě taky nenadchl. Zatím jsem nepřišla na chuť tomu, že může zůstat otevřený při práci, stejně jako například panel vlastností (jen zabírá místo), ale zato jsem ještě neobjevila, jak ho ovládat klávesnicí, konkrétně Odpojit, Značíst, Uvolnit a Uložit cestu jsem ovládala přes alt+písmeno a teď musím(?) přes pravé tlačítko myši, což mi připadá zdlouhavé a nebaví mě myš furt někam strkat. Tedy jde přizpůsobit i tento panel případně jde nastavit, aby se zobrazoval ten starý typ?

Vladimír Michl
03.08.2007, 00:07
Příliš nedoporučuji zasahovat do binárních souborů AutoCADu, Inventoru, apod. Kromě jiných rizik vám např. mohou přestat fungovat patche (aplikování service packů).

Kackac
03.08.2007, 00:33
Já jsem jen upravovala klávesy ovládající tlačítka dialogu, může i to být nebezpečné?Přijde mi, že úroveň dialogů (snadné ovládání často používaných voleb ap.) je v nových cadech horší, občas si říkám, jestli jsou vůbec vývojáři resp. lokalizátoři v kontaktu s "kresliči"?. Taky *.mnu mi líp sedlo, přišlo mi průhlednější, tvárnějši (možná jen dojem zvyku)....jen ještě přizpůsobit ty dva dialogy a budu spokojená:)

Seiner
03.08.2007, 07:04
Např. toto makro volá dialog s aliasem GRIPS. Dialogy jsou definovány v sekci "Místní nabídky" - tam si můžete vytvořit vlasní místní nabídku podle existujících.

Radim Cech
04.08.2007, 12:51
[Při příležitosti radostného jásání nad dialogem šraf mě ještě napadlo, že nově udělaný dialog xrefů mě taky nenadchl. Zatím jsem nepřišla na chuť tomu, že může zůstat otevřený při práci, stejně jako například panel vlastností (jen zabírá místo), ale zato jsem ještě neobjevila, jak ho ovládat klávesnicí, konkrétně Odpojit, Značíst, Uvolnit a Uložit cestu jsem ovládala přes alt+písmeno a teď musím(?) přes pravé tlačítko myši, což mi připadá zdlouhavé a nebaví mě myš furt někam strkat. Tedy jde přizpůsobit i tento panel případně jde nastavit, aby se zobrazoval ten starý typ?[/QUOTE]
 
Mně naopak vyhovuje, že je k dispozici po najtí kursorem, ale je potřeba změnit "šipku" na spodním okraji tak, aby se skryl a odkryl jen po najetí myší

Kackac
04.08.2007, 23:03
[QUOTE=Seiner]Např. toto makro volá dialog s aliasem GRIPS. Dialogy
jsou definovány v sekci "Místní nabídky" - tam si můžete vytvořit
vlasní místní nabídku podle existujících.[/QUOTE]
Tak sláva, nabídku uchopení mám upravenou, děkuju Vám za návod a trpělivost, s tímhle prostředím jsem se ještě nějak nezkamarádila.

[QUOTE=Radim Cech]
Mně naopak vyhovuje, že je k dispozici po
najtí kursorem, ale je potřeba změnit "šipku" na spodním okraji tak,
aby se skryl a odkryl jen po najetí myší
[/QUOTE]
Tak to mě naopak vadí, nevyužívám to ani u vlastností, protože otravuje
když to nechci (třeba jen přijedu myší moc blízko okraje) a naopak
kdybych je chtěla zobrazit, tak musím zbytečně myší cestovat, což dělám
dost nerada, jak už je od začátku tohoto tématu asi patrné:)Jen s tím panelem xrefů mi nikdo neporadil

Vladimír Michl
05.08.2007, 17:42
[QUOTE=Kackac]XREF - Tedy jde přizpůsobit i tento panel případně jde nastavit, aby se zobrazoval ten starý typ?[/QUOTE]
Viz příkaz _CLASSICXREF:
http://www.cadforum.cz/cadforum/qaID.asp?tip=5012

Kackac
05.08.2007, 21:35
Díky moc!Katka